Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Levde i ekstrem luksus mens 600 mill. forsvant

BERGEN (Dagbladet): Den svenske finansmannen Peter Mattsson (30) kjøpte champagne for 260000 kroner om dagen mens 600 millioner svenske kroner forsvant fra investeringsselskapet Trustor. Han startet Effex International sammen med bedrageridømte Birger M. Østraat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenska Dagbladet har i en artikkelserie fortalt om det store pengebeløpet som ble overført fra Trustors bankkonto i Stockholm til Barclays Bank i London i juni i år. Der skal i alt rundt 600 millioner svenske kroner ha forduftet.

Peter Mattsson blir beskrevet som rådgiver og nær venn av den nye storaksjonæren og styreformannen lord Moyne i Trustor.

«No limit man»

I sommer skal Mattsson ha kjørt fine biler, bodd på luksushoteller og drukket champagne for 260 000 kroner om dagen. Det skal ha skjedd i St. Tropez på den franske rivieraen.

På den eksklusive strandrestauranten Club 55 gikk han under navnet «no limit man».

- Peter, ja! Han var en god kunde, han var helt utrolig med sine kredittkort. Vi glemmer ham aldri, sier bartender Piero til Svenska Dagbladet.
- Hans champagnekjøp på Voile Rouge ble allment kjent her. Han kjøpte champagne for 260 000 kroner om dagen, det er rundt 150 flasker, forklarer Patrice de Colmont til den svenske avisa.

Husransakelse

Før helga gjennomførte svensk politi husransakelse i kontorene til Trustor i Stockholm. Søndag reiste et team med etterforskere til London for å forsøke å spore opp pengene som er forsvunnet. Bare 100 000 svenske kroner er igjen på kontoen hvor det skulle ha vært 600 millioner kroner.

Det børsnoterte selskapet Trustor er inntil videre blitt stoppet på Stockholm-børsen, og børsledelsen krever informasjon om hva som har skjedd fra selskapets ledelse. I går satt selskapets ledelse i møter hele dagen.

Hans Edenhammar, sjef for børsovervåkingen, sier til det svenske nyhetsbyrået TT at Trustor risikerer å bli kastet ut av børsen.

I Carlton Club

Lord Moyne, eller Jonathan Guinness som er hans egentlige navn, var også fast gjest sammen med Peter Mattsson og Birger Østraat da de inviterte celebriteter til Carlton Club i London under storhetstida til Effex i 1993 og 1994. Mattsson og Østraat eide 50 prosent hver av Effex inntil Østraat kjøpte ut svensken i mars 1994 for en million amerikanske dollar.

Birger Østraat er dømt til sju års fengsel for grovt underslag av 104 millioner kroner. Rundt 180 millioner kroner forsvant i Effex-konkursen. Østraat sitter nå i et fengsel i Paris. Han nekter å la seg utlevere til Norge.

Hele Norges coronakart