Levde 15 år i smertehelvete

I 15 vonde år var Berit Moldestad (55) fra Sotra utenfor Bergen alvorlig hjertesyk uten å bli tatt på alvor. - Stress og angst, forklarte legen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jekslene mine har jeg tygget i stykker av bare smerte, forteller hun.Hun fortalte legen sin om store brystsmerter - og fikk nye beroligende tabletter og nye henvisninger til fysikalsk behandling.

Brystsmerter

Først i mars i fjor gjennomgikk den hardt prøvede kvinnen en stor hjerteoperasjon på Haukeland sykehus i Bergen, etter et kraftig anfall av hjertekrampe hjemme hos datteren.

Flere av årene i hjertet hadde store innsnevringer, og tre av dem måtte byttes ut.

- Jeg begynte for 15 år siden å klage over en trykkfølelse over brystet og at jeg hadde vondt ut i armene. Da var jeg 40 år.

Beskjeden fra legen var at smertene kom av spente muskler og overgangsalder.

- Smertene ble bare mer og mer intense, til slutt ble senga min verste fiende. Jeg våknet hver natt av at jeg ikke fikk puste etter noen få timers søvn, sier Berit Moldestad.

Uføretrygdet

Smertene gjorde henne redd. «Nerver,» svarte legen, og Berit fikk flere resepter på antidepressiva og sovemedisin.

- Å føle at det snører seg sammen i brystet og at brystbeinet står i fyr, og likevel ikke bli trodd, gir en vanvittig avmaktsfølelse, sier hun.

I 1996 ble den før så aktive kvinnen uføretrygdet med en angstdiagnose hun i dag kjemper for å bli kvitt.

- Jeg var jo hjertesyk, sier hun.

Etter det alvorlige tilfellet av hjertekrampe i mars i fjor ble Berit sendt til Haukeland sykehus. Men også der måtte hun kjempe for å bli trodd.

«Nå kan du komme med meg, lille dame, så skal du få se at det ikke er noe i veien med hjertet ditt. Dere damer har så lett for å tro at dere har syke hjerter, og så er dere bare anspent,» svarte en lege da Berit Moldestad klaget over behandlingen.

- Jeg var nok et nummer i rekken av hysteriske damer som ønsket litt oppmerksomhet.

For at hun skulle bli kvitt angsten, ble hun lovet poliklinisk oppfølging. Først tre og en halv måned seinere avslørte først en røntgenundersøkelse og etterpå en kateterundersøkelse av hjertet innsnevringer av årene.

Skift lege

- Beskjeden jeg fikk var: «Hadde du vært mann, hadde du vært operert for seks- sju år siden...»

Nå vil den turglade, slanke, ikke-røykende kvinnen bruke kreftene sine på å informere andre:

- Legene må skjerpe seg. De må høre hva pasienten faktisk sier. Og kvinner som mener de har et hjerteproblem, må ikke gi seg, om de så må skifte lege.