Lever i frykt

18. mai 2000 startet helvetet for lege Lindbjørg H. Bahgat (44). - Jeg ble grovt mishandlet og voldtatt av min ekskjæreste, sier hun til Dagbladet. Fremdeles sliter hun med ettervirkningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Oslo tingrett er ekskjæresten dømt til ubetinget fengsel i tre år og ti måneder. Mannen ble også dømt til å betale for Bahgats skuddsikre vest og flomlys på eiendommen.

For tre uker siden fikk hun vite fra to uavhengige kilder at det er planlagt en belønning på 14000 kroner for å rydde henne av veien.

- Jeg har anmeldt saken til politiet, men har siden ikke hørt noe, sier hun til Dagbladet.

Etter å ha opplevd politi og rettsvesen på kroppen de siste to åra, er hun blitt en kamplysten kvinne. Men hun er langt fra knust. Bahgat har sjøl valgt å fortelle sin historie i Dagbladet.

- Jeg gjør ikke dette for min egen del, men for å forhindre at andre ofre blir behandlet på samme måte som meg. Jeg måtte selv kjempe for at min sak ble etterforsket og tatt opp til doms, sier Bahgat til Dagbladet.

44-åringen angriper nå også Oslo-politiets etterforskning.

Dømt

Den allmennpraktiserende legen sliter med ettervirkningene av det hun opplevde 18. mai 2000.

- Hendelsen, og den etterfølgende sekundære traumatisering som politi og rettsvesen har påført meg, har åpnet øynene mine for en kald og grusom virkelighet. Jeg ante ikke at denne virkeligheten eksisterte, sier hun.

Dommen for grov mishandling med en pistol er rettskraftig. Men mannen anket saken. Han er nå en fri mann til neste runde i retten.

Voldtektssaken skal opp på nytt for Borgarting lagmannsrett i desember.

Slutt

Forholdet til ekskjæresten var slutt da Bahgat under sterk tvil takket ja til invitasjon om å spise avskjedsmiddag hjemme hos den tiltalte. Men stemningen var dårlig. Ekskjæresten hadde blant annet på et tidligere tidspunkt truet med å skade barna hennes. Det er han seinere dømt for.

- I forbindelse med middagen konfronterte jeg min ekskjæreste med at han skyldte meg penger. Da tok han fram en pistol, som han fektet med og ropte trusler mot meg. Jeg skrek høyt i håp om at naboer skulle høre meg. Dette førte til at han slo meg to ganger i ansiktet med pistolen, forteller hun til Dagbladet.

- Livsfarlig situasjon

Lindbjørg H. Bahgat forteller at hun deretter reiste seg opp og rev ned en gardin - i håp om at naboer skulle reagere for eventuelt å tilkalle politiet.

- Deretter fikk han lagt meg i gulvet. Han holdt og vred armen min, slik at det oppsto brudd i hånda og en avrivning i en skuldermuskel. Mens jeg lå på gulvet holdt han munningen på pistolen mot hodet mitt, og sa at han skulle drepe meg. Han beordret meg deretter inn på soverommet, forklarer legen.

Bahgat forteller at ekssamboeren tok kvelertak på henne inne på soverommet, og klemte tre ganger. 44-åringen sier hun er overbevist om at hun ble utsatt for et drapsforsøk, men at hun klarte å bevare fatningen.

- Tredje gangen han klemte til, skjønte jeg at det virkelig var oppstått en livsfarlig situasjon. Jeg var i ferd med å bli kvalt. Jeg klarte imidlertid å overbevise ham om at jeg ville snakke. Da roet han seg ned, og la pistolen i lomma igjen.

- Vi satte oss ned og snakket, og han la et varmt omslag om hånda mi. Han tilbød også å kjøre meg til legevakta, men jeg takket nei, fortsetter hun.

Sendt til SEFO

44-åringen forteller at ekskjæresten videre begynte å fikle med klærne hennes.

- Da han ville inn på soverommet igjen, og ville ligge med meg, våget jeg ikke å motsette meg det. Han gjennomførte samleiet, men det var en ren voldtekt, forklarer hun.

I ettertid har legen i perioder hatt livvakter. I dag har hun to voldsalarmer på seg, og en GPS-overvåker i bilen - slik at et vaktselskap til enhver tid kan se hvor hun befinner seg. Hun har montert videokamera i hagen, og bruker skuddsikker vest.

Ekskjæresten nekter alt, og hevder at samleiet var frivillig. Etter dommen i tingretten har Bahgat overfor Oslo-politiet tatt for seg det hun mener er en elendig, mangelfull og seindrektig etterforsking. Skriftlig har hun pekt på fem forhold hun vil ha nærmere gransket.

Statsadvokat Irlin Irgens har bedt Oslo-politiet om ytterligere etterforsking, og gitt politiet en frist til 1. juli.

Visepolitimester Roger Andresen har svart med å sende Bahgats klage over til SEFO. Han har valgt å se legens utspill som en anmeldelse av politiet for grov uforstand i tjenesten.

- Bahgat har i lang tid signalisert sterk misnøye med politiets behandling av hennes saker, og våre kontakter har i liten grad vært konstruktive, skriver Andresen til SEFO.

Truer med injuriesak

Bahgat truer på sin side Andresen med injuriesak. Bahgat hadde et møte med Andresen vinteren 2001. Ifølge Bahgat rettet Andresen da kritikk mot etterforskingen, og sa at den hadde vært altfor dårlig.

- Seinere sa han offentlig det stikk motsatte, og karakteriserte meg på en måte som etter min mening er skadelig for mitt virke som lege, sier hun.

Hun angriper etterforskingen på følgende fem punkter:

  • - Jeg er aldri blitt utredet av sakkyndige om mitt posttraumatiske stressyndrom etter trusler, mishandling og voldtekt. Jeg har bedt politiadvokat Sven Røer om dette skriftlig, men aldri fått svar. Jeg måtte selv følge opp, men da viste det seg at det ikke var mulig med en slik utredning av tidsmessige årsaker, fordi tingrettssaken var nær forestående. Dette har betydning både for ikke-økonomisk skade og straffeutmåling.
  • - Jeg forventer undersøkelser av en lydbåndkassett, som trolig inneholder trusler mot meg på et utenlandsk språk.
  • - Ekskjæresten fikk besøksforbud etter at han ble sluppet ut av varetekt sommeren 2000. Ved en feil både hos Oslo-politiet og i rettssystemet ble ikke forbudet forlenget fra medio juni 2000 til begynnelsen av juli samme år.

23. juni var han i min hage. På videoopptak er han gjenkjent av fem personer, men nekter for dette selv. På det tidspunktet hadde han formelt ikke forbud mot besøk, og kan derfor ikke straffes. Han skulle selvsagt hatt sammenhengende besøksforbud.

  • - Skadene etter slagene med pistol ble fotografert på legevakt etter overgrepet. Billedmappa ble aldri lagt fram i forbindelse med varetektsfengslingen. Jeg mener dette er et bevis som kunne medført at han ikke hadde sluppet ut av varetekt etter en måned.
  • - Pistolen ble aldri funnet. Jeg mener politiet i den forbindelse har gjennomført en altfor dårlig åstedsundersøkelse, blant annet på et loft. Det holder ikke bare å lyse med ei lommelykt.

Ikke trygg

Bahgat forteller at hun er redd hun ikke vil oppleve lagmannsrettssaken i desember. Ekskjæresten ble i tingretten dømt for at han i Frognerparken 14. mai 2000 uttalte at skulle skyte henne, og at han hadde våpen i bagen.

- I dag er det tre kvinner som går med voldsalarm på grunn av denne mannen, som jeg mener har en spaltet personlighet. Jeg mener han bør ha en judisiell observasjon med tanke på forvaring, sier hun.

- Frykter du ikke at dette kan bli oppfattet som en forhåndsprosedyre mot din ekssamboer før neste rettssak?

- Nei, det er bare selve voldtekten som er anket. Dette utspillet er ikke direkte mot ham, men mot politiet og måten de har behandlet meg på. Saken kom inn i et feil spor på grunn av feil i etterforskingen innledningsvis, og at politiet ikke ville innrømme dette, sier Lindbjørg H. Bahgat.

- Tror du at du noen gang kan føle deg trygg?

- Så lenge denne mannen er i live, vil jeg aldri føle meg trygg. Men jeg føler meg tryggere dersom han sitter bak lås og slå, sier hun.

BANKET OPP: Disse bildene ble tatt på legevakta etter at lege Lindbjørg H. Bahgat ble mishandlet av ekskjæresten.
LEVER I FRYKT: - Jeg vil føle meg tryggere dersom min ekskjæreste havner bak lås og slå, sier Lindbjørg H. Bahgat. 44-åringen går med skuddsikker vest og voldsalarmer.