- LETTERE FOR EN SVART MANN: - Det er lettere for en svart mann enn en kvinne å bli president, sa Dagbladets politiske kommentator Marie Simonsen under DBTVs spesialsending om Demokratenes landsmøte. Foto: NTB Scanpix
- LETTERE FOR EN SVART MANN: - Det er lettere for en svart mann enn en kvinne å bli president, sa Dagbladets politiske kommentator Marie Simonsen under DBTVs spesialsending om Demokratenes landsmøte. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Lettere for en svart mann enn en kvinne å bli president

DBTV spesialsending om Demokratenes landsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Min mening da Obama ble valgt, var at det til og med er lettere for en svart mann enn en kvinne å bli president i USA.

Det sa Dagbladets politiske kommentator Marie Simonsen under DBTVs spesialsending om Demokratenes landsmøte, som ble ferdig i natt.

Etter at hun natt til onsdag ble historisk som den første kvinnelig valgte presidentkandidaten, aksepterte Hillary Clinton i natt partiets nominasjon - 96 år etter at kvinner fikk stemmerett i USA.

Hvorfor tok det så lang tid?

- Clinton har fått mye tyn som går på det at hun er kvinne. Amerikanerne er nok ganske konservative og opptatt av familieverdier. Selv om de er progressive på mange områder, er den jevne amerikaner ganske konservativ, sa Simonsen under sendinga.

KVINNELIG PRESIDENTKANDIDAT: Hillary Clinton kan bli USAs første kvinnelige president. Hun er valgt til demokratens presidentkandidat, og kjemper nå mot Donald Trump. Studio tar for seg hvorfor det har tatt så lang tid. Video: DBTV Vis mer

Ikke-innbydende valgsystem

Hilde Restad, ekspert på amerikansk politikk og førsteamanuensis ved Bjørknes høyskole, tror valgsystemet i USA kan ha noe med saken å gjøre.

- Det er ikke innbydende for utenfor-kandidater, hvis man kan kalle kvinner det, fordi det er ikke et parlamentarisk system hvor man kan få plass høyt på lista. Man må gjøre alt selv. Man må si at man skal stille til valg, gå ut og samle penger, sa Restad under sendinga, og la til:

- Det er en helt annen prosess enn det vi er vant til i Skandinavia. Det sitter kanskje lengre inne for kvinner å si at de vil stille til valg.

- Clinton har blitt anklaget for å dra kvinnekortet, kan det slå tilbake mot henne, spurte Aurdal videre.

- Det kunne gjort det, om det ikke hadde vært for at motstanderne sees på som kvinnefiendtlige, sa Restad.

Aksepterte nominasjonen

Da Hillary Clinton gikk på scenen i Philadelphia i Pennsylvania i natt norsk tid for å akseptere Demokratenes nominasjon, var det knyttet store forventninger til talen hun skulle holde.

På forhånd ble den kalt den viktigste talen hun har holdt i hele sitt liv.

Et av de store samtaleemnene i USA har vært hvorvidt Clinton kunne følge opp de mange sterke talerne som har stått på scenen her i Philadelphia i løpet av de fire siste dagene.

Kjedelig, temaløst og klisjéfullt

I morges norsk tid ga amerikanske medier sin dom over hvordan talen var.

Kjedelig, for gjennomarbeidet av taleskrivere, politiske rådgivere og meningsmålinger, klisjéfullt og temaløst, var noen av beskrivelsene som gikk igjen i amerikanske medier, og i særdeleshet Politico.

New York Times har en litt annen vurdering av framføringen av talen. De skriver at Clinton «strålte av selvtillit».

«Hun anerkjente sømløst sine egne begrensninger og tillit som offentlig figur og utfordret kraftig Trump over hans påstander om at han alene kan rette USAs feil», skriver storavisa.

SKEPTISK TIL TRUMP: Kampen om å bli valgt til president står nå mellom Clinton og Trump. I dagens direktesending ble temaet tatt opp om man bør frykte Trump. Video: DBTV Vis mer

Uten vyer

Avisas Los Angeles-sjef, Adam Nagourney, mente imidlertid at ingen av kandidatene, verken Trump eller Clinton, har gjort seg bemerket med politiske vyer.

- Det viktigste jeg tar med meg fra dette (Demokratenes og Republikanernes landsmøter) er at jeg ikke kan huske å se noen stor forskjell mellom kandidatene og deres visjon for Amerika. Når du kombinerer det med det faktum at begge kandidatene er så upopulære, er ikke dette noen typisk valg hvor man må nå ut til sine kjernevelgere og kjempe for velgerne som sitter på gjerdet. Helt nytt territorium, skriver Nagourney.

IKKE IMPONERT: Dagbladets reporter Trym Mogen diskuterer Hillary Clintons tale med CNN-korrespondent Ryan Nobles. De er enige om at den ikke var all verden. Video: CNN Vis mer