Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Levende skjold forlater Irak

I går reiste de første levende skjoldene hjem fra Bagdad av frykt for å bli drept. Norske Katharina Søderholm skal ha forlatt landet, får Dagbladet.no opplyst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten alle britene som var i den første konvoien av levende skjold til Bagdad reiste hjem i går. Fredsaktivistene nektet å rette seg etter irakiske myndigheters krav om å verne såkalte strategiske installasjoner i stedet for barnehjem og sykehus. The Sunday Telegraph skrev at skjoldene fryktet at de kunne dø.

Norske Katharina Søderholm var blant dem som reiste i går fikk Dagbladet opplyst ved hotellet skjoldene bor på i Bagdad. Hun skal ha reist til Jordan.

De fem andre norske aktivistene skal fortsatt befinne seg i Irak.

- De var redde så de dro. De var veldig gode venner og veldig gode mennesker og vi savner dem allerede, sier Assad al-Issa fra Syria. Selv har han ingen planer om å pakke snippsekken og forlate Bagdad.

Stemningen blant de gjenværende skjoldene var optimistisk i går, selv om stadig flere rapporter tyder på at misnøyen er i ferd med å bre seg blant aktivistene. I dag går lederen for hele aksjonen, den tidligere elitesoldaten fra US marines, Ken O'Keefe, ut i Telegraph og hevder at hele aksjonen står i fare.

Får ikke reise til sykehus

- Vi ble fortalt at vi skulle verne humanitære steder, spesielt sykehus. Men nå har vi blitt fortalt at vi ikke kan dra til de stedene. Menneskelige-skjold-strategien kommer ikke til å fungere under disse omstendighetene. Det finnes ingen tillit lenger, sier O'Keefe til avisa.

- Det er bare rett og rimelig. Vi har kommet hit som skjold for å forsvare steder, og nå ber irakerne oss om å ta en egen avgjørelse, sier Uzma Bashir. Han er lærer og er gruppeleder for en av de gjenværende britiske gruppene i Bagdad.

Rundt 200 levende skjold har funnet veien til Bagdad. De er innlosjert på Andalus hotell i byen, og oppholdet betales av den statlige organisasjonen for fred og solidaritet i Irak. Presset fra myndighetene merkes blant skjoldene, men O'Keefe sier at fredsaktivistene ikke vil gi etter.

- Nei det vil vi ikke. Hvis valget er mellom utplassering eller hjemreise kommer vi til å reise, sier han.

HAR FORLATT IRAK: Hotellet i Bagdad opplyser at Katharina Søderholm har forlatt Irak og at hun nå er i Jordan.
<B>FORLATER IRAK: Flere spanske fredsaktvister på sovesalen på hotellet i Bagdad. Salen tømmes nå sakte, men sikkert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!