Lettere for Stoltenberg

Jens Stoltenbergs regjering vil stå sterkere enn den forrige Ap-regjeringen under Thorbjørn Jagland. Det mener professor i statsvitenskap Trond Nordby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Manøvreringsfriheten blir mye større for Stoltenberg. I forrige stortingsperiode var Jagland avhengig av å sikre seg støtte fra enten Senterpartiet eller Høyre for å få flertall. Men da han begikk den tabben å stille krav om økt velgeroppslutning glemte han å tenke på de parlamentariske mulighetene etter valget. Den nye Ap-regjeringen kan sikre seg flertall enten sammen med Høyre, eller sammen med Frp, eller med KrF, eller med Senterpartiet og SV. Det gjør det mye lettere å kjøre slalåm, sier professor Nordby.

At Arbeiderpartiet nå ønsket seg tilbake i regjeringsposisjon er derfor ikke overraskende, ifølge professoren. Men han stiller et stort spørsmålstegn ved Høyres rolle i Bondevik-regjeringens fall.

- Hensikten fra Høyres side kan ha vært å splitte sentrumspartiene, som er blitt sveiset sammen i regjeringsposisjon. Håpet er i så fall å legge grunnlag for en ny borgerlig regjeringskoalisjon uten Senterpartiet. Men det kan også være at man i Høyre tenker seg en storkoalisjon med Arbeiderpartiet. Det er slett ikke umulig nå som Høyre har hjulpet Ap til makten. De to partiene står jo nær hverandre ikke bare i gasskraftsaken, men i Europa-politikken og i forsvars- og sikkerhetspolitikken, påpeker Nordby.

Kristelig Folkeparti har tjent mye på å sitte i regjering. Og Bondevik valgte den riktige saken å gå av på, mener professoren.

- Måten han opptrådte på gjorde at han nok i opinionens øyne gikk ned med flagget til topps. Det var elegant gjennomført, sier Trond Nordby.

(NTB)