Lettet over strengere hundelov

Politiet kan avlive hunder på stedet hvis det er nødvendig, ifølge den nye hundeloven. - En lettelse, sier Tormod Tørstad, som mistet sønnen Tord (6).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vil avlive hunder som biter barn

I dag la justisminister Odd Einar Dørum frem forslaget til ny lov om hundehold, eller hundeloven, som den kalles. Justisdepartementet har jobbet med loven i flere år. Den nye loven skal gi bedre rettsvern til dem som angripes av hund.

- Det har vært et meget stort engasjement rundt dette og flere tragiske begivenheter, sier Dørum. Han innrømmer at det har vært vanskelig å finne balansegangen mellom interessene til hundeeierne og de som blir utsatt for hundeangrep.

- Dette er ingen hundehaterlov. Loven har mange nyanser. Vi må aldri unnlate å se det store antallet hundeeiere som driver skikkelig, sier han.

Kan avlive hunden

Til nå har ofre for hundebitt måttet gå rettens vei for å få hunden avlivet. Nå blir det lettere å gripe inn mot aggressive hunder. I høringsuttalelesen som ble sendt ut i fjor, ble det åpnet for at alle skulle kunne gripe inn mot en truende hund. I loven blir det presisert at det er politiet som skal utføre avlivning. Unntaket er nødvergeparagrafen.

Hunder som angriper barn under 12 år, kan avlives på stedet. Hvis hundeeieren har flere hunder, kan de også avlives hvis politiet mener at det er riktig.

- Hunder som biter barn til blods eller i hodet, kan avlives. Politiet beslutter avliving, og de pårørende slipper å gå til tingretten. Vi må være kontante, spesielt når det gjelder barn. Barn under 12 år er veldig sårbare, sier justisministeren og legger til:

- Vi kan ikke ha en situasjon der barn er dårlgiere vernet enn bufe. Dét går ikke.

Ikke hunder i bånd på lekeplass

Fra nå av skal kommunene kunne bestemme hvor mange hunder en hundeeier kan ha. En hundeeier som ikke viser ansvar for hunden og for omgivelsene, kan bli fratatt retten til å ha hund i minst tre år.

- Vi tror på de gode hundeholderne. Enkeltpersoner kan forbys å ha hund, sier Dørum.

Båndtvangen videreføres mellom 1.april og 20.august, men kommunene kan utvide båndtvangen for visse områder. Kommunen kan også sette opp egne dressurområder der båndtvangen ikke gjelder. Hunder som ikke er i bånd, må være inngjerdet og under kontroll.

Hundeeiere kan ikke lenger forlate hunden fastbundet på et sted der mange mennesker passerer, for eksempel utenfor en butikk. Hunder skal heller ikke stå bundet ved lekeplasser.

- Når man kan lage en plass for menneskets biler utenfor en butikk, så kan man lage en plass for menneskenes hunder, slår Dørum fast.

Forbyr flere raser

I dag er fire hunderaser forbudt i Norge: Pitbull, dogo argentino, fila brasileiro og japansk tosu. Nå kommer to nye raser på lista: Amerikansk staffordshire og staffordshire bull terrier.

De som allerede har hunder som nå blir forbudt, må følge overgangsregler.

Fedrene er lettet

Tormod Tørstad og Kjell Rønningsbakk var begge tilstede da Dørum presenterte den nye loven. Tørstad mistet sin seks år gamle sønn i 1994. Gutten ble drept av en grønlandshund som tidligere hadde skadet et annet barn.

- Jeg er lettet. De har gjort en grundig jobb, det blir mye klarere spilleregler nå. Jeg er spesielt glad for at det blir spesielle regler for hunder som biter barn, sier Tørstad.

Rønningsbakks sønn ble angrepet av flere hunder i en park i Oslo. Fireåringen fikk alvorlige bittskader i hodet og fikk øret revet opp. Han sliter fremdeles med redsel etter angrepet. Rønningsbakk er enig i at den nye loven er en forbedring.

- Dette er en bra lov for alle som er opptatt av å bli kvitt farlige hunder, det blir en god del lettere å gripe inn. Men jeg savner en påtaleinstruks om oppreisning etter hundeangrep, sier han. Rønningsbakks familie fikk etter mye strev dekket utgiftene til drosjeregninger og klærne som ble ødelagt da lille Martin ble offer for hundene. Summen lød på 17 400 kroner.

- Kunne denne loven forhindret angrepet på din sønn?

- Kanskje ikke angrepet på min sønn, men den hadde forhindret drapene på Johannes Åsheim og Tord Tørstad, sier Rønningsbakk.

NY LOV:</B> Odd Einar Dørum presenterte i dag et forslag til hundelov. Fra nå av kan ikke hundeeiere forlate hundene sine bundet ved butikken eller lekeplassen.