Jordan (24) har Chrons:

Lever med stomi: - Svært utfordrende

Jordan var ti år gammel da hun ble diagnostisert med den livsvarige sykdommen. Seks år seinere fikk hun nyhetene ingen tenåringer ønsker å få.

ENDRET ALT: Jordan Lambropoulos levde med smerter i årevis. Så fant legene årsaken. Foto: Instagram/jordydarian.
ENDRET ALT: Jordan Lambropoulos levde med smerter i årevis. Så fant legene årsaken. Foto: Instagram/jordydarian. Vis mer
Publisert

Jordan Lambropoulos hadde hatt mageproblemer hele livet. I tillegg til oppkast og diaré, hadde hun alltid slitt med å legge på seg.

Helt siden hun var liten, har smerter og ubehag vært like vanlig som å puste for jenta fra Adelaide i Australia. Men ingen leger kunne fatte hva som feilet henne.

Som tiåring ble hun imidlertid innlagt på sykehus grunnet en lungebetennelse. Og det var da det virkelige problemet ble avdekket.

Sjelden sykdom

Lambropoulos, som nå er 24 år gammel, ble diagnostisert med Crohns sykdom, som er en kronisk betennelse i mage-tarmkanalen. Sykdommen er livsvarig.

Diagnosen førte med seg mange års helsekamp og flere større operasjoner for Lambropoulos allerede før fylte 15 år.

- Jeg føler jeg har mistet barndommen og ungdomstida mi, sier hun til nyhetsbyrået News.

Da den unge jenta fylte 16, fikk hun beskjed av leger om at hun ville trenge stomi, en kunstig kroppsåpning: Det gjøres ved en operasjon hvor tarm blir ført ut til overflaten av huden, ifølge Store norske leksikon.

I HUMØR: 24-åringen forsøker å holde humøret oppe, selv om tidene er utfordrende, skriver hun i sine sosiale medier. Foto: Instagram/Jordydarian.
I HUMØR: 24-åringen forsøker å holde humøret oppe, selv om tidene er utfordrende, skriver hun i sine sosiale medier. Foto: Instagram/Jordydarian. Vis mer

For Lambropoulos kom stomi-nyheten som et sjokk. For henne var det noe av det verste som kunne skjedd, skriver News.

Tross alle smerter og komplikasjoner, ønsket hun ikke å gjennomføre operasjonen, da hun mente det ville svekke hennes selvbilde og selvfølelse.

Åra gikk, og den unge kvinnen kjempet seg gjennom flere år med smerter, diaré, oppkast, blod i avføringen og byller ved endetarmsåpningen.

Smertene pågikk helt til midten av 2022:

Da orket hun ikke mer.

Snudde om på alt

Operasjonen som virket som det verste valget og den siste utvei, ble imidlertid et banebrytende valg for den unge Adelaide-kvinnen.

Det hun trodde ville ødelegge livet hennes, er nå den største faktoren til at hun har det bedre med seg selv, sier hun til News og legger til:

- Folk er mye mer aksepterende enn man kanskje skulle ha trodd. De som tenker mest over stomiposen er de som selv bærer den, sier hun.

Lambropoulos deler nå hyppig bilder og videoer av seg selv og stomiposen i sosiale medier. Dette gjør hun for å gi tilbake til andre i samfunnet som hjalp henne med å føle seg komfortabel da hennes liv var i endring, sier hun til News.

VISER FRAM: Det har vært en lang vei å gå for Lambropoulos. Foto: Instagram/jordydarian.
VISER FRAM: Det har vært en lang vei å gå for Lambropoulos. Foto: Instagram/jordydarian. Vis mer

Svært utfordrende

Selv om Lambropoulos har det bedre etter at stomiposen ble et faktum, har hun også vært gjennom hele seks operasjoner grunnet Crohns-diagnosen.

Ifølge hennes private kanaler har hun en refraktær versjon av Chrons. Det vil si at hun ikke responderer som ønsket på medisinering.

- Alt dette er veldig krevende. Å leve med dette er svært utfordrende, sier 24-åringen til News.

sin Instagram åpnet hun forleden opp om det hun omtaler som en utrolig utfordrende tid:

«Jeg tilpasser meg fortsatt livet med stomiposen min. Jeg holder ut. (...) Men nå trenger jeg stamcelletransplantasjon for å bedre mine sjanser til et godt og fullverdig liv. Jeg kan ikke jobbe, jeg kan ikke studere - dette er svært tungt og utfordrende», skriver hun i en bildepost.

Hun forklarer hvordan sykdomsforløpet har tært på. Lidelsen påvirker nå munnen, spiserøret, magen, tynntarmen, endetarmen, leddene, øynene og huden hennes.

Hittil har ingen av behandlingene i Australia lyktes i å roe ned smertene og bivirkningene.

«Jeg har inntatt høye doser av steroider, immundempende midler, kjemoterapimedisiner og sju forskjellige biologiske immunmodulatorer. Det tærer på kroppen og psyken min», skriver hun videre.

24-åringen presiserer at hun ikke poster innlegget for å høste sympati, men for å vise andre i samme situasjon at dem ikke er alene.

Innlegget har sanket inn mye støtte og forståelse fra mennesker verden over.

En venninne av Lambropoulos har i tillegg opprettet en spleis for stamcelletransplantasjonen.

«Vår kjære Jordy tilbringer nesten all tid på sykehuset, og får knapt i seg mat. Sammen ønsker vi å hjelpe henne», skriver venninnen på spleisens nettside.

I skrivende stund er det samlet inn 113 918 norske kroner til Lambroupols og ønsket om stamcelletransplantasjonen.

«Vær så snill, om du har et par ekstra kroner å avse - vær så snill å hjelp oss», skriver venninnen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer