- Lettet over å bli trodd

De fornærmede i Ludvigsen-saken er lettet over dommen.

TØFT: Den fornærmede 25-åringen gråt flere ganger i retten. Tegning: Ane Hem / NTB scanpix
TØFT: Den fornærmede 25-åringen gråt flere ganger i retten. Tegning: Ane Hem / NTB scanpixVis mer

I dag ble tidligere fylkesmann og fiskeriminister Svein Ludvigsen (72) dømt til fem års fengsel for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med tre unge, enslige asylsøkere. Han anker dommen.

De fornærmede har forklart seg inngående om overgrep begått av den tidligere fylkesmannen. De har også forklart at de fryktet at den tidligere fylkesmannen i Troms kunne ta fra dem oppholdstillatelse og statsborgerskap.

Forsvarerne har under rettssaken forsøkt å så tvil om de fornærmedes forklaringer. I dommen står det at retten finner deres forklaringer som troverdige og at de støttes av øvrige beviser i saken.

Dommen vektlegger også at de fornærmede ikke kjenner hverandre og at de på helt selvstendig grunnlag, uten påvirkning fra andre fornærmede eller utenforstående personer, har anmeldt tiltalte for seksuelle overgrep.

- Forberedt på anke

Den fornærmede 25-åringen, som har beskrevet overgrep over en seksårsperiode, er lettet over dommen, opplyser hans bistandsadvokat Gunhild Bergan.

- Han er lettet og glad for å bli trodd – først av politi og påtale, og nå i retten, sier hun til Dagbladet.

Hun legger til at klienten er forberedt på en eventuell anke fra Ludvigsen.

- Det er ikke uventet all den tid han ikke har erkjent skyld for noe, sier hun.

Bergan påpeker alvorlighetsgraden i at en tidligere samfunnstopp er dømt for å ha misbrukt sin stilling.

- Vi har ikke noen lik sak. Det er en veldig alvorlig sak, slår hun fast.

Ole Magnus Strømmen er bistandadvokat for den lettere psykisk utviklingshemmede mannen, som hevder han ble betalt 15 000 kroner for å utføre oralsex på Ludvigsen i 2014.

- Han er lettet over å bli trodd etter å ha blitt dratt inn i en prossess han ikke tok initiativ til selv, sier Strømmen.

Han påpeker at det er særlig godt for klienten å bli trodd all den tid han ikke anmeldte saken selv.

Det var en ansatt ved institusjonen som sendte en bekymringsmelding til politiet da Ludvigsen først ble pågrepet.

Beate Arntzen er bistandsadvokat for den siste av de tre mennene, som allerede i 2015 anmeldte Ludvigsen.

Den gangen ble saken henlagt. Så ble den tatt opp igjen da Ludvigsen igjen kom i politiets søkelys i 2017.

- Han er veldig lettet og glad for å bli trodd på retten. Han er også glad for at det er over, i alle fall for denne runden, sier Beate Arntzen.

Hennes klient tilkjennes også 150 000 kroner i erstatning.

- Han er fornøyd med det, og vi tenker at det var en riktig vurdering av retten, sier hun.

Utnyttet

I dommen vises det til at fremgangsmåten ved overgrepene, og innholdet og karakteren av disse, er likeartet, og at det underbygger de fornærmedes forklaringer.

Retten slår fast at den tidligere fylkesmannen har utnyttet og forledet ressurssvake personer i en sårbar situasjon, til seksuell omgang ved å få de til å tro at han blant annet hadde makt og myndighet til å påvirke deres rett til opphold i Norge.

Ludvigsen har hele tiden nektet for at han har misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang med de fornærmede.

Påtalemyndigheten har lagt fram bildebevis på seksuell omgang mellom Ludvigsen og 25-åringen. Det er også lagt fram en rekke meldinger mellom den tidligere samfunnstoppen og den lettere psykisk utviklingshemmede mannen. Politiet avlyttet også Ludvigsens telefon.