- Lettet over å være ferdig

Familien til avdøde Arne Sigve Klungland er glade for å være ferdige i lagmannsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det er en lettelse at saken er kommet så langt at vi er ferdig i lagmannsretten. Samtidig vet jo familien at det kommer en ny rettssak mot Thomas Thendrup. Og sannsynligvis en runde i Høyesterett, sier familien Klunglands bistandsadvokat Ørjan Berven til Dagbladet.no.

Både enken etter politiførstebetjent Arne Sigve Klungland, Aslaug Klungland og de to barna Kjetil og Renate har fulgt store deler av ankesaken fra rettslokalet på Forus i Stavanger.

Vil ikke kommentere straffen

I går ble 12 av de tiltalte i NOKAS-saken dømt for ranet i Gulating lagmannsrett. Straffene ble betydelig reduserte i forhold til både tingretten og til aktoratets påstand, og politiet gikk i går ut og sa at de var svært skuffet over straffenivået.

- Når det gjelder straffeutmålingen har vi ingen kommentar til det, sier Berven.

Familien levde lenge i uvitenhet om hvem som skjøt Arne Sigve Klungland på domkirkeplassen i Stavanger. Nå vet de det.

 I januar møtte Kjetil Klungland Kjell Alrich Schumann i fengselet. Han har også møtt flere av de tiltalte ranerne.

-Vil at de skal forstå

Kjetil Klungland har tidligere uttalt til Dagbladet at han ikke er så opptatt av straff.

- Folk forventer hat og hevngjerrighet, men jeg føler ikke det. Jeg ønsker at de dømte skal skjønne hva de har gjort. Hvor mye smerte de har påført meg og andre gjennom handlingene sine. Jeg vil at de skal tenke: Hva om noen tok livet av min far, sa Kjetil Klungland i et intervju med Dagbladet i fjor.

I går ble familien Klungland tilkjent erstatning og oppreisning på til sammen 775.000 kroner fra ti av de tolv tiltalte ranerne.

225.000 kroner er erstatning til Aslaug Klungland for tap av forsørger, og familien til sammen får 550.000 kroner i oppreisning etter drapet på mannen og faren.

Dette står i samsvar med bistandsadvokatens krav.

- Mine klienter er tilfredse med erstatningskravet, der vi er tilkjent fullt ut det vi ba om, sier advokat Ørjan Berven til Dagbladet.no.

Tre anker

Tre av de NOKAS-dømte har så langt valgt å anke straffutmålingen til Høyesterett: Metkel Negassie Betew, Dan Pettersen og William Pettersen.

På grunn av ranets grove karakter, og det at en politimann ble drept, er det sannsynlig at NOKAS-saken på en eller annen måte vil bli behandlet i Høyesterett. Det finnes nemlig lite rettspraksis å sammenligne med.

Samme dag som NOKAS-dommen falt i lagmannsretten forkastet Høyesteretts kjæremålsutvalg klagen fra Thomas Thendrup over at frikjennelsen hans ble satt til side. Dermed er det klart at han må gjennom en ny runde i lagmannsretten.

Dermed kan det gå flere måneder før familien Klungland er endelig ferdig med NOKAS-saken i rettsapparatet.

LETTET: Kjetil Klungland har fulgt store deler av ankesaken mot NOKAS-ranerne som er skyld i farens død. Han har også møtt flere av dem i fengselet.
<B>FIKK ERSTATNING:</B> Familien Klunglands bistandsadvokat, Ørjan Berven, er fornøyd med erstatningen famiolien ble tilkjent.
DREPT: Politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble drept på domkirkeplassen i Stavanger under NOKAS-ranet for snart tre år siden. Kjell Alrich Schumann har innrømmet at han skjøt.