Lever i brannfrykt

Mens Geir Olaussen går brannvakt om natta, sover kona Tina med brannslukningsapparet ved sengekanten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SØR-ARNØY (Dagbladet): Det er unntakstilstand på øya. Fem branner på halvannen måned skaper frykt og uhygge. Politiet har slått fast at det er en brannsti fter som herjer i havgapet sør for Bodø.

- Pulverapparatet står klart ved senga. Jeg har tre små barn og er livredd. Hvordan skal jeg få dem ut av huset om noen tenner på? spør Tina Olaussen.

- Ei perle på jord blir ødelagt av frykt og angst. Sør-Arnøy var den tryggeste plass på jord, vi pleide å reise til Syden og la huset stå ulåst. Nå er alt forandret, sier Geir Olaussen. I natt tok han igjen sin tørn som brannvakt. Innbyggerne har nå organisert privat vakthold. 60 av dem deler på å holde seg våkne om natta. De kjører rundt og holder samtlige hus under oppsyn.

Mareritt

- Det kan jo ikke fortsette slik. Folk forlanger et svar på hvem som står bak, sier Geir Olaussen.

Først brant et naust. Deretter ei brygge og et lokalmuseum, så et fjøs. Etter det begynte folk så smått å føle seg litt tryggere.

- Vi trodde marerittet var over, og brannene var ikke lenger det store samtaleemnet, sier kjøpmann Inge Olaussen.

Men natt til mandag slo brannstifteren til igjen. Et bolighus brant ned til grunnen. Der bodde det ei 85 år gammel kvinne, som tilfeldigvis overnattet hos sin sønn i nabohuset.

- Mor har nå mistet hjemmet hun har hatt siden 1945. Hun er fullstendig knust, sier Sigbjørn Aas.

1. desember brant 67 sauer inne da noen tente fyr på fjøset hans. Familien er hardt rammet.

- Jeg har tenkt og tenkt, men kan ikke skjønne hvem som vil gjøre noe slikt mot oss. Jeg klarer bare ikke å forstå det, sier Aas.

Spekulasjoner

Øya har 300 innbyggere. Det eneste som er sikkert, er at brannstifteren ikke tar ferja til øya og drar igjen etter å ha latt bygninger gå opp i flammer. Gjerningspersonen bor på øya. Det er smertefullt. Og ryktene går. Mange har mistet tålmodigheten, og flere har en mening om hvem brannstifteren er. I går ble det snakket om selvtekt.

Politiet advarer folk mot å ta loven i egne hender.

- Folk må besinne seg og bruke fornuft og la oss komme til bunns i saken sjøl om vi ennå ikke har noen mistenkte, sier lensmann John Thoresen i Gildeskål.

I går sendte politiet fem betjenter til øya for å roe gemyttene og markere alvoret i saken.

- Vi er trøtte og slitne. Folk ønsker bare å legge seg ned og sove uten den gnagende mistanken, sier lederen i lokalutvalget, Jan Arne Birkeli.

- Jeg kan ikke huske et eneste lovbrudd her hos oss. Men nå er det noen uten vettet i behold som plager oss. Men vi vet ikke hvem det er, sier Solveig Karlsen (88).

REDDE: Tina og Geir Olaussen med lille Lasse (4 mnd) lever med redselen for at de skal bli brannstifterens neste offer.
STOLER PÅ POLITIET: Kjøpmann Inge Olaussen tror gjerningspersonen blir tatt.
GÅR BRANNVAKT: - Det kan jo ikke fortsette slik. Folk forlanger et svar på hvem som står bak, sier Geir Olaussen.
SISTE ÅSTED: Dette bolighuset brant ned til grunnen natt til i går. I huset bodde det ei 85 år gammel kvinne, som tilfeldigvis overnattet hos sin sønn i nabohuset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer