Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Levde fett på prinsens kredittkort

SKIEN (Dagbladet): Prins Joachim og prinsesse Alexandra hevder at hofftjeneren deres levde et luksusliv ved å misbruke den danske prinsens kredittkort. Hofftjeneren selv mener derimot det dreier seg om svart betaling for overtidsarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå viser det seg at danske Finn Xavier Larsen (32), som denne uka må møte til rettslig avhør, siktet for bedrageri mot prins Joachim, forsøkte å få innpass i det norske kongehuset. Han arbeidet som kokk ved flere hoteller i Norge, men slapp aldri inn i de kongelige gemakker.

Finn Xavier Larsen var også ved Hotel Løvheim i Telemark i en periode før han plutselig reiste tilbake til Danmark. Der begynte han i lære som tjener og ble til slutt ansatt som hofftjener - eller livrist som danskene kaller det - for prins Joachim og prinsesse Alexandra.

Etter sju måneder var det en brå slutt for hans karriere.

Bedragerisiktet

Sjåføren, tjeneren og altmuligmannen for prinseparet Joachim og Alexandra er siktet for bedrageri, for å ha gått utover sine fullmakter og for brukstyveri. Han fikk sparken på dagen da det i fjor ble oppdaget at han hadde satt over styr en halv million kroner av prins Joachims penger, ifølge det danske hoffet.
Utstyrt med kredittkortet til prinseparet skal Finn Xavier Larsen ha levd et luksusliv og handlet vilt i Københavns mest eksklusive magasiner.

Den elleville svindelaffæren skal nå rulles opp i retten i Danmark. I kriminalretten i Lyngeby utenfor København vil påtalemyndigheten denne uka legge fram en detaljert liste som skal vise at hofftjeneren har brukt 130000 kroner av den «kongelige mynt» på seg selv. På lista står dyre sko, klær og viner, en gåsedunsdyne, et maleri og en kostbar klokke. Sokker og underbukser skal han også ha belastet prins Joachims konto.

Pusset opp

Det alvorligste økonomiske anklagepunktet mot Finn Xavier Larsen er at han skal ha engasjert en rekke håndverkere til å sette i stand sin egen leilighet. Her har murere, snekkere og elektrikere vært i full sving, mens det kongelige hoff bare skal ha gitt ham lov til å kjøpe noen malingspann. Regningen kom på 400000 kroner.

Besatt av kongehus

I førti år har Arnold Berntzen fra Notodden vært tjener på Slottet i Oslo ved kongelige fester. Tidligere drev han hotell Telemark på Notodden, der den nå svindelsiktede dansken arbeidet som kokk.

- Han var en dyktig medarbeider. Men jeg anbefalte aldri at han skulle få jobb ved Slottet. Da må en kjenne folk godt. I ettertid kan jeg bare være glad for at jeg ikke anbefalte ham, dersom anklagene mot ham er riktige, sier Berntzen til Dagbladet.
Ifølge den danske avisa BT skal Finn Xavier Larsen i årevis ha vært «besatt av tanken» om å arbeide for kongelige, og han forsøkte å få innpass hos kong Harald og dronning Sonja for ti år siden.

Kjøkkensjefen på hotell Telemark, Ingvar Flyholm, forteller at Finn Xavier Larsen ba om hjelp til å få jobb på Slottet, men Slottet trengte på det tidspunktet ikke noen kokk.

BRUKTE PRINSENS PENGER:</B> Prins Joachim og prinsesse Alexander skal ha hatt en utro tjener i staben sin. Den siktede hofftjeneren har ifølge det danske hoffet satt over styr en halv million kroner av prinsens penger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!