Lever med trusler og hets

Nesten hver uke får stortingsrepresentant Afshan Rafiq trusselbrev fra nordmenn. Nå tar statsråd Erna Solberg et sviende oppgjør med rasismen som rammer Rafiq.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- På det verste får jeg ubehagelige brev med rasistisk hets hver uke. Det er ganske tungt når folk skriver «vi forfølger deg», «dra hjem dit du kommer fra», og «føl deg aldri trygg», sier stortingsrepresentant Afshan Rafiq (H), til Dagbladet.

Sint

Rafiq ble valgt inn som første representant med innvandrerbakgrunn på Stortinget i fjor høst. Selv om hun fikk flest hatefulle brev den første tida, mottar hun fortsatt slik post opptil én gang i uka. Det opprører Rafiqs partifelle, kommunalminister Erna Solberg.

Neste måned legger hun fram en handlingsplan mot rasisme og diskriminering, hvor ett av målene er å bedre nordmenns holdninger til innvandrere.

- Jeg blir både sint og trist når jeg hører at Afshan blir utsatt for dette. Det viser tydelig hvor mye grumsete holdninger det er der ute, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Hverdagsrasisme

Kommunalministerens handlingsplan, som det nå arbeides med i departementet, skal først og fremst dreie seg om hverdagsrasismen i Norge. Et hovedtema blir holdningsskapende arbeid hos nordmenn for at innvandrere skal føle seg mer akseptert i Norge. Det gjelder både i arbeidslivet, på boligmarkedet og ute på byen.

- Det er for lite fokus på nordmenns holdninger. Jeg har selv fått merke litt av det grumset som ligger hos enkelte gjennom min jobb som kommunalminister.

Når jeg har vært på TV og sagt noe annet enn at alle grenser må stenges, får jeg alltid brev og e-post som avslører et menneskesyn vi ikke bør være bekjent av, sier statsråden.

Redd

Afshan Rafiq har tro på at en handlingsplan kan hjelpe et lite stykke på vei for å bekjempe rasismen hun selv kjenner på kroppen.

- Jeg var reddere før, men jeg skulle gjerne ha vært disse brevene foruten. Selv om jeg klarer å distansere meg mer nå, går det selvsagt inn på meg, sier Rafiq.

Hun har levert de rasistiske brevene til Stortingets sikkerhetstjeneste, som sender truende brev videre til politiet.

TRUES: Stortingsrepresentant Afshan Rafiq får hatefulle brev fra nordmenn som ber henne forlate Norge. Hun innrømmer at det går inn på henne.