Levende skjold reiser hjem

Nesten alle britene som først ankom Bagdad bestemte seg for å reise hjem i helga. De følte det ble for farlig å verne reelle bombemål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For to uker siden rullet to britiske dobbeltdekkere inn i Bagdad. Bussene hadde tatt landeveien fra Storbritannia og fikk stor oppmerksomhet både i pressen og blant irakerne. Men nå er det slutt. Bussene har tatt fatt på returen.

Ni av de elleve britene som var med i den første gruppa levende skjold som kom til Bagdad har nå forlatt landet, skriver The Sunday Telegraph. De bestemte seg for å reise da de fikk et ultimatum fra den irakiske regjeringen om enten å verne stedene myndighetene bestemte, eller forlate landet.

For den 68 år gamle briten Godfrey Meynell ble risikoen for stor. Han forlater Irak i ren frykt, forteller han avisa. Sammen med 200 andre levende skjold deltok han på en samling på hotell Andalus i Bagdad i helgen. Der sa Abdul Hashimi, den irakiske lederen for skjoldprosjektet, at de måtte si seg villige til å ta tilhold i et av de strategiske stedene myndighetene valgte ut.

Meynell hadde to dager tidligere flyttet inn i et kraftverk sør i Bagdad, men likte ikke tanken på at det var et militært våpenlager i bygningen ved siden av. Det gjorde tilholdsstedet hans til et åpenbart mål for eventuelle amerikanske bomber.

Samtidig øker frykten blant fredsaktivistene. De frykter at de skal bli sendt til installasjoner som ikke er offentlige, og at de dermed blir utnyttet av regimet i Bagdad og tvinges til å beskytte militære mål framfor sivile.

- Jeg skammer meg over å måtte forlate dere i denne vanskelige tiden, men jeg drar hjem grunnet ren frykt, sa Meynell til to av arbeiderne ved kraftverket han forlot.

- Dette kraftverket er rett ved en bro, og er omringet av republikkens livgarde. Det er åpenbart et av de viktigste målene, sa han og takket for seg.

Men ikke alle de levende skjoldene synes ultimatet fra det offisielle Irak er spesielt problematisk, og det er fortsatt rundt 20 britiske skjold igjen i Bagdad.

- Det er bare rett og rimelig. Vi har kommet hit som skjold for å forsvare steder, og nå ber irakerne oss om å ta en egen avgjørelse, sier Uzma Bashir som leder en av de britiske gruppene.

Levende skjold fra andre nasjoner skal også ha dratt hjem fra Irak, men det er foreløpig ikke bekreftet om noen av nordmennene har bestemt seg for å reise.

VIL IKKE MER: Mange av de levende skjoldene i Irak reiste hjem i helgen.