Lettere å stanse drivhuseffekten

Ny forskning fra NASA indikerer at det kan bli både lettere og billigere å stanse klimaendringene enn tidligere antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

James Hansen ved Goddard Institute for Space Studies mener å kunne dokumentere at andre utslipp enn CO2, som til nå har fått hovedskylden for menneskeskapte klimaendringer, har større betydning for drivhuseffekten enn tidligere antatt.

Det betyr at det kan bli lettere å stanse drivhuseffekten. Det er nemlig svært vanskelig å fjerne CO2-utslipp, mens det eksisterer gode tekniske løsninger for å redusere andre drivhusutslipp, som metan, KFK-gasser og sot.

- Hansen er en anerkjent forsker, og FNs klimapanel vil i sin neste hovedrapport som kommer til våren legge mere vekt på disse andre utslippene, sier Ivar Isaksen ved Universitet i Oslo til Dagbladet.no. Isaksen er en av Norges ledende klimaforskere, og kjenner selv Hansen fra sitt arbeid i FNs internasjonale klimapanel IPCC.

Forvinner fortere

I tillegg til at utslippene av andre klimagasser er lettere å rense enn CO2, forsvinner de også fortere fra atmosfæren. Det betyr at resultatene av utslippsreduksjoner vil kunne merkes i løpet av relativt kort tid.

- Hvis klimautslippene reduseres vil det fortsatt ta flere hundre år før CO2-innholdet i atmosfæren synker ned igjen. Til sammenligning brytes metan ned i løpet av ti år, og troposfærisk ozon bare i løpet av noen måneder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer