2002: Anders Behring Breivik på fest med medlemmer i Fpu. På dette tidspunktet jobbet han med telefonsalg i Oslo.
2002: Anders Behring Breivik på fest med medlemmer i Fpu. På dette tidspunktet jobbet han med telefonsalg i Oslo.Vis mer

Levde på en livsløgn

Anders Behring Breivik framstiller seg som en anerkjent forretningsmann. I virkeligheten solgte han vinkalendere og manneblader over telefon, og jobbet med barn på Tusenfryd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sitt manifest skryter Anders Behring Breivik av at han etablerte et firma med sju ansatte og at han tjente sin første million som 24-åring, altså i 2003. Han framhever seg selv som en populær og respektert forretningsmann, som ble sett opp til av vennene fordi han tjente så mye penger.

Dagbladet kjenner til alle Breiviks arbeidsgivere. Hans lengstvarende jobb var på et callsenter i Oslo, hvor han var fra 1997 til 2003. Han hadde 0,- i formue i årene 2000-2002.

Sommerjobb på Tusenfryd

Det Breivik skriver i sitt såkalte manifest stemmer ikke overens med Dagbladets opplysninger:

Breivik startet sin jobbkarriere som avisbud i Aftenposten i 1992. Breivik jobbet her fra han var 13 til 17 år, med et avbrekk. I 1996 sluttet han.

I manifestet skriver han en detaljerte CV, men ikke noe om dette, han påstår at han på denne tiden var salgsrepresentant for ACTA Economical Counselling. Dette firmaet finner ingen som helst informasjon eller spor etter Breivik i arkivene til lønns- og personalavdelingen.

Sommeren 1996 jobbet han på fornøyelsesparken Tusenfryd ved Vinterbro utenfor Oslo fra 1. mai til 31. august. Dette nevner han heller ikke i manifestet.

Serverte øl Sommeren etter, i 1997, skaffet han seg jobb på den kjente uteserveringen Lektern på Aker brygge. Også denne jobben holdt han tett om. Samme høst begynte han i telefonselgerjobben.

- Vi solgte Jakt & Fiske, Mr. Music, en vinkalender og Riverton-serien, sier en tidligere kollega av Breivik. Han skvatt da han så bildet av massedrapsmannen i mediene seint om kvelden 22. juli.

I tillegg solgte senteret skrapelodd og jobbet for veldedige organisasjoner. Callsenteret er nå nedlagt. I sine seks år i firmaet jobbet Breivik med 150 ansatte. Dagbladet har vært i kontakt med flere eks-kolleger av Breivik.

VAR DYKTIG SOM TELEFONSELGER: Ifølge tidligere kolleger av Breivik gjorde han det bra i de årene han jobbet med telefonsalg. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VAR DYKTIG SOM TELEFONSELGER: Ifølge tidligere kolleger av Breivik gjorde han det bra i de årene han jobbet med telefonsalg. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Jeg jobbet med ham fra 1999 til 2002, i nærmere tre år altså. Han startet som deltids-telefonselger ved siden av studiene. Da han var ferdig på skolen, begynte han fulltid og jobbet mye med kundeservice, sier en tidligere kollega.

12 nasjonaliteter Han forteller at Breivik skilte seg ut blant de om lag 150 ansatte i firmaet fordi han var flink i jobben. Han ga aldri uttrykk for sine ekstreme holdninger.

- Han var en helt normal, rolig vestkantgutt, men han skilte seg ut som ansvarsfull og fikk derfor en del oppgaver pålagt utover det vanlige, sier han.

- Jeg husker at vi på det tidspunktet hadde 12 forskjellige nasjonaliteter ansatt. Breivik jobbet tett med kollegaer med pakistansk opprinnelse, og det var aldri et problem.

- Han hadde ambisjoner og la ikke skjul på det. Han hadde en drøm om å tjene mye penger, det sa han da han sluttet. Han ville starte for deg selv, fordi det var der pengene lå.

- Mens vi hadde startet på universitet- eller høyskoleutdanning, gikk han rett ut og skulle bli millionær. Han var veldig opptatt av å bli rik, sier en bekjent til Dagbladet.

Øltørst Breivik var også sosial med kollegaene, forteller en tidligere kollega.

- Han var med på julebord, og det var ikke uvanlig at han ble med og drakk øl etter arbeidstid. Jeg husker ham godt, sier han.

Han vet ikke om Breivik hadde kjæreste i løpet av årene de to jobbet sammen.

HADDE SOMMERJOBB PÅ TUSENFRYD: Sommeren 1996 jobbet Anders Behring Breivik på fornøyelsesparken utenfor Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HADDE SOMMERJOBB PÅ TUSENFRYD: Sommeren 1996 jobbet Anders Behring Breivik på fornøyelsesparken utenfor Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Var han populær på jobb?

- Nei, det vil jeg ikke si. Han var stille og beskjeden, og ikke blant de mest utadvendte.

Påstander Historiske skattesøk Dagbladet har gjort, viser at Breivik i 2000 tjente drøyt 273 000,-. Året etter tjente han hundre tusen mindre - 171 100,-. Ifølge Dagens Næringsliv har han aldri oversteget inntekten fra 2000, og har flere år bak seg med null i inntekt.

I manifestet kommer Breivik med detaljerte påstander om hva han skal ha gjort mellom 1997 og 2003, da han i virkeligheten jobbet med telefonsalg:

Fra 1997 til 1999 oppgir han at han var «Corporate customer care rep» for Telia Norway. Fra 1998 til 1999 oppgir han at han var direktør i Behring & Kerner Marketing DA. Fra 1999 til 2000 oppgir han at han var gruppeleder for kundeservice hos Enitel, mens han fra 2000 til 2001 hevder å være direktør i Media Group AS, som drev med reklameboards. Fra 2001 til 2003 oppgir han at han var «supervisor/internal advisor» i Bankia Bank ASA og kundeservicerepresentativ i samme bedrift.

Dette er er ikke tilfelle.

Selvskryt Bankia Bank heter i dag Santander. Ifølge kilder i Santander, jobbet ikke den terrorsiktede der, han hadde en ukjent stilling for en underleverandør. 

Media Group AS, som Breivik startet sammen med en kompis i 2000, skriver Breivik at ble kjøpt opp av Mediamax Norway AS ett år seinere. Dette stemmer ikke, ifølge administrerende direktør Øyvind Markussen i JCDecaux, som seinere kjøpte opp Mediamax.

Media Group ble tvangsoppløst i 2003, og ifølge sluttinnberetningen fra bostyrer ser det aldri ut til at selskapet har tjent noe særlig penger.

FRA GYMNASDAGENE: Massemorderen Breivik i Årboka 1996-1997 fra Oslo Handelsgymnasium. Disse årene jobbet han på Tusenfryd og på Lektern, men oppgir selv i sitt manifest at han jobber for ACTA Economical Counselling, som ikke har funnet noen oppføringer på Breivik i sitt register.
FRA GYMNASDAGENE: Massemorderen Breivik i Årboka 1996-1997 fra Oslo Handelsgymnasium. Disse årene jobbet han på Tusenfryd og på Lektern, men oppgir selv i sitt manifest at han jobber for ACTA Economical Counselling, som ikke har funnet noen oppføringer på Breivik i sitt register. Vis mer

I manifestet skriver Breivik at han tjente fire millioner da han var 25 og 26, altså i 2004 og 2005, og at han nøt respekt i vennegjengen fordi han var så flink.

Han skriver i manifestet at han var rik, og at han brukte over 300 000 euro på terroroperasjonen, eller nesten 2,3 millioner kroner. I avhør har han ifølge forsvarer Geir Lippestad sagt at han brukte seks millioner kroner på gjennomføringen av terroangrepet. Lite tyder på at han i virkeligheten hadde disse pengene.

Han oppgir imidlertid noe i nærheten av sannheten når han i sin CV skriver at han fra 2005 til 2007 var direktør i E-Commerce Group AS. Breivik registrerte firmaet 1. januar 2005. Det ble nedlagt 29. januar 2008. Breivik oppgir at han hadde sju ansatte, tre i Norge, en i Russland, en i Indonesia, en i Romania og en i USA.

Etterforsket I Brønnøysundregisteret er ingen av disse oppgitt, firmaet er registrert med null ansatte. Breivik skriver at han brukte firmaet som en front for å finansiere sin operasjon, og at han i tillegg handlet med aksjer. Han skriver senere at han tapte to millioner kroner av sine opptjente midler på aksjespekulasjon.

Det gikk ikke så bra. I 2005 viser regnskapet til hans heleide selskap E-Commerce Group AS at han investerte i det amerikanske mobilselskapet SunCom. Investeringene ble ingen gullgruve. SunCom-kursen og påførte Breiviks selskap et papirtap på vel 23 000,-.

E-Commerce Group brøt ifølge borapporten både regnskaps-, lignings-, revisor- og aksjeloven. Saken ble henlagt.

I 2007 har Breivik 600 000 i formue, ifølge skattehistorikken, årsaken er at han overførte aksjeinvesteringen i Suncom Wireless fra sitt eget selskap E-Commerce Group til seg selv, ifølge DN fordi han angivelig skal ha lånt selskapet penger til investeringen.

I manifestet skriver Breivik at han overførte store penger gjennom selskapet Brentwood Solutions Ltd. i skatteparadiset Antigua, for å skjule seg for europeiske myndigheter. I Finansavisen avslørte selskapet Risk Information Group (RIG) at dette var en bløff.

- Vi har en egen gruppe som jobber med Breiviks økonomi. Dette er noe vi etterforsker, sier Roar Hanssen til Oslo-politiet.

POPULÆRT STED FOR TURISTER I OSLO: Breivik jobbet som 18-åring på uterestauranten Lektern på Aker Brygge. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
POPULÆRT STED FOR TURISTER I OSLO: Breivik jobbet som 18-åring på uterestauranten Lektern på Aker Brygge. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
BEGYNTE Å JOBBE TIDLIG: Som 13-åring gikk Breivik med Aftenposten. 
Foto: Berit Keilen  / Scanpix
BEGYNTE Å JOBBE TIDLIG: Som 13-åring gikk Breivik med Aftenposten. Foto: Berit Keilen / Scanpix Vis mer