Levde i voldshelvete

LILLESTRØM (Dagbladet): Bente Hildrum (35) og Marit Eljevåg (34) møttes første gang da Bente ble jaget nedover veien av ekssamboeren mens han slo og sparket henne. Bente skrek til Marit at hun måtte varsle politiet. Nå er de to nære venner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går møtte de begge i Nedre Romerike herredsrett for å vitne mot ekssamboeren (35). Han står tiltalt for en rekke til dels groteske voldshandlinger og trusler mot Bente Hildrum.

Naboen Marit ble det første vitne til at Bente levde i et forhold der hun jevnlig ble mishandlet av sin samboer.

Marit var den første som fikk koblet politiet inn i saken. Nå takker Bente Marit for at hun har kommet seg ut av det voldelige forholdet.

Statsadvokaten har tatt ut en omfattende tiltale mot ekssamboeren:

Natt til 3. mars 1997: Ifølge tiltalen slo og sparket 35-åringen Bente på kroppen og i ansiktet gjentatte ganger. Han kastet videokassetter og et glass på henne. Glasset kuttet opp leggen hennes, og han gned salt i såret. Så helte han eddik i øynene hennes. Deretter tok han en elektrisk drill, rettet den mot knærne hennes og truet henne på livet.

Mandag 3. august 1998: 35-åringen sparket og slo Bente, og vred armen hennes, ifølge tiltalen. Bente rømte ned veien utenfor deres felles hus, men ble raskt tatt igjen av mannen, som slo og sparket henne.

Heldigvis ble Marit Eljevåg vitne til voldsepisoden, og varslet politiet.

- Ren tortur

- Mishandling med tilsnitt av ren tortur, sa aktor Fredrik Rieber-Mohn i sin prosedyre.

35-åringen, som er siktet for legemsfornærmelse under særdeles skjerpende omstendigheter, erkjente å ha slått og sparket Bente ved de to første voldsepisodene, men kunne ikke huske stort mer i retten. Han sa stadig at han ikke kunne utelukke at han hadde gjort det han var tiltalt for, men at han ikke husket det fordi han hadde drukket tett, og fikk blackout.

Bente Hildrums eget vitnemål ble ført bak lukkede dører. I halvannen time fortalte hun om mishandlingen. Hun forlot rettssalen gråtende og utslitt.

Ifølge den tiltalte var årsaken til volden hans alkoholproblem og finaniselle og følelsesmessige vansker rundt en konkurs. Aktor la ned påstand om åtte måneders ubetinget fengsel for 35-åringen og 40000 kroner i oppreisning til Bente Hildrum.

Bente takker Marit for at hun fortsatt er i live i dag.

- Var det ikke for Marit, hadde nok mishandlingen fortsatt. Da hadde jeg nok tatt livet av meg, sier Bente.

Gir Marit æren

Hun gir Marit æren for at hun klarte å bryte med eksmannen. Bente har bodd fem måneder hjemme hos Marit i Nittedal. Nå har hun fått egen leilighet og jobber i Marits familiebarnehage. Bente er fremdeles preget av det hun har opplevd, men Marit merker at venninnen stadig blir bedre. Da jeg først så henne var hun livredd og nedkjørt. Det går gradvis framover med henne, og selv om hun knekker sammen noen ganger, faller hun ikke så dypt ned i depresjonen som hun gjorde før.

- Nå er jeg i jobb og kan tenke framover.

- Jeg vil skape et nytt hjem for meg og barna mine, og kanskje kan jeg hjelpe andre som er i mishandlingsforhold. Jeg vil vise at det nytter å anmelde volden til politiet, og at det nytter å kjempe for å få hjelp.

- Alle kvinner trenger gode venner for å komme på beina igjen etter å ha overlevd det jeg har vært gjennom, sier Bente til Marit.

Bente takker Marit for nytt liv

<B>ENDELIG FRI: </B>- Var det ikke for Marit hadde nok mishandlingen fortsatt. Da hadde jeg nok tatt livet av meg, sier Bente Hildrum.