Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lever i kreftfrykt - får ikke hjelp

Årlig får Radiumhospitalet over tusen henvendelser fra folk som lever i frykt for arvelig kreft. Men manglende kapasitet gjør at mange må avvises. Flere har fått kreft mens de har stått i kø og ventet på utredning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et lovforslag som åpner for oppsøkende genetisk veiledning, kan få flertall i Stortinget. Lovforslaget vil gi helsearbeidere fullmakt til å informere slektninger av syke personer om at de kan være utsatt for enkelte sykdommer.

- Men det blir meningsløst å starte oppsøkende gentesting dersom vi ikke kan hjelpe dem vi oppsøker, sier seksjonsoverlege Pål Møller ved Radiumhospitalet i Oslo.
- I dag må vi avvise redde slektninger som har høy risiko for å få arvelig kreft, fordi vi ikke har kapasitet til å utrede familiene. Vi må satse på et tilbud til dem som ber oss om hjelp i stedet for å løpe etter andre, mener han.

Mangler ressurser

Radiumhospitalet får over tusen henvendelser årlig fra familiemedlemmer som ønsker en utredning, men sykehuset mangler ressurser og er nå nødt til å avvikle deler av tilbudet, som er et samarbeid mellom alle landets sykehus.

- Vi har opplevd at pasienter får kreft mens de står i kø og venter på en utredning hos oss, forteller Møller.

Seksjonsoverlegen er bekymret på vegne av pasientene dersom Stortinget åpner for at leger kan oppsøke familiemedlemmer til personer med arvelige sykdommer.

- Jeg har sluttet å telle hvor mange pasienter som forteller at de er blitt avvist og regnet som hysteriske når de har oppsøkt lokale sykehus. De som ber om hjelp, vil miste sine rettigheter dersom vi bruker ressursene til å oppsøke andre, sier Møller.

Liv eller død

Seksjonsoverlegen ved Radiumhospitalet har i dag ansvaret for å utrede omtrent halvparten av landets høyrisikofamilier når det gjelder arvelig kreft.

- Slik situasjonen er i dag, må vi velge om vi skal slutte å genteste de familiene hvor vi har funnet genfeilen, eller om vi skal stoppe inntaket av nye. Dette er et spørsmål som kan bety liv eller død for dem det gjelder, understreker han.

Pål Møller gjør oppmerksom på at argumentasjonen for lovforslaget om oppsøkende gentesting ikke er basert på vitenskapelige undersøkelser når det gjelder blant annet arvelig kreft.

- Det finnes ingen dokumentasjon på at det er mulig å forebygge arvelig kreft. Det vi gjør, er å stille en tidlig diagnose slik at svulsten kan fjernes i tide. Resultatene fra høyrisikofamiliene vi har utredet for brystkreft, viser at vi på denne måten faktisk helbreder hele 87 prosent, sier han.

<B>AVVISES:<B> Pål Møller, seksjonsoverlege ved Radiumhospitalet i Oslo ... folk i kø har fått kreft mens de ventet på utredning ...<BR>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!