- Lever du, pappa?

Det første vitnet i terrorsaken snakket i dag om hans opplevelse av bomben 22. juli.

VITNET: Tor-Inge Kristoffersen. Foto: Jacques Hvistendahl
VITNET: Tor-Inge Kristoffersen. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det første vitnet i retten i dag, Tor-Inge Kristoffersen, fortalte om hans opplevelse av bomben i regjeringskvartalet 22. juli i fjor.

Han jobber som vaktførstebetjent i departementenes servicesenter (DSS) og var på jobb da bomben gikk av.

- Like etter klokken tre ble jeg oppmerksom på at min kollega fikk en telefon om en hvit varebil som hadde parkert utenfor høyblokka. Det var fra resepsjonen og de hadde ikke sett sjåføren, sa Kristoffersen i retten i dag.

Vekteruniform
Han fortalte at han spolte tilbake rundt tre minutter for å observere bilen og få et blikk på sjåføren, som nå er kjent som Anders Behring Breivik.

- Da så jeg at en hvit varebil svingte inn på plassen foran høyblokka. Ut av bilen kom det en mann i det jeg trodde var en vekteruniform. Han låste bilen og gikk stille bort, sa Kristoffersen.

Han ønsket at Breivik skulle fjerne bilen og prøvde å få nummeret hans ved hjelp av skiltnummeret på bilen.

- Da jeg zoomet inn på skiltet på bilen eksploderte det, sa Kristoffersen.

- Vi var så nærme bomben at vi ikke hørte noe smell, men et dypt drønn. Det ristet veldig og det begynte å lekke mye vann fra taket, sa han.

Så døde mennesker
Han fortalte også at han kunne se på noen av bildene fra overvåkingskameraene var borte, fordi kameraene var sprengt bort eller dekket av tykk svart røyk.

- Brannalarmen gikk for fullt i alle byggene i nærheten, og alle andre varslingssytemer forøvrig ble automatisk aktivert.

Han kontaktet deretter politiet.

- Vi hadde mye kontakt med politiet for å varsle om og beskrive situasjonen. Jeg kunne se at det var enorme ødeleggelser etter at røyken hadde blitt borte, og jeg kunne også se det som så ut som døde mennesker, sa Kristoffersen.

Kristoffersen og hans kollega som også var på jobb forlot ikke kontoret, som lå i kjelleren på høyblokka, men sikret bevis.

- Vi måtte sørge for at opptakene vi hadde gjort på kameraene ble lagret på en pc, slik at politiet fikk tilgang til materialet. Det var også viktig for oss å dekke til serverne våre med plast på grunn av vannlekkasjen, sa han.

Vanlig rutine
Han fikk så spørsmål fra Statsadvokaten, Inga Bejer Engh, om hva som er vanlig rutine hvis de ser en uønsket bil.

-  Vi sender ut folk og snakker med sjåføren og ber de fjerne seg. Eventuelt ringer vi sjåføren, men vi har feilparkeringer hver eneste dag og jager bort folk, sa han.

Kristoffersen så i ettertid mer nøye på opptakene og så da det var en mann i politiuniform med pistol i handa. Han forteller videre om en mann han så på kameraet, rett før det smalt.

- Jeg husker at jeg så en som sto å røyka rett ved siden av tjenestebilen vår. Jeg vet ikke hvordan det gikk med han, sa Kristoffersen.

Kristoffersen forteller også om at barna hans på seks og ni år var på jobben hans tidligere på dagen. De skulle etter planen møte han i regjeringskvartalet på tidspunktet bomben gikk av.

- Det var nær at de omkom i eksplosjonen, fordi de skulle hentet bilen på det tidspunktet. Heldigvis bestemte de seg for å gå opp Karl Johan. Men de ble veldig bekymret for meg, og de lurte på om pappa levde. Det var deilig å se dem igjen, sa han.

- Helt absurd
Kristoffersen mistet to kollegaer i regjeringskvartalet 22. juli.

Bistandsadvokat Siv Hallgren spurte Kristoffersen om hva han syntes om Breiviks uttalelser i løpet av rettssaken. 

- Jeg har ikke noe annet å si enn at det er helt absurd, sa han, noe som førte til at Breivik fikk et smil om munnen.

BOMBET: Dette bildet er tatt av høyblokka minutter etter at bomben gikk av. Foto: privat
BOMBET: Dette bildet er tatt av høyblokka minutter etter at bomben gikk av. Foto: privat Vis mer