Levende begravd

Her kjemper redningsmannskaper for å redde livet til en skadd mann etter at taket på en hall kollapset sør i Polen i går ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens trolig hundrevis lå innesperret og fastklemt, gjorde bitende kulde, vind og snøføyk redningsarbeidet til en håpløs kamp mot klokka.

Minst 20 mennesker var drept, og over 100 var skadd: Det var status da denne utgaven av Dagbladet gikk i trykken i natt. Da var bare et fåtall av de hundrevis av menneskene som var til stede blitt reddet ut.

Ifølge polske medier var det et sted mellom 500 og 1000 mennesker i hallen da taket brast.

På spreng

En sentral del av taket raste sammen klokka 17.30. Under redningsaksjonen kollapset enda en del av taket. Polsk TV viste i går kveld bilder av redningsarbeidere som jobbet alt de kunne i sprengkulda for å redde ut folk fra ruinene. Vantro og i sjokk flokket folk seg rundt ambulansene, flere med tegn på hodeskader.

Øyenvitner kunne fortelle at personer som var fanget i det sammenraste bygget, prøvde å ringe ut med sine mobiltelefoner med fortvilte rop om hjelp.

-  Alt skjedde veldig fort, forteller et øyenvitne.

Brevdueutstilling

 KJEMPER:  Redningsmannskaper for å redde livet til en skadd mann. Foto. Scanpix
KJEMPER: Redningsmannskaper for å redde livet til en skadd mann. Foto. Scanpix Vis mer

Ulykken skjedde i byen Katowice sør i Polen. I hallen foregikk en brevdueutstilling, og utstillere fra flere land var ventet.

Utenriksdepartementet har ingen opplysninger om at det skal ha vært nordmenn til stede i hallen.

Nesten 100 mennesker var blitt fraktet til sykehus da denne utgaven av Dagbladet gikk i trykken i natt. Nærliggende sykehus gjorde seg klare til å ta imot så mange pasienter som mulig.

Katastrofen på messeområdet inntraff bare halvannen time før utstillingen skulle stenge for dagen.

Det høye antallet mennesker forvansket jobben ytterligere for redningsmannskapene. Det kollapsede taket lå over hallen, og mens de ventet på å bli reddet, fikk fastklemte utdelt cola. Helsepersonell gikk rundt og ga medisinsk hjelp til dem som var innen rekkevidde. I arbeidet med å lokalisere skadde ble også sporhunder brakt til ulykkesstedet. Det ble også gjort søk med lydsøkere.

Flere nyhetsbyråer meldte om fullstendig kaos på stedet. Folk sto utenfor hallen og ropte etter sine nærmeste, og redningsarbeiderne hadde en vanskelig jobb med å finne ut av hvor mange som faktisk var innesperret under det forvridde taket, som skal ha vært ti tusen kvadratmeter stort.

Mannskaper fra andre byer i Sør-Polen ble tilkalt.

Nordmann like ved

Nordmannen Kishege Makonnen (23) var to kilometer unna da hallen raste sammen.

-  Jeg var sammen med noen polske venner. Plutselig begynte folk rundt å få panikk. Drøssevis av sykebiler suste av gårde mot hallen. Vi ringte rundt og fikk forsikret oss om at våre polske og norske venner var i sikkerhet, sier han til Dagbladet.

Han er en av seks norske studenter ved den medisinske skolen i Silesia i Katowicha.

Store snømengder er trolig årsaken til at taket på utstillingshallen kollapset ved 17.30-tida i går ettermiddag. Det har vært en uvanlig hard vinter i både Polen og Øst-Europa, og flere hundre mennesker har mistet livet som følge av det harde været.

I Polen har temperaturene vært nede i 35 minusgrader.

Liten tro

President i Norges Brevdueforbund, Kurt Schultz i Haugesund, har liten tro på at det var norske brevdueutstillere i messehallen.

-  Så vidt jeg vet er det ikke noen utstillere fra Norge der. I alle fall er det ingen offisielle norske deltakere. Det eneste måtte være om noen har reist på eget initiativ, men det tviler jeg på, sier Schultz.

Norges Brevdueforbund har rundt 550 medlemmer.