Levende skjold

ERES, grensa til Gaza (Dagbladet): Barbeinte palestinske barn var i går levende skjold i kampen mot israelske tanks i Beit Hanoun. Minst fire palestinere ble drept og 60 ble såret da israelske styrker gikk inn i byen nord i Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av de drepte var tenåringer. En av dem var 12 år, melder palestinske sykehuskilder. I tillegg ble en palestinsk politimann drept i kampene. Til sammen ble 13 palestinere drept i Gaza og på Vestbredden.

Rundt klokka tre natt til i går gikk israelske tanks og soldater inn i Beit Hanoun. Den israelske hæren sier at de gikk inn i området for å arrestere Hamas-medlemmer. Ti palestinere ble pågrepet.

Unge skjold

I løpet av natta og hele dagen i går var det jevnlig skyting mellom israelerne og palestinsk milits i Beit Hanoun. Palestinsk ungdom kastet stein og fyrte opp dekk foran tanksene.

Etter hvert kom også palestinere med våpen, og det ble nye skyteepisoder mellom partene.

- De palestinske ungdommene ble nærmest brukt som levende skjold. Rundt klokka 14 roet situasjonen seg, og israelerne trakk seg ut av området, sier den norske fotografen Odd R. Andersen fra bildebyrået APF. Han kom til byen i morgentimene i går.

Israelske styrker gikk også inn i utkanten av Gazas største flyktningleir Jabalia og Beit Lahia. Sør i Gaza drepte israelerne en palestiner som de mener forsøkte å komme inn i bosettingen Gush Katif.

- Dagens aksjon eliminerer Yassir Arafats muligheter til å foreta ytterligere arrestasjoner, sier en diplomatisk kilde.

Hamas' politiske leder advarte i går Ariel Sharon i en tale i Damaskus i Syria.

- Hver gang Sharon utfører en massakre, vil svaret komme i Jerusalem, i Haifa, sier Khaled Meshaal.

I dag starter palestinernes fire dagers fest etter en måneds ramadanfaste. Men tre netters bombing og kraftige skyteepisoder preger befolkningen på verdens mest befolkede område.

Som Libanon

- Folk er engstelige og nervøse. Ingen stoler på Sharon. Voldsspiralens bryter er skrudd et hakk videre, sier fotograf Andersen.

Grensen inn til Gaza var i går stengt. Dagbladet sto en liten kilometer fra Beit Hanoun, og skuddvekslingene hø rtes jevnlig gjennom hele dagen. Rundt klokka 16.00 kom ti israelske tanks tilbake til israelsk jord fra Beit Hanoun. Nærmere hundre soldater hoppet ut av militærkjøretøyene mens musikken dundret ut av de ventende bilene ved grenseovergangen.

- Dette likner på Sør-Libanon like før det smalt, sier en FN-kilde som sto og ventet på at grensa til Gaza skulle åpne.

USA nedla veto

Amerikanerne brukte i går vetoretten, mens Norge lot være å stemme over forslaget i FNs sikkerhetsråd om å utplassere FN-observatører på Vestbredden og i Gaza. 12 av medlemslandene stemte for.

- Vi skal ikke glemme at det er selvmordsaksjonene som er selve kjernen i denne saken, sier Norges utenriksminister Jan Petersen.

- Vi fordømmer på det sterkeste det amerikanske vetoet. Denne avgjørelsen vil oppmuntre Israel til å fortsette sin aggresjon mot det palestinske folk, sier Arafats rådgiver Nabil Abu Rudeina.

BARBEINT: En palestinsk gutt med lekegevær sikter på israelske tanks i Beit Hanoun.
BARNEKRIG: To palestinske guttunger, én flykter og én kaster stein, deltok aktivt i kampen mot israelerne på Gaza-stripa i går.