Kranglet med kommunen i sju år:

Lever i rasfrykt - skylder på kommunen

Ekteparet Hoel lever nå i konstant frykt for at huset deres kan rase når som helst, etter et kommunalt graveprosjekt i 2014. Kommunen nekter skyld og har nå anket saken til lagmannsretten.

BEKYMRET: Ekteparet Line og Idar Johan Hoel frykter en regnfull høst kan utløse skred som tar med seg huset i Klæbu. Foto: Privat
BEKYMRET: Ekteparet Line og Idar Johan Hoel frykter en regnfull høst kan utløse skred som tar med seg huset i Klæbu. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I midten av august 2014 begynte det som skulle vise seg å bli et sju år langt mareritt for ekteparet Line (35) og Idar Johan Hoel (36).

Dette startet bare to måneder etter at ekteparet kjøpte et hus i Klæbu i Trondheim kommune.

- Fruen kom hjem fra jobb og ringte meg i 14-tida. Hun lurte på hva i all verden jeg hadde stelt i stand, da halve tomta var gravd opp? sier Idar Hoel.

En gravemaskin utplassert av kommunen hadde gravd vekk deler av hagen til familien.

- Vi fikk beskjed om at vi ikke hadde blitt varslet fordi vår tomt ikke skulle berøres, men plutselig sto gravemaskinen i hagen vår, forteller Line Hoel til avisa Nidaros, som først omtalte saken.

De tok dermed kontakt med daværende Klæbu kommune (før sammenslåingen med Trondheim kommune) og sendte en skriftlig henvendelse for å få stoppet arbeidet fram til en avtale var på plass.

- Det skjedde ikke. De ignorerte ønsket om å stoppe gravingen med begrunnelse om at det kostet for mye, sier ektemannen Idar Hoel da Dagbladet ringer.

Dette var starten på den fortsatt pågående kampen for at familien Hoel, med sine tre barn på på 7, 14 og 16 år, skal føle seg trygge i eget hus.

Signerte ikke avtale

Familien tok grep og ba om innsyn i dokumentene fra kommunen. Ifølge Hoel fikk de tak i en utredning laget av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Norconsult.

- I rapporten var det forslag om å utvide veien mot huset vårt, men forslaget var forkastet i papirene. Dette begrunnet at det da måtte utføres grunnboringer og en geoteknisk vurdering på sikkerheten fordi det var for nærme et kvikkleireområde.

Det skal i ettertid ikke ha blitt gjennomført slike boringer på eiendommen, noe Trondheim kommune i ettertid har bekreftet til Dagbladet.

STORE SMELL: Grunnmuren bærer preg av dype sprekker, som ekteparet Hoel mener har oppstått i kjølvannet av gravingen til kommunen i 2014. Foto: Privat
STORE SMELL: Grunnmuren bærer preg av dype sprekker, som ekteparet Hoel mener har oppstått i kjølvannet av gravingen til kommunen i 2014. Foto: Privat Vis mer

- Saksbehandleren i kommunen sa at en plastring av skråningen skulle være tilstrekkelig, sier Idar Hoel.

En beslutning familien valgte å stole på var riktig, og dermed ble det laget en avtale mellom de to partene.

- Vi ønsket at avtalen skulle inkludere informasjon om at dersom noe skjedde i framtida, så skulle det være klart at det var kommunen sitt ansvar, forklarer ektemannen.

Ifølge Hoel signerte han aldri avtalen, nettopp på grunn av manglende detaljer rundt dette punktet. Deretter var det stille fram til 2018.

Store sprekker i grunnmuren

- Vi satt med minstegutten og spiste mat på kvelden, så hørte vi et kjempestort smell i huset. Vi undersøkte og så sprekker i grunnmuren mellom garasjen og huset, sier Idar.

Fra den gangen og fram til nå har familien sett en økende andel skader på huset.

- Garasjen har en glippe opp fra huset og har løftet seg ved det ene hjørnet. Mitt syn på det er at den vrir seg nedover skråningen.

Familiefaren mener kanskje dette er hovedfaren, men ramser opp flere punkter som skremmer ham.

- Det er to store hovedsprekker i grunnmuren, en på oversiden og en på undersiden av huset. På flere steder er det store glipper i listeverket.

I tillegg forteller han at soveromsdøra på rommet til datteren på 16 år ikke går an å lukke.

- Det er det som gjør det så tungt. Vi har et ansvar for å holde barna våre trygge. Vi har brukt alle ressursene våre på dette. Vi vet ikke hva vi skal gjøre.

- Hvor mye penger har dere brukt?

- Vi har selv brukt 700 000 kroner, men de totale saksomkostningene er på rundt en million.

Engasjerte geolog

- Hvordan ser situasjonen ut nå?

- I mars i år, rett før vi skulle i rettsmøte, hørte vi et nytt kraftig smell i huset. Vi hører små smell hele tida.

Idar sier de kontaktet forsikringsselskapet allerede etter det første smellet. Selskapet sendte en takstmann for å se på skadene.

- Han så på skadene, men vi måtte ringe igjen fire dager seinere fordi det var så mange nye skader, forteller Idar.

Siden den gang har familien engasjert en egen geolog fra selskapet Digital Geologi AS, som har utarbeidet en rapport som viser at huset kan stå i stor fare.

Dagbladet har fått tilgang på Digital Geologi AS' rapport.

FRYKTER FRAMTIDA: Idar Hoel sier det finnes store sprekker i grunnmuren på begge sider av huset. Foto: Privat
FRYKTER FRAMTIDA: Idar Hoel sier det finnes store sprekker i grunnmuren på begge sider av huset. Foto: Privat Vis mer

- De sier det er skredfare og påbegynt rotasjonsskred, sier familiefaren.

Geolog Erling Siggerud hos Digital Geologi AS bekrefter til avisa Nidaros at det ligger en rasfarlig skråning rett bak huset, og påpeker at det kan være fare for menneskeliv om huset sklir ned mens folk befinner seg i det:

- Det er et stykke som er løsnet, og som har sklidd ned, og det er dette stykket huset er bygget på. Den typen skader vi ser på huset, ser vi fordi grunnen beveger seg, sier Siggerud til avisa.

Geologen ønsker ikke å kommentere om dette skyldes kommunens gravearbeid, da han står som en part i saken.

- For seint

- Takstrapporten fra starten av 2014 viser at det ikke er noen tegn til riss/sprekker i grunnmuren eller tegn til setningsskader, og jeg mener det er dokumentasjon nok på at skadene har oppstått etter 2014, sier Hoel.

Ifølge Hoel har han fått avslag fra forsikringsselskapet, blant annet på grunnlag av at dette er et påbegynt skred og ikke et som allerede er utløst.

- Så skredet må gå og vi ligger under, etter de fatale skadene som da har skjedd. Først da skal vi få erstatning, og det er for seint! sier han oppgitt.

Dagbladet har sett dokumentasjon på avslag fra gjeldende forsikringsselskap, men har etter gjentatte forsøk ikke lykkes i å få en kommentar fra selskapet.

Tida fra 2014 fram til nå har familien brukt på flere søksmål mot kommunen, hvor ekteparet har vunnet fram både i forliksrådet og i tingretten. Dette bekrefter Trondheim kommune ovenfor Dagbladet.

Tomas Eidsmo, teknisk sjef for kommunalteknikk i Trondheim kommune, sier det ble gravd på familiens eiendom i 2014 for å lage et fortau, og at det var manglende varsling av arbeidet overfor familien.

- Det har vi erkjent. Daværende Klæbu kommune hadde sett for seg at de skulle komme utenom, men så viste det seg at de måtte komme litt innom tomta, og da ble ikke innbyggerne varslet. Det skulle de selvfølgelig ha blitt.

Den tekniske sjefen mener likevel at kommunen ikke kan holdes ansvarlig for skadene.

- Ikke rasfare

- Vi har fått kommunens egne geotekniske avdeling samt et uavhengig firma til å gjøre en utredning av tomta, begge har konkludert med at det ikke er fare for ras. Det er de to rapportene som vi forholder oss til, sier han.

Eidsmo forklarer at kommunen har en egen geoteknisk avdeling som først fikk i oppgave med å se på saken.

- De konkluderte med at det ikke var noen rasfare, og at det ikke var mulig at arbeidene som Klæbu kommune gjorde i 2014, kunne ha ført til skade på huset.

BLE VEKKET: - Jeg ble vekket av en telefon tidlig på morgenen. Eieren i næringsbygget nedenfor fortalte at det hadde gått et ras. Jeg dro ned hit. Raset har gått inn i veggen næringsbygget og hadde gjort stor skade. Vårt hus vippet på raskanten. Reporter: Siri Gedde-Dahl / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Kommunen opplyser videre at de kontaktet firmaet Rambøll og ba dem gjøre en uavhengig vurdering, som igjen skal ha kommet fram til samme konklusjon.

Dagbladet har vært i kontakt med Rambøll, som ikke ønsker å uttale seg i saken.

Den oppgitte familiefaren sier han føler seg hjelpeløs, og at han ønsker mer hjelp og forståelse fra kommunens side.

Hoel synes det er merkelig at kommunen erkjenner et inngrep, men likevel ikke ville utføre grunnboringene som framgikk av rapporten til NVE og Norconsult, på daværende tidspunkt.

- Vi blir ikke hørt av kommunen, og jeg er frustrert og lei meg, sier Hoel.

Først i desember 2021 skal saken opp i lagmannsretten.

- Den mest kritiske tida

Før den tid ønsker Trondheim kommune å gjennomføre nye grunnboringer, som Eidsmo håper kan avgjøre om tomta er trygg å bo på.

- Hvorfor har det ikke skjedd på de sju åra siden rapporten?

- Å ta grunnboringer etter at veien var ferdig, har ikke vært et tema før saken kom i retten, slik jeg har forstått det. Og da har tanken vært å gjennomføre grunnboringene, men det har vært uenighet rundt kostnadene. Men slik jeg har forstått det, vil de bli gjennomført før frosten og vinteren kommer, svarer Eidsmo.

Hvem som skal ta kostnadene for jobben, er fremdeles uavklart.

Familiefar Hoel frykter for tida fram til da.

- Det som bekymrer meg, er om raset allerede har gått. Er vi i trygghet fram til da? Dette er jo den mest kritiske tida vi står overfor nå, med så mye nedbør.

- Ser du en slutt på det?

- Jeg føler jo på en måte at da vi var i tingretten, forsto dommeren vår side av saken. Det føler jeg meg trygg på at lagmannsretten også vil se.

Det Hoel ønsker alle mest, er erstatning for skadene gjort på eiendommen, eller at kommunen bare skal kjøpe huset.

MISTET HUSET: Gudny Fløttum lå og sov i huset sitt da hun natt til 30. desember i fjor ble oppringt av datteren. Et stort skred hadde gått i byggefeltet hennes på Gjerdrum. Reporter: Halldor Hustadnes. Video: Hans Arne Vedlog. Klipp: Maja Walberg Klev Vis mer

På spørsmål om hvorfor kommunen ikke vil kjøpe huset, svarer Eidsmo:

- På grunn av den vurderingen vi har fått utført, som viser at det ikke er noen problemer knyttet til ras. Vi er i uenige i faktum. Da kan ikke vi i kommunen bruke flere millioner av våre innbyggeres penger på å kjøpe et hus. Det er det ingen grunn til, og det ville vært feil av oss.

Stoler på vurdering

- Føler du på noe ansvar?

- Nei, så lenge vi mener at vi ikke har påvirket tomt eller hus, føler vi ikke på noe ansvar for det.

- Mener du at familien kan sove trygt i huset?

- Ja, det er det som begge våre geoteknikere har konkludert med, så da tenker jeg at jeg støtter meg til det. Det er deres konklusjon. Jeg er ikke geotekniker selv, så jeg stoler på den vurderingen, sier kommunalteknikk-lederen.

Han tilføyer:

- Så er det leit at folk føler seg utrygg i egen bolig. Det er det ikke noe vanskelig å forstå, sier Eidsmo.

Kommunen sier det er for tidlig å si noe om de kommer til å anke, dersom de taper i lagmannsretten.

Dagbladet har framlagt alle beskyldninger og kommentarer for Tomas Eidsmo i Trondheim kommune. Han har ingen ytterligere kommentarer ut over det som framkommer i artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer