Lettet Marit vil anmelde

Her ankommer en lettet Marit Christensen på Gardermoen etter at smykkesaken mot henne er henlagt. Nå vil hun anmelde pressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Litt over klokka to ble en tydelig glad og lettet Marit Christensen trillet inn i ankomsthallen på Gardermoen av en hjelper. Ved siden av henne kom hjelper nummer to med bager og kofferter. NRK-kjendisen ankom direkte fra Paris, der hun noen timer i forveien fikk beskjeden hun har ventet lenge på: Statsadvokaten har henlagt siktelsen om medvirkning til underslag i den såkalte smykkesaken.

Refser politiet

Men det tok bare timer før Christensen og hennes advokat var kamplystne igjen.

Sammen med sin forsvarer Tor Erling Staff har Christensen kommet fram til at hun vil gå til søksmål mot fjernsyn og flere aviser for måten hun er blitt omtalt på i forbindelse med dekningen av smykkesaken. Siktelsen mot NRK-redaktøren har fått svært mye omtale i mediene Christensen vurderer også å gå til søksmål mot påtaleansvarlig jurist og politiansatte forøvrig.

- Jeg opplever det som helt klart at det vil bli reist søksmål mot både fjernsyn og flere aviser for deres dekning av saken. Når det gjelder et eventuelt søksmål mot politi og påtalemyndighet, dreier dette søksmålet seg om den etterforskningsmessige siden samt det bildet som er skapt av Christensen som hovedperson i saken. Vi har ennå ikke bestemt om det blir søksmål her, sier Staff til NTB.

Staff har allerede på vegne av sin klient anmeldt politiet til SEFO på grunn av en lekkasje til mediene fra et internt notat som ifølge Staff stammer fra en bestemt politiembedsmann. En lekkasje fra politiadvokat Haarrs innstilling til statsadvokaten er også SEFO-anmeldt. Ingen av de to anmeldelsene er ferdigbehandlet, opplyser Staff.

- Dårlig journalistikk - Min tiltro til politiet har fått en kraftig knekk etter denne saken. Heldigvis har statsadvokaten opptrådt mer profesjonelt enn politiet i denne saken, sier Christensen.

Hun har heller ikke små mye godt å si om sine journalistkollegers dekning av saken:

- Det er pinlig å være pressemenneske og se på hvordan pressen har svelget rått alt politiet har slynget ut. De har overhodet ikke drevet nøytral, undersøkende journalistikk, hevder Christensen.

Fant ikke bevis

Christensen hadde krykkene på fanget og et stort smil om munnen da hun for første gang på lenge ankom norsk jord uten en siktelse hengende over hodet. Tidligere på dagen snakket Christensens gode venn Per Ståle Lønning med henne før hun dro fra Paris.

- Hun er i perlehumør og fit for fight, sa han til Dagbladet.no.

Og slik så det også ut: Christensen sendte et gledessmil til de fremmøtte som ventet på andre passasjerer fra samme fly og var tydelig i godt humør. Hun ville likevel ikke snakke med Dagbladets journalist.

- Gratulerer med henleggelsen, hvordan føles det?

- Snakk med min advokat, sier Christensen.

Henleggelsen markerer avslutningen på en vond periode i den kjente redaktørens liv. Hun innrømmer at hun er lettet.

- Det er klart det er en gledens dag, sier hun.

Taus overfor Dagbladet

Christensen legger ikke skjul på at hun synes hun har blitt behandlet dårlig av både politi og presse. Til Aftenposten Aften har den kjente redaktøren sagt at hun vurderte å ta livet sitt da oppmerksomheten rundt henne var på det sterkeste. Hun mener at pressen har bedrevet elendig journalistikk og ikke har vært nøytral i saken. Selv har Christensen hele tiden hevdet at hun er uskyldig.

Påtalemyndigheten fant ikke bevis for at Christensen hadde hjulpet ektemannen med å underslå smykkene til den kjente emaljekunstneren Marit Guinness Aschan. Smykkene har en verdi på nærmere fire millioner kroner. Christensen har dessuten vært siktet for å ha underslått 230 000 kroner fra en tidligere KGB-offiser og 13 000 kroner fra en forretning i Oslo. Disse påstandene har hun via advokat Tor Erling Staff karakterisert som sludder.

Den tidligere ektemannen hennes, Elfad Badirkhanov, ble i april dømt til to og et halvt års fengsel for underslag.

Det er ikke kjent om Christensen vil gå til erstatningssøksmål mot påtalemakten.

<B>LETTET:</B>Marit Christensen lettet og glad etter henleggelsen. Men Dagbladet ville hun ikke snakke med.