Lettet på palmeblad - fant ferieøyas mørke hemmelighet

Et økende problem blant norske feriefavoritter.

VASSER I SØPPEL: Enorme menger plast skyller inn på strender verden rundt, men problemet er håndteringen. Video: NTB Scanpix og David Melby Vis mer

Omgitt av kritthvite strender, krystallblått hav og upåklagelig service var det lite den danske turisten David Melby kunne sette fingern på. Men etter 14 dager i ferieparadiset Coco Beach Resort på Filippinene begynte han å undre seg over én ting:

Hvor ble det av alt søppelet?

Illeluktende hemmelighet

Melby forteller til den danske avisa B.T. at han begynte å mistenke noe da han la merke til trafikken til og fra øya.

- Det gikk ikke an å kjøre inn på resorten, og alt ble derfor seilt fram og tilbake. Men det var aldri noe søppel om bord, forteller han til avisa.

SJOKK: Danske David Melby var på ferie på Filippinene da han oppdaget hva som gjemte seg under palmebladene - fylte søppelsekker. Foto: Privat
SJOKK: Danske David Melby var på ferie på Filippinene da han oppdaget hva som gjemte seg under palmebladene - fylte søppelsekker. Foto: Privat Vis mer

Dansken bestemte seg for å utforske paradiset ytterligere, og det tok ikke lang tid før det begynte å lukte vondt. Et stykke bak komplekset, der de ansatte bor, fant han det seilbåtene ikke tok med seg - haugevis med søppel.

- Det lå smørpakker overalt. Vi fant også fylte søppelsekker gjemt under palmeblader overalt inne i jungelen, forteller han.

Etter to uker på øya hadde Melby og familien blitt godt kjent med de flotte strendene, men det skulle ikke mye til før paradiset ble til et mareritt.

Så fort de gikk litt lenger inn på øya, var det avfall overalt.

STILLER KRAV: Torben Kristiansen er visepresident i selskapet Cowi som driver med avfallshåndtering i ulike land. Foto: COWI
STILLER KRAV: Torben Kristiansen er visepresident i selskapet Cowi som driver med avfallshåndtering i ulike land. Foto: COWI Vis mer

- Det var lite vakkert. De sørget for å rydde stranda vår, den så alltid pen ut, men så fort vi gikk lenger ned, var det søppel overalt, sier Melby.

Søppel flyter i havet

Danske Torben Kristiansen er visepresident i selskapet COWI, som blant annet arbeider med avfallshåndtering i ulike land, nylig i øystaten Marshalløyene i Stillehavet. Der sa han nei takk til sugerør av plast:

- Jeg vet jo veldig godt hva som kommer til å skje. Det ender på søppeldynga, og kort tid etterpå kan jeg se det flyte rundt i havet, sier han til B.T.

Problemene har ført til 25 meter høye dynger med avfall på øygruppa.

STORT PROBLEM: Søppelet hoper seg opp på Marshalløyene i Stillehavet. Foto: COWI
STORT PROBLEM: Søppelet hoper seg opp på Marshalløyene i Stillehavet. Foto: COWI Vis mer

Ifølge Kristiansen kan løsningen være å sponse lokalmiljøene slik at hotellene og deres gjester deltar aktivt i avfallsproblemet.

Dette har han ikke bare kjent på i underutviklede samfunn, men også på feriene i USA, hvor han opplever overforbruk av engangsprodukter.

- Dette synes jeg er veldig dårlig, spesielt siden jeg vet at søppelet bare blir kastet inn i et gigantisk deponi. USA henger langt etter Norge og Danmark med tanke på resirkulering og bærekraft.

Forsøpler «Mamma Mia»-øya

Den greske øya Skopelos er svært populær, spesielt etter innspillingen av «Mamma Mia»-filmene, og fronter endeløse strender omgitt av lyseblått hav. Men også her sliter de med forsøpling.

MAMMA MIA!: På øya Skopelos har ei strand blitt forlatt, da plasten flyter mellom sandkornene. På bilde ser vi Johanneskirken på Stro Kastri, som ofte kalles for «Mamma Mia-kirken». Foto: Ole C.H. Thomassen / Dagbladet
MAMMA MIA!: På øya Skopelos har ei strand blitt forlatt, da plasten flyter mellom sandkornene. På bilde ser vi Johanneskirken på Stro Kastri, som ofte kalles for «Mamma Mia-kirken». Foto: Ole C.H. Thomassen / Dagbladet Vis mer

Ifølge 16 år gamle William var stranda Spilia totalt forlatt, med søppel liggende midt på stranda og rundt steinene:

- Jeg mistet helt lysten på å bade, sa han til B.T. forrige onsdag.

Samme plast- og søppelproblem fins over hele verden. Tidligere i år skrev Dagbladet om plastproblemet til nok et populært turistmål for nordmenn.

På Tenerife hadde den fastboende kvinnen Maria Celma fått seg et realt sjokk da hun hadde funnet den populære stranda Playa Grande dekket av plast og søppel.

- Det plager og frustrerer meg. Deler av oksygenet vi puster, og vannet vi har på planeten, avhenger av havene. Vi trenger sjøen for å overleve, men vi skitner til vannet og dreper dyrene som lever i det, forteller hun.

STRAND: Maria Celma bor på Tenerife, og ble sjokkert da dette synet møtte henne. Video: Maria Celma Vis mer

Celma forteller videre at det er frivillige som rydder strendene, og at de til stadighet finner flasker, tamponger, glass og poser rundt omkring.

Klar over problemet

- Uff, dette er ikke noe gøy å høre om, sier Nora Aspengren, kommunikasjonssjef i TUI Norge, til Dagbladet.

Hun forteller videre at reiseselskapet jobber for å holde strendene i nærheten av sine hoteller rene, men at myndighetene har ansvar for offentlige strender.

Aspengren forteller at reiseselskapet sjelden får tilbakemelding på områdenes søppelproblem fra ferierende nordmenn.

- Vi får ikke mange direkte henvendelser fra kunder om dette, men vi er klar over at det er et problem, sier Aspegren.

Hun forklarer at dette særlig gjelder destinasjoner med manglende infrastruktur for avfallshåndtering.

- Innimellom kan vi få et bilde, da ofte fra offentlige strender som ikke vi nødvendigvis har kontroll over, sier hun til Dagbladet.

IDYLL: Slik er man kanskje vant til å se Filippinene, her ser vi White Beach på øya Palawan. Foto: Rex Shutterstock / NTB Scanpix
IDYLL: Slik er man kanskje vant til å se Filippinene, her ser vi White Beach på øya Palawan. Foto: Rex Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vil stille krav til reisebyråer

Havet stiger, øyene blir mindre, og søppelmengden øker. Etter å ha bevitnet dette mener danske Torben Kristiansen, som jobber med avfallshåndtering, at man bør stille krav til byråene:

ENIG: Kommunikasjonssjef i TUI Norge, Nora Aspengren, synes det er bra at turister har et bevisst forhold til hvilke hoteller de velger. Foto: TUI
ENIG: Kommunikasjonssjef i TUI Norge, Nora Aspengren, synes det er bra at turister har et bevisst forhold til hvilke hoteller de velger. Foto: TUI Vis mer

- Det ville vært helt naturlig å spørre reiseselskapet du reiser med om hvordan de bidrar til en mer miljøvennlig avfallshåndtering, sier Kristiansen.

Aspengren er enig.

- Ja, det synes jeg absolutt man skal spørre om, sier hun og legger til at man bør være klar over forskjellene rundt omkring i verden, og andre infrastrukturer, ulike typer avfall og hvor det kommer fra.

Ifølge Aspengren har TUI satt i gang flere miljøtiltak. Reisebyrået arrangerer «beach cleanup days», hvor alle deltakerne får lære mer om miljø mens de rydder strendene.

Ingen avfallsregler

Men TUI har ikke generelt noen krav til hotellene når det gjelder håndtering av søppel, med mindre hotellet er bærekraftssertifisert:

- Da må de kunne dokumentere avfallshåndtering. Som gjest kan man være mer bevisst på hvilket type hotell man bor på, om det er sertifisert eller ikke. Vi ser at folk er mer opptatte av det, sier kommunikasjonssjefen.

Ifølge henne velger over halvparten av alle TUIs reisende bærekraftssertifiserte hoteller. Det er verdt å merke at sertifisering gjelder hotellets områder, ikke miljøet rundt, som for eksempel offentlige strender hvor søppelet kan være et større problem.

I tillegg til å ringe og spørre ut reisebyråer, mener visepresidenten i COWI at folk bør være forberedt på å åpne lommebøkene sine.

- Bedre avfallshåndtering på feriedestinasjonen din bør derfor betales av deg. Og hvis du ikke er klar over dette, så er du kanskje den siste i slekta di som besøker disse stedene, sier Kristiansen.

- Dine barn og deres barn ønsker ikke nyte ferien på en strand med plastavfall hvor naturen rundt er fylt med søppel som forurenser drikkevannet, legger han til.

TUI tilbyr ikke reiser til Filippinene, og har derfor ikke vært involvert i Melbys ferietur.