Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Levde i luksusvilla 100 meter fra militærskole

CIA sporet opp Bin Laden bak fem meter høye gjerder midt i byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Osama bin Laden, verdens mest ettersøkte mann, ble drept i et 40 minutter langt militærraid utført av amerikanske spesialstyrker i går.

Spekulasjonene om hvor bin Laden har holdt seg skjult siden 11. september 2001 har vært utallige. Flere ganger har de amerikanske etterretningstjeneste vært svært nær, men først nesten ti år etter USAs store traume fikk bin Laden ei kule i panna.

Ferieby Forestillingen om at terroristlederen nærmest forflytter seg fra hule til hule i pakistanske fjellområder har vært utbredt, men det var altså ikke der CIA og de militære spesialstyrkerne fant ham til slutt.

Det var i en stor villa i den idyllyske byen Abbotabad. Den ligger i Orash-dalen bare fem mil nordøst for hovedstaden Islamabad, og har rundt 120 000 innbyggere. Omgitt av frodige åser er byen kjent som yndet ferie- og turiststed for pakistanerne.

Samtidig er Abbotabad hovedkvarteret til en av den pakistanske hærens brigader.  

Begravde sitt eget søppel En tjenestemann fra CIA sier skjulestedet til den ettersøkte terrorlederen vakte oppsikt, skriver Al-Jazeera.  

- Vi ble alle sjokkert av hva vi så. Bygningskomplekset hvor han oppholdt seg hadde tre til fem meter høye murer, toppet med piggtråd. Interne vegger delte opp området, som bare kunne entres gjennom to sikkerhetsporter.  

Terrorsjefens skjulested var et stort, treetasjers hus med balkong, bare to kilometer fra sentrum - og bare 100 meter fra en pakistansk militærskole.

Det fem år gamle komplekset gravde til og med ned sitt eget søppel, for å skjule spor etter aktiviteten på innsiden. Det var heller ikke tilkoblet telefon eller Internett til området.

Sendebud sto sentralt Terrorlederens eneste kontakt med omverdenen de siste årene har gått gjennom informasjon han har sendt med høyt betrodde al-Qaida-kurerer.

- Et av sendebudene som vi har overvåket hadde vår fulle oppmerksomhet. Vi identifiserte ham som en protesjé til Khaled Sheikh Mohammed, som var med å planlegge terroraksjonen 11 september. Sendebudet har også vært linket til det påståtte al-Qaida-medlemmet Abu Faraj al-Libi, sier en tjenestemann fra CIA.

IDYLL: I dette bygningskomplekset ble bin Laden skutt i natt. Trolig har han brukt villaen i mange måneder. Foto: IFTIKHAR TANOLI / EPA / SCANPIX
IDYLL: I dette bygningskomplekset ble bin Laden skutt i natt. Trolig har han brukt villaen i mange måneder. Foto: IFTIKHAR TANOLI / EPA / SCANPIX Vis mer

Etterretningstjenesten fikk tak i navnet til sendebudet for fire år siden, og to år senere sporet de ham og broren til bygningskomplekset hvor terrorlederen til slutt ble funnet.

Ettersom brødrene tilsynelatende ikke hadde noen spesifikk kilde til rikdom, falt fort spekulasjonene på at noen andre også bodde der.

De trodde dette kunne være Bin Laden og hans familie, og presenterte sin vurdering til den amerikanske presidenten i september.

Svært få detaljer om bin Ladens siste dager - for ikke å snakke om år - er kjent, men han oppholdt seg i luksusvillaen med flere slektninger og støttespillere da de amerikanske spesialstyrkene slo til. Minst én av bin Ladens sønner ble drept i anslaget mot huset.

ETTER ANGREPET: Flammer sto fremdeles opp fra deler av bin Ladens bygningskompleks i natt. Foto: Scanpix
ETTER ANGREPET: Flammer sto fremdeles opp fra deler av bin Ladens bygningskompleks i natt. Foto: Scanpix Vis mer
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media