- Lever i et langvarig mareritt

Oleksandra Matvijtsjuk fra den ukrainske organisasjonen Center for Civil Liberties er på plass i Oslo.

KJEMPER FOR BORGERRETTIGHETER: CCL har kjempet for borgerrettigheter i Ukraina siden 2007. Foto: NTB
KJEMPER FOR BORGERRETTIGHETER: CCL har kjempet for borgerrettigheter i Ukraina siden 2007. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv herdede aktivister i Oleksandra Matvijtsjuks Senteret for borgerrettigheter (CCL) ble sjokkert over bildene fra Butsja, forteller lederen i CCL, Oleksandra Matvijtsjuk, til NTB.

- Jeg ble i Kyiv i begynnelsen av krigen, da Russland prøvde å omringe byen. Vi fortsatte jobbingen, og vi fikk vite mye om det som skjedde i Butsja og andre byer fra folk som klarte å flykte, sier Matvijtsjuk til NTB.

- Sjokkert

Til tross for at de hadde fått mye forhåndskunnskap, var det vanskelig å ta innover seg det som ble oppdaget da russiske styrker trakk seg ut av Kyiv-regionen i mai.

- Også vi ble sjokkert da vi sendte folk for å dokumentere det som skjedde i Butsja, og senere i Izium, i Kherson, og så videre. Vi lever i et langvarig mareritt, sier Matvijtsjuk.

CCL har kjempet for borgerrettigheter i Ukraina siden det ble opprettet i 2007, men siden den russiske invasjonen 24. februar, har fokuset vært rettet mot dokumentasjon av krigsforbrytelser. Matvijtsjuk har gjentatt et budskap hele helgen: det er ikke bare en krig mot Ukraina.

- Putin prøver å overbevise hele verden om at demokrati, menneskerettigheter og rettsstat ikke fungerer, sier hun.

- Vanskelig situasjon

Mange belarusere føler de har blitt glemt etter invasjonen av Ukraina, sier Natallia Pintsjuk, som mottar Nobels fredspris på vegne av sin fengslede ektemann.

- Det er en veldig vanskelig situasjon, og det er andre presserende saker. Det hjelper ikke med å holde Belarus øverst på agendaen, sier Pintsjuk til NTB.

MOTTAR PRIS: Natallia Pintsjuk mottar Nobels fredspris på vegne av sin fengslede ektemann. Foto: NTB
MOTTAR PRIS: Natallia Pintsjuk mottar Nobels fredspris på vegne av sin fengslede ektemann. Foto: NTB Vis mer

Hennes mann, Ales Bjaljatskij, er kun den tredje fredsprisvinneren gjennom tidene som mottar prisen mens han sitter i fengsel. Sist Pintsjuk møtte ham var i oktober, og hun har ingen forventninger til at det vil skje igjen snart.

- I dagens kontekst kan jeg ikke ha forventninger, sier hun.

Hun håper imidlertid prisen kan bidra til å vekke et slags håp i Belarus.

- Denne prisen gir belaruserne inntrykk av at de ikke er glemt, og at de har allierte og solidaritet i resten av Europa. Belarusere er en europeisk nasjon, og vi vil være del av den europeiske familien.

Ingen kan føle seg trygge

Memorial-leder Jan Ratsjinskij mener Russland har ambisjoner som går langt utover Ukraina, og forklarer hvordan han mener russiske myndigheter tenker til NTB.- Jeg har sagt det gjentatte ganger, og for Norge trenger jeg ikke gjenta det: dere må fortsette å beskytte verdiene som forfektes i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, sier Ratsjinskij til NTB.

Memorial-leder Jan Ratsjinskij. Foto: NTB
Memorial-leder Jan Ratsjinskij. Foto: NTB Vis mer

Aktivistveteranen, som er i Oslo for å motta Nobels fredspris på vegne av Russlands eldste menneskerettighetsorganisasjon Memorial, sier hjelpen til ukrainske flyktninger også er et signal.

- Det er et tegn på internasjonal solidaritet. Det er et signal til dem som vil forstå.

Han sier krigen i Ukraina er et tegn på at ingen kan føle seg trygge.

- Hvis man ser på det en del russiske embetsfolk sier, ser man at deres ambisjoner går langt utenom Ukraina. Et problem med det skrudde synet til russiske myndigheter er at det baserer seg på at alle problemer kan løses med olje og gass, sier Ratsjinskij.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer