Levende skjold forlater Irak

I går reiste de første levende skjoldene hjem fra Bagdad av frykt for å bli drept. Norske Katharina Søderholm skal ha forlatt landet, får Dagbladet.no opplyst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nesten alle britene som var i den første konvoien av levende skjold til Bagdad reiste hjem i går. Fredsaktivistene nektet å rette seg etter irakiske myndigheters krav om å verne såkalte strategiske installasjoner i stedet for barnehjem og sykehus. The Sunday Telegraph skrev at skjoldene fryktet at de kunne dø.

Norske Katharina Søderholm var blant dem som reiste i går fikk Dagbladet opplyst ved hotellet skjoldene bor på i Bagdad. Hun skal ha reist til Jordan.

De fem andre norske aktivistene skal fortsatt befinne seg i Irak.

- De var redde så de dro. De var veldig gode venner og veldig gode mennesker og vi savner dem allerede, sier Assad al-Issa fra Syria. Selv har han ingen planer om å pakke snippsekken og forlate Bagdad.

Stemningen blant de gjenværende skjoldene var optimistisk i går, selv om stadig flere rapporter tyder på at misnøyen er i ferd med å bre seg blant aktivistene. I dag går lederen for hele aksjonen, den tidligere elitesoldaten fra US marines, Ken O'Keefe, ut i Telegraph og hevder at hele aksjonen står i fare.

Får ikke reise til sykehus

- Vi ble fortalt at vi skulle verne humanitære steder, spesielt sykehus. Men nå har vi blitt fortalt at vi ikke kan dra til de stedene. Menneskelige-skjold-strategien kommer ikke til å fungere under disse omstendighetene. Det finnes ingen tillit lenger, sier O'Keefe til avisa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer