Drap på Torshov i Oslo

Levde på rømmen i åtte år etter å ha drept mann i Oslo. Nå er han dømt. «Bar preg av en ren henrettelse»

Medtiltalt (33) ble frikjent.

DREPTE BEKJENT: Adnan Osman Sahardin (35) skjøt og drepte en bekjent på Johan Sverdrups plass i Oslo natt til 24. mars 2008. Nå, nesten ti år seinere, er han dømt. Foto: Dagblad-tipser, politiet
DREPTE BEKJENT: Adnan Osman Sahardin (35) skjøt og drepte en bekjent på Johan Sverdrups plass i Oslo natt til 24. mars 2008. Nå, nesten ti år seinere, er han dømt. Foto: Dagblad-tipser, politietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Adnan Osman Sahardin (35) er i Oslo tingrett dømt til 19 års fengsel for overlagt drap og drapsforsøk, etter at han skjøt to menn i nabolaget Torshov i mars 2008. Sahardin rømte fra Norge like etter drapet og ble først sporet opp i 2016. Det har altså tatt nesten ti år å få en fellende dom i saken.

«Drapet i saken bar preg av en ren henrettelse», skriver tingretten i dommen.

- Jeg og klienten er skuffet over dommen, og har allerede bestemt oss for å anke, sier den somaliske 35-åringens forsvarer Tor Even Gjendem til Dagbladet.

- Burde fått strafferabatt

Gjendem mener klienten burde fått strafferabatt etter å ha sagt seg skyldig i forsettlig drap og drapsforsøk. Det er imidlertid retten, ledet av tingrettsdommer Katinka Mahieu, uenig i, og har dømt 35-åringen i tråd med påstanden fra aktor, statsadvokat Peter André Johansen.

ANKER DOMMEN: Sahardins forsvarer Tor Even Gjendem er, i likehet med klienten, skuffet over dommen, og har allerede bestemt seg for å anke til lagmannsretten. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
ANKER DOMMEN: Sahardins forsvarer Tor Even Gjendem er, i likehet med klienten, skuffet over dommen, og har allerede bestemt seg for å anke til lagmannsretten. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix Vis mer

- Dette er helt klart ikke i tråd med gjeldende rettspraksis. Klienten min tilsto, men får ingenting igjen, sier advokaten.

To menn var tiltalt i saken. I tillegg til Sahardin var en 33-åring, også han fra Somalia, tiltalt for medvirkning til overlagt drap, men ble frikjent siden retten kom til at han ikke innså at handlingene hans ville føre til drapet.

- Det er en riktig avgjørelse, sier Gjendem.

Inviterte på nachspiel

Drapet skjedde natt til 24. mars 2008. Ifølge dommen lurte den 33-årige medtiltalte tre somaliske bekjente til nedre Torshov under dekke av å invitere på nachspiel. I den daværende parken på Johan Sverdrups plass dukket plutselig Sahardin opp med ladd pistol og skjøt to av mennene.

Den ene mannen døde på stedet, mens den andre bare fikk lettere skader. Ifølge dommen kilte våpenet seg, slik at Sahardin ikke fikk skutt mer, og han flyktet fra stedet. Åtte tomhylser ble funnet på åstedet.

Politiet gikk noen dager seinere ut med en etterlysning i media, men da var Sahardin forsvunnet. Han dukket ikke opp igjen før i 2016, da fingeravtrykk fra en straffesak i Tyskland matchet den internasjonale etterlysningen. Tilbake i Norge ble han umiddelbart varetektsfengslet, og har sittet fengslet siden.

Foran hovedforhandlingen i desember fortalte forsvarer Gjendem at Sahardin kom til Norge som enslig asylsøker, men forlot mottaket og endte på gata i Oslo, der han kom inn i et tungt rusmiljø, som samtlige av de involverte i skyteepisoden tilhørte, ifølge advokaten.

Omflakkende tilværelse

I de åtte åra 35-åringen var på rømmen, skal han ha levd en omflakkende tilværelse i flere land.

- Han har måttet leve med det han har gjort, og har hatt det veldig, veldig tungt. Det har ikke vært noe liv, sa Gjendem til Dagbladet foran hovedforhandlingen i desember.

I motsetning til Sahardin meldte den 33-årige medtiltalte seg for politiet kort tid etter hendelsen. Han satt varetektsfengslet i fire måneder, men ble løslatt fordi kameraten var forsvunnet.

Da Sahardin kom til rette, var imidlertid 33-åringen forsvunnet. Han forlot Norge etter et utvisningsvedtak i 2013, og ble til slutt sporet opp i Kenya i fjor. Nå er han altså frikjent.

Tingretten er ikke i tvil om at 33-åringen og Sahardin sammen planla å få de tre andre somaliske unge mennene til Torshov, men kommer til at han ikke kunne vite at et drap ville bli utfallet av den falske nachspielinvitasjonen.

- Han er svært glad og lettet. Han er særlig glad over at retten legger til grunn at han og avdøde var nære venner med en nær og god relasjon. Videre er det ikke bevist at han var klar over at han bidro til et drap, eller var med på planleggingen av dette, sier 33-åringens forsvarer Bernt Heiberg til Dagbladet.

- Paranoia

Sahardin har forklart at drapet var en impulshandling som ble utløst av en foranliggende bagatellmessig konflikt mellom ham og avdøde. 35-åringen hevder imidlertid at konflikten opplevdes som mer alvorlig i hans hode, på grunn av forfølelsesvanvidd - i sin tur utløst av rusmisbruket og traumer etter krigsopplevelser i Somalia.

FORNØYD: Den medtiltalte 33-åringens forsvarer Bernt Heiberg er tilfreds med at klienten ble frikjent. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORNØYD: Den medtiltalte 33-åringens forsvarer Bernt Heiberg er tilfreds med at klienten ble frikjent. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Retten tviler ikke på at 35-åringen kan ha blåst opp konflikten på grunn av paranoia, men viser til at han gjemte seg og hadde pistolen klar da de andre dukket opp. Dette taler etter deres mening i retning av overlagt drap.

Tingretten begrunner avvisningen av vesentlig strafferabatt med at saken for lengst var ferdig etterforsket da Sahardin tilsto forsettlig drap etter pågripelsen, og at han endret forklaring underveis. Dertil mener retten at 35-åringens tilståelse av at han skjøt, ikke bidrar til oppklaring, siden tre vitner allerede har pekt ham ut som gjerningsmann.

Retten finner det imidlertid formildende at han tilsto, samt samtykket til varetektsfengsling. Men dommerne peker også på at han forsøkte å drepe ytterligere en person, i tillegg til at han ville ha fortsatt å skyte, hadde ikke pistolen låst seg.

I tillegg til fengselsstraffen er Sahardin også dømt til å betale erstatning til avdødes foreldre, søster og to sønner, samt til mannen som ble skadeskutt. Erstatningen beløper seg til nesten 820 000 kroner.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra statsadvokat Peter André Johansen.