Lettvint av Clemet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I gårsdagens avis svarte NHOs viseadministrerende direktør Kristin Clemet på vår utfordring om å legge fram sin kuttliste for statsbudsjettet. Det skal hun ha ros for. Andre som har kommet med like høylytte krav om innstramminger i økonomien, har veket unna. Det er selvsagt mest bekvemt.
  • Men der stopper også vår smule hyllest til Clemet. Vi er ikke imponert over hennes spareforslag. Hun gjentar gamle fanesaker fra NHOs side, saker som for lengst er nedstemt i Stortinget. I tillegg har forslagene det til felles at de vil ramme andre. Næringslivet skal være skjermet for belastninger som må gjøres for å dempe presset i økonomien. Det skal beholde alle sine sugerør i statskassa. Det blir for lettvint.
  • Innstrammingen i sykelønnsordningen, som er Clemets første punkt, vil særlig ramme de svakeste arbeidstakerne, mens bedriftene vil spare store beløp. Kutt i kommuneøkonomien vil gå ut over helse- og omsorgstjenestene, skoler og barnehager. Når NHO vil utsette byggingen av enerom på våre aldershjem, må vi minne om at eldreomsorg ble en merkesak for de fleste partiene i fjorårets valgkamp. I dag vil det være politisk umulig å løpe fra disse løftene. Det ville også være et svik mot en av samfunnets svakeste grupper. Vil virkelig NHO det? Kontantstøtten er vedtatt av Stortinget, til og med i lovs form. Også vi er motstandere av den, men først og fremst av andre grunner enn de rent økonomiske.
  • Vi er selvsagt enig med Clemet i at regjeringen har hovedansvaret for budsjettet. Det skulle bare mangle. Men hun gjør det for enkelt for seg når hun hevder at bare regjeringen har tilstrekkelig oversikt over hvor det er mulig å kutte. Når næringslivet og finansfolkene i det siste har vært så kjepphøye i sine krav om store innstramminger i økonomien, må de også ha gjort seg opp meninger om hvordan dette skal skje, og hva som er mulig i den virkeligheten vi alle er en del av. Og da går det ikke an, slik Clemet og hennes meningsfeller gjør, å skjerme seg selv og sin bransje, og la andre og svake grupper ta støyten.