Levende elg i toggrillen

NSB anmeldt for dyremishandling. Krever geværene tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da toget kom kjørende med levende elg hengende foran på lokomotivet, fikk ordføreren nok. Nå har Holtålen kommune i Sør-Trøndelag politianmeldt NSB for brudd på dyrevernloven.

- Vi har ekstremt mange viltpåkjørsler i vår kommune, derfor er vi opptatt av at dyrene blir tatt hånd om så raskt som mulig. Situasjonen som oppsto tidligere i februar, kan vi ikke leve med, derfor anmeldte vi NSB til politiet, sier ordfører Ivar Volden til Nationen.

Hendelsen han refererer til, dreier seg om et av togene på Rørosbanen, som kjørte på flere elger. Dyrene ble hardt skadd i sammenstøtet, og dessuten hengende fast i lokomotivet.

-Geværene må tilbake

- Siden lokførerne ikke lenger har våpen om bord, måtte de bare kjøre videre, til et sted de kunne få bistand av viltnemnda. Dette er uholdbart, sier Volden, som krever at geværene blir satt på plass igjen umiddelbart.

NSB tok ut geværene fra nyttår, fordi de mente ordningen var i strid med våpenloven. Protestene var ramsalte, særlig fra lokførerne og dyrevernsorganisasjonene.

Informasjonssjef Åge Christoffer Lundeby opplyser at NSB ikke ønsker å kommentere saken, siden den nå også er blitt en politisak.

Skjebnens ironi

Norsk Lokomotivmannsforbund påpeker at anmeldelsen er en slags skjebnens ironi for NSB.

- NSB fjernet geværene fordi de fryktet å bli anmeldt for brudd på våpenloven. Nå er NSB anmeldt likevel, for brudd på dyrevernloven. sier Jan Even Nystad, som sitter i forbundsstyret.

Han mener det er økonomi som ligger til grunn for at NSB fjernet geværene. (NTB).

SJANSELØSE: Både elg og togfører er sjanseløse på å avverge kollisjon når tog i fart møter elg på skinnene rundt enste sving.