- Lettkledde kvinner må regne med å bli voldtatt

Mener flertallet i en brasiliansk meningsmåling.

KARNEVAL: Den kontroversielle meningsmålingen som er offentliggjort i dag avdekker et velkjent paradoks i Brasil, der mange er besatt av kropp, utseende og sensualitet, samtidig som samfunnet er preget av konservative, katolske normer. Her dristig påkledde dansere under karnevalet i Rio i februar. Foto: AFP / NTB scanpix
KARNEVAL: Den kontroversielle meningsmålingen som er offentliggjort i dag avdekker et velkjent paradoks i Brasil, der mange er besatt av kropp, utseende og sensualitet, samtidig som samfunnet er preget av konservative, katolske normer. Her dristig påkledde dansere under karnevalet i Rio i februar. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brasilianere flest mener at kvinner som kler seg utfordrende må regne med å bli voldtatt, viser en ny og oppsiktsvekkende meningsmåling.

Hele 65 prosent av de spurte i målingen mener at kvinner som på en utfordrende måte viser fram kroppen sin, har seg selv å takke dersom de blir voldtatt.

58,5 prosent mener også at «det ville ha vært færre voldtekter dersom kvinner hadde oppført seg».

Meningsmålingen er utført av det statlige IPEA-instituttet i Brasil og har vakt sterke reaksjoner. Særlig oppsiktsvekkende er det at over 66 prosent av de som deltok i meningsmålingen, selv var kvinner.

Naken-kampanje Journalisten Nana Queiroz har startet en kampanje på det sosiale nettstedet tumblr, der over 20.000 brasilianske kvinner hittil har lagt ut lettkledde bilder av seg selv med teksten «Jeg fortjener ikke å bli voldtatt».

- Det mest overraskende av alt, er at det er lov å gå rundt naken under karnevalet, men ikke i virkelighetens verden, sier 28 år gamle Queiroz, som selv har mottatt mange trusler om voldtekt etter at hun startet kampanjen.

Katolsk Meningsmålingen avdekker et velkjent paradoks i Brasil, der mange er besatt av kropp, utseende og sensualitet, samtidig som samfunnet er preget av konservative, katolske normer.

President Dilma Rousseff er blant dem som har reagert på meningsmålingen.

- Det brasilianske samfunnet har fortsatt et langt stykke igjen å gå. Dette viser også at myndighetene og samfunnet må samarbeide i kampen mot vold som rammer kvinner, både i og utenfor hjemmet, sier Rousseff.

Kirkekritikk Rousseff undertegnet i fjor en ny lov som skal beskytte landets kvinner mot seksuell vold.

Loven høstet imidlertid skarp kritikk fra den katolske kirke, som mente at den var et første steg på veien mot å legalisere abort.

Brasil er med sine 200 millioner innbyggere verdens mest folkerike katolske land, og den katolske kirke står sterkt.

Under valgkampen i 2010 tvang kirken Rousseff til å avgi et skriftlig løfte om at hun ikke kom til å avkriminalisere abort dersom hun ble valgt.

(NTB)

STRANDKULTUR: Copacabana-stranda i Rio er kjent som et sted der folk nyter sola i små badeantrekk. Foto: Reuters / NTB scanpix
STRANDKULTUR: Copacabana-stranda i Rio er kjent som et sted der folk nyter sola i små badeantrekk. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer