Lettskaffelige bombe-materialer

London-terroristene trengte bare hårbleking, konserveringsmiddel og varmebriketter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ekspertene trodde først 7. juli-bombene var avansert militær-sprengstoff skaffet på det svarte markedet. Nå avslører etterforskerne at hvem som helst kan skaffe ingrediensene.

- Terroristene gikk trolig bare inn i en hvilken som helst jernvarehandel og skjønnhetssalong, sa New Yorks politisjef Raymond Kelly i gårsdagens lukkede møte med en rekke sikkerhetsledere i millionbyen.

Holdt bombene kalde

CNN avslører i dag hva som ble formidlet fra London-etterforskningen. Sannsynligvis var de fire bombene laget av sprengstoffet HMDT. Det kan framstilles av hydrogenperoksyd som fins i hårblekemiddel, et matkonserveringsmiddel og varmebriketter som militæret bruker til matlaging.

HMDT brytes ned i romtemperatur og ble derfor lagret i et kjøleskap i Leeds. Etterforskerne tror bombene ble transportert av to biler med kjølere til utkanten av London før de ble lastet om til selvmordbombernes ryggsekker. Klokka 08.50 lokal tid ble de utløst av mobiltelefoner med alarm, skriver CNN.

New York klar for mer terror

Liknende eksplosiver ble brukt 21. juli, men de skulle utløses manuelt. Ingen av de fire bombene gikk av.

Politisjefen fortalte at New York må være foreberedt på samme type aksjoner, og at liknende terrorceller helt sikkert står klare hos dem også.

21. juli-terrorist Ramzi Mohammed hadde på seg en genser som det sto «New York» på, og politiet frykter at det kan ha vært en ordre om å gå til aksjon.

<B>HJEMMELAGEDE BOMBER: En slik beholder ble brukt under sprengstoff-framstillinga.
ER DETTE EN MELDING? New York frykter at de neste by på terrorlista. Her blir Ramzi Mohammed fanget av kameraet morgenen 21. juli.