Levd liv og solid håndverk

Renskårne noveller om ensomme og forknytte sjeler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Håvard Syvertsen er en forfatter av få og nøkterne ord. Slik må det helst være, når ensomhet, sorg og den rene og skjære fortvilelse skal anes mellom linjene. Syvertsen behersker det som en novellist trenger kanskje mer enn noe annet, en gjennomført stemme, et eget personlig toneleie. Hans siste novellesamling inneholder sju fortellinger, som til tross for varierende tema framstår som forbausende like i sitt uttrykk. Boka har en bevisst linje, en retning så å si, som gjennomsyrer novellene og gir dem et indre, melankolsk slektskap. Her presenteres voksne og barn i kjølvannet av bitre samlivsbrudd, i tillegg til ensomme, forknytte sjeler bak lukkede gardiner, uuttalte hemmeligheter og knugende livsløgner. Og til slutt en sønderknust og forstyrret kvinne, Betzy, mor til et barn som druknet da hun vendte ryggen til. Mennesker i oppløsning, med andre ord, søkende etter mening i trøstesløse liv.

Desperasjon

«Jeg veit at et eller annet er gæernt og prøver å komme på hva det er.» Slik tenker en enslig ung mann i novellen «Hete». Dag og natt går eller raver han gatelangs i kvelende varme, på ørkesløs leting etter en kvinne og et barn som er reist fra ham og fra byen. I forvirret desperasjon skremmer han en tilfeldig kvinne han møter, før det går opp for ham at dette ikke kan være henne han lengter etter. Noe demrer for ham da, og perspektivet utvides.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer