Levde på løgner

Minst sju ganger sa 46-åringen til kona at han skulle til Sverige på jobb, mens han tok inn på hotell i Oslo og festet seg til konkurs. Nå er han

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

46-åringen som er tiltalt for å ha forgiftet sin kone med arsenikk, omga seg med et nett av tilsynelatende meningsløse løgner. Selv aner han ikke hvordan kona fikk arsenikken i seg, og nekter all straffskyld.

Og kona tror ham.

Hun nektet å vitne i retten da saken mot ektemannen begynte i går i Oslo tingrett.

Aktor Stein Vale hamret løs på troverdigheten til 46-åringen. Oslo-mannen sa seg ikke skyldig i tiltalen og hevdet at han ikke kunne skjønne hvordan kona ble forgiftet gjentatte ganger med arsenikk og minst en gang med tarmbakterier.

Mange løgner

Dette er noen av løgnene politiet har tatt 46-åringen i:

Ved sju til ti anledninger hevdet han at han måtte på jobbtur til Sverige, mens han egentlig tok inn på hotell i Oslo, og gikk på byen uten konas viten. Dette skal ha skjedd i tidsrommet før 1997.

På byen brukte han pengene han skulle ha betalt skatt og moms for enkeltmannsforetaket sitt med. Han gikk personlig konkurs i 1997. Dette fikk ikke kona vite før politiet fortalte henne det etter forgiftningen i 1999.

Han løy om uforklarlige ting, som at han hadde fått to reisesjekker på 5000 kroner. Denne løgnen for kona da han var som blakkest, ga han også til politiet i avhør. Den ble raskt avslørt.

Han dro til Australia og misbrukte et kredittkort, og ble dømt for bedrageri da han kom tilbake. Dette fortalte han aldri kona.

Han passet opp postmannen om formiddagen og fikk alle brevene i hånda slik at kona ikke skulle oppdage alle regningene.

Han løy til bekjente om helsetilstanden til kona. Da hun i 1998 ble innlagt med nyresvikt, fortalte han venner at hun hadde fått en soppforgiftning, og at hun hadde fått transplantert en nyre.

- Er du sykelig opptatt av helsa til kona di? spurte aktor Stein Vale i retten.

- Nei, det er jeg ikke.

- Hvorfor forteller du alle disse løgnene?

- Jeg vet ikke, svarte ektemannen gang på gang.

- Er du en person man kan stole på?

- Med disse løgnene er jeg vel ikke det.

Til slutt innrømmet han at en av grunnene til løgnene var at han var redd for å miste sin kone dersom hun fikk vite hvor dårlig økonomien var. Han sa videre at han nå har lagt alle kort på bordet for kona, og at de hadde pratet ut.

- Det er et veldig sterkt forhold vi har. Vi har blitt sterkere etter denne saken, sa 46-åringen.

Ingen fiender

Han hadde ingen teorier om hvem som kunne stå bak forgiftningene, annet enn at det ikke var ham selv. Han innrømmet å ha gitt kona mat på sykehuset, men han benektet at det kunne finnes arsenikk i den. Tekniske undersøkelser har vist at hun fikk mer arsenikk i seg mens hun lå på sykehuset.

- Jeg har ingen formening om hvordan det kan ha skjedd, sa han.

- Hadde hun noen fiender som ville skade henne? spurte aktor.

- Nei, sa ektemannen.

Paret giftet seg i 1992, og har et 12 år gammelt barn sammen. Kona ble kraftig syk med oppkast høsten 1997, og legene konkluderte med at noen måtte ha injisert tarmbakterier i blodet hennes. Hun fikk nyresvikt i 1998, og i april 1999 ble hun lagt inn på Ullevål. Der lette legene lenge før de fant ut at hun var forgiftet med arsenikk, og slo alarm til politiet. Hun er i dag hjemmeværende.

LØGNER: Den arsenikktiltalte 46-åringen forklarte seg i retten i går. Hans kone nekter å vitne, og tror ikke at det er han som har forgiftet henne.