- Lever inn smuglerspriten

Politiet i Moss oppfordrer folk som har kjøpt smuglersprit til å sette flaskene og dunkene utenfor sin lokale politistasjon. Over 1000 liter er innlevert til nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi oppfordrer personer som tror de har smuglersprit til å sette denne fra seg utenfor politivakta, sier kriminalsjef Øivind Sveistrup i Moss politidistrikt.

I Stavanger har politiet fått inn nesten 1.000 liter smuglersprit ved at folk har levert fra seg anonymt. I Oslo er det hittil samlet inn rundt 200 liter. Politiet i Moss antar at de fortsatt mangler rundt 3.000 liter av partiet på rundt 6.400 liter som er smuglet inn til Norge fra Sverige.

- Det meste av denne spriten går vi ut fra er spredt rundt i Østfold, men det er også mulig at den er solgt andre steder, sier politiinspektør Jon Aga.

Hittil er det konstatert smuglersprit med metanol i Stavanger, Oslo og Østfold. En del av partiet skal ha blitt solgt til en person i Oslo som har viderebefordret det til Stavanger. Politiet i Moss har ingen opplysninger om at restauranter har kjøpt av smuglerspriten. men frykter at slikt kan skje. All beslaglagt sprit vil bli videresendt til Kriminalpolitiet i Oslo for analyse.

Smuglerspriten befant seg på plastkanner som er produsert i Portugal. Slike kanner selges over hele Europa, også i Øst-Europa.

Smuglerpartiet på 6.400 liter ble ifølge politiet i Moss hentet i Värmland i Sverige, men politiet har ingen formening om hvor spriten opprinnelig stammer fra.

- Vi føler oss ganske sikre på at spriten ble hentet ut av nordmenn og overlevert et sted i Värmland. Disse opplysningene stammer fra en av dem som sitter øverst i spritsmuglersystemet i Norge, og vi har også fått samme opplysninger fra andre kilder, opplyste Sveistrup.

Norsk politi har daglig kontakt med sine kolleger i Värmland, men ønsker ikke å opplyse om noe stedsnavn i Sverige der hentingen skal ha funnet sted. På en pressekonferanse i Moss onsdag sa kriminalsjefen at det er helt ukjent for politiet at russere skal ha vært involvert i smuglingen av dette partiet. Politiet har ifølge Sveistrup heller ikke kjennskap til at smuglerpartiet kan ha blitt kjøpt hos en svensk skraphandler.

Politiet i Moss har nå styrket etterforskningen i metanolsaken med mannskaper fra andre politikamre i Østfold. I Moss politidistrikt jobber seks personer med etterforskningen, pluss at det også jobbes i andre distrikter i området. Personen som politiet mener er hovedmannen i smuglernettet, er pågrepet og sitter varetektsfengslet i Moss. Han har gitt en forklaring, men det er vanskeligheter med å kontrollere forklaringen fra hovedmistenkte, fordi den ikke stemmer med andres forklaringer i saken. Mannen risikerer 21 års fengsel for å ha solgt sprit som han visste var forgiftet med metanol.

Alle som har deltatt i distribusjonen, er nå avhørt. De fleste er fra Østfold. Hittil er 10 personer siktet i saken. De er ikke arrestert, men nye avhør vil bli tatt hvis det framkommer flere opplysninger.

- Per i dag er det helt umulig å si om vi forventer flere arrestasjoner. Vi har ikke planlagt flere pågripelser, men noen av dem som har vært inne til avhør, vil kunne tas inn igjen for å utfylle sine forklaringer, sa Sveistrup.

Foreløpig har ikke politiet funnet noen sammenheng med beslaget av de 4.800 literne metanolholdig sprit som ble gjort på Svinesund før helga.

- Dette kan være en helt annen kanal. Men hvis det viser seg at det er en sammenheng, vil vi måtte forene etterforskningen av disse sakene, sa Sveistrup.

(NTB)

<B>METANOL-JEGERNE: Kriminalsjef i Moss, Øivind Sveistrup, (venstre og politiinspektør Jon Aga fotografert på en pressekonferanse i Moss i dag.
<B>METANOL PÅ FLASKE: Mosspolitiet viste fram disse flaskene med metanol-holdig sprit.