Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lettere å stanse drivhuseffekten

Ny forskning fra NASA indikerer at det kan bli både lettere og billigere å stanse klimaendringene enn tidligere antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

James Hansen ved Goddard Institute for Space Studies mener å kunne dokumentere at andre utslipp enn CO2, som til nå har fått hovedskylden for menneskeskapte klimaendringer, har større betydning for drivhuseffekten enn tidligere antatt.

Det betyr at det kan bli lettere å stanse drivhuseffekten. Det er nemlig svært vanskelig å fjerne CO2-utslipp, mens det eksisterer gode tekniske løsninger for å redusere andre drivhusutslipp, som metan, KFK-gasser og sot.

- Hansen er en anerkjent forsker, og FNs klimapanel vil i sin neste hovedrapport som kommer til våren legge mere vekt på disse andre utslippene, sier Ivar Isaksen ved Universitet i Oslo til Dagbladet.no. Isaksen er en av Norges ledende klimaforskere, og kjenner selv Hansen fra sitt arbeid i FNs internasjonale klimapanel IPCC.

Forvinner fortere

I tillegg til at utslippene av andre klimagasser er lettere å rense enn CO2, forsvinner de også fortere fra atmosfæren. Det betyr at resultatene av utslippsreduksjoner vil kunne merkes i løpet av relativt kort tid.

- Hvis klimautslippene reduseres vil det fortsatt ta flere hundre år før CO2-innholdet i atmosfæren synker ned igjen. Til sammenligning brytes metan ned i løpet av ti år, og troposfærisk ozon bare i løpet av noen måneder.

CO2 fortsatt viktig

Men hverken forskerne eller miljøbevegelsen, som bruker store ressurser på å stanse CO2-bomber som de planlagte norske gasskraftverkene, synes det er noen grunn til å svekke arbeidet med å ta CO2-utslippene.

- CO2-reduksjon blir absolutt ikke overflødig, dette er fortsatt den viktigste drivhusgassen, sier Isaksen.

Lars Haltbrekken, leder i Fellesaksjonen mot Gasskraftverk, ser heller ingen grunn til å legge lenkene i kjelleren.

- Miljøbevegelsen jobber aktivt for å stanse alle drivhusutslipp. Det slippes ut så mye CO2 at selv om vi stanset alle andre utslipp ville vi fortsatt få klimaendringer, sier han til Dagbladet.no.

Les mer:

NASAs nye rapport

Norsk klimaforskning

Drivhuseffekten - informasjon fra miljøstatus Norge

FNs internasjonale klimapanel