VAKKERT: Nydelige forhold for skigåerne i Jølster, Sogn og Fjordane. Foto: Kyrre Lien/Scanpix
VAKKERT: Nydelige forhold for skigåerne i Jølster, Sogn og Fjordane. Foto: Kyrre Lien/ScanpixVis mer

Lever lengst i Sogn

Verre i Finnmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finnmarkinger dør tidligst, og sogninger lever lengst, viser en kartlegging av risiko for sykdom og helseproblemer i ulike deler av landet.

Ferske tall fra Folkehelseinstituttets statistikkbank Norgeshelsa viser klare forskjeller mellom ulike regioner og fylker, skriver VG.

Mens folk fra Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Akershus lever lengst, ser det verre ut for folk i Finnmark.

Sogningene har en forventet levealder på 78,2 år for menn. Dette er nesten fire år lengre enn hva menn i Finnmark, statistisk sett, kan regne med.

Tallene viser også at helseproblemer fordeler seg noe ulikt fylkene imellom, deriblant risikoen for kreft. Aust-Agder er det fylket med flest krefttilfeller, mens Finnmark har færrest tilfeller, til tross for finnmarkingene røyker mest i landet.

- Finnmark ligger høyt på lungekreft og magekreft. Men forekomsten av andre kreftformer er lav, sier forskningsleder Steinar Tretli i Kreftregisteret. Han tror forklaringen i stor grad er genetisk.

Når det gjelder hud- og føflekkreft er det to til tre ganger så mange tilfeller i Sør-Norge sammenlignet med Nord-Norge, på grunn av forskjellen i soleksponering.

Tallene viser blant annet også at Akershus har færrest dødsfall knyttet til hjerte- og karsykdommer, at kvinner i Oslo har høyest risiko for brystkreft og at sykefraværet er høyest i Nordland og lavest i Rogaland. (©NTB)