Jemtland-saken:

- Lettet over den knusende dommen

Janne Jemtlands storebror, Terje Opheim, er lettet over at lagmannsretten ikke har trodd på Svein Jemlands forklaring.

LETTET: Terje Opheim, Janne Jemtlands storebror, er lettet etter denne knusende dommen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LETTET: Terje Opheim, Janne Jemtlands storebror, er lettet etter denne knusende dommen. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Jeg er veldig lettet, for jeg har gruet meg fælt. Jeg merket at jeg fikk en reaksjon da dommen kom, sier Janne Jemtlands storebror, Terje Opheim, til Dagbladet.

Han var en sentral del av Janne Jemtlands liv, og bodde hjemme hos Svein Jemtland og sønnene i dagene hun hadde status som savnet. På den tida var det bare Svein Jemtland selv som visste hva som hadde skjedd med Janne.

Opheim forteller at han har gruet seg til dagen dommen skulle komme, og hva som ville komme fram i lagmannsrettens dom.

Fredag ble Svein Jemtland dømt til 17 års fengsel i Eidsivating lagmannsrett. Straffen er ett år kortere enn dommen fra Hedmarken tingrett i 2018 og aktors påstand om 18 års fengsel.

- Med en gang ble jeg provosert over at det sto 17 og ikke 18 års fengsel. Som pårørende vil jeg at han skal straffes hardt, sier Opheim.

- Knusende

Likevel kom lettelsen raskt over at Jemtland ikke har blitt trodd av retten.

Lagmannsretten fastslår, som tingretten, at Jemtland har handlet forsettlig og beskriver den tidligere fremmedlegionæren som en «kald og kalkulerende drapsmann».

- Jeg er lettet over at dommen er så knusende som den er. Han har ikke blitt trodd, sier Jannes storebror og legger til:

- Det er som jeg har sagt tidligere. Jeg har trodd mer på julenissen og tannfeen enn forklaringen hans. Nå er jeg glad for at både tingretten og lagmannsretten har konkludert på samme måte.

SENTRALT VITNE: Da Janne Jemtland ble savnet 29. desember 2018, bodde broren Terje Opheim hjemme hos familien hennes i to uker, før Janne ble funnet drept.Video: Hans Arne Vedlog / Christian Roth Christensen Vis mer

Opheim har tidligere vært åpen om at tida fra Janne ble meldt savnet natt til 29. desember 2017 og fram til i dag har vært brutal.

- Nå er skyldspørsmålet konkludert med. Det er en knusende dom, og det er som jeg har trodd hele veien, sier han.

- Enormt tøffe gutter

Opheim har tidligere skrytt av Jemtland-parets to sønner,

- Det er to enormt tøffe gutter som helt fra det her skjedde til nå har vært skikkelig tøffe og taklet situasjonen, samtidig som de er lei seg. De har fått mange beskjeder som ingen vanlige 10- og 13-åringer får i hverdagene. Politiet har i tillegg vært enormt flinke til å informere dem, sa Opheim til Dagbladet før han selv skulle vitne i tingretten i fjor høst.

Tidligere i år kunne han fortelle at det hadde blitt samlet inn én million kroner til de to sønnene. I dommen fra lagmannsretten blir sønnene tilkjent oppreisningserstatning på 400 000 kroner hver.

- Det er ikke pengene som gjelder, men det er som det skal være i en slik sak, sier Opheim i dag.