Lettøl kan gi deg promille

Nå må du styre unna «kjørepilsen», og vente i minst ti timer før du setter deg bak rattet dagen derpå. Er du liten og lett, kan én flaske lettøl gi deg promille opp mot den nye grensen på 0,2 i trafikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye promillegrensen ble vedtatt i Odelstinget i går, mot Høyres og Frp's stemmer. De to partiene er nemlig i tvil om det blir færre trafikkulykker med lavere promillegrense.

- Lettøl kan gå an, men aller helst bør vi ikke smake alkohol i det hele tatt dersom vi skal kjøre bil, sier UP-sjef Harald Moen til Dagbladet. Han hilser den nye promillegrensen som er senket fra 0,5 til 0,2, velkommen.

Liten pils

- Det viktigste er at vi får bort «kjørepilsen». Altfor mange har drukket for mye av den, sier Moen.

En voksen mann på 70 kilo kan få en promille på 0,3 dersom han drikker en flaske pils, et glass vin eller en standard drink på 4 cl på styrten.

- Det betyr at litt mindre enn en liten flaske pils vil bringe deg på grensen av det du kan tåle i forhold til de nye bestemmelsene. Men det er vel å merke om du drikker den på styrten og kjører med det samme, sier professor Jørg Mørland ved Statens rettstoksikologiske institutt til Dagbladet.

Men alkoholen forbrenner også fort. De fleste blir kvitt rundt 0,15 promille pr. time. De som veier lite tåler mindre enn dem som har større kroppsvekt.

Verst for kvinner

Undersøkelser foretatt på oppdrag av Justisdepartementet viser at også lettølet kan gi promille som ikke er forenlig med de nye reglene. I hvert fall om du er kvinne og veier rundt 60 kilo. Da kan en flaske lettøl på 0,33 liter gi en promille på 0,2. Lettølet inneholder sju gram alkohol, og sverger kvinnen til pilsen, kan hun tillate seg cirka ei halv flaske.

- Kvinner har større sjanse til å komme over promillegrensen, sier Mørland.

De nye reglene innebærer også at vi må beregne lengre tid fra vi tar den siste drinken til vi begynner å kjøre.

- Den som har vært på fest er ikke alltid så god til å kjøre dagen etterpå. Det sitter i kroppen, sier UP-sjef Moen. Professor Mørland mener at de nye reglene betyr at vi må vente to timer lenger enn i dag før vi blir kjørbare.

- Legger du deg med en promille på 1,2, går det minst åtte timer før du blir promillefri, sier Mørland. Også her gjelder regelen om at kvinner trenger lengre tid før de kan kjøre.

Bot

Sitrusfrukter, konjakksjokolade, kefir og munnspray kan også i visse tilfeller slå uheldig ut. Men det gir ingen målbare resultater.

Forslaget om å senke promillegrensen kom fra regjeringen Bondevik. Promillegrensen har nemlig vært uforandret på 0,5 siden 1936. Blir du tatt med høyere verdier enn dette, venter betinget eller ubetinget fengsel pluss ei klekkelig bot. Men ved en promille mellom 0,2 og 0,5 blir reaksjonen mest sannsynlig en bot.

Den nye lovendringen passerer Lagtinget i slutten av uka. Den skal sanksjoneres i statsråd neste fredag. Etter det kan den nye loven tre i kraft.

Med mindre Kongen bestemmer noe annet.