- Lever på billigbrød og potetmos til 50 øre dagen

Renvasket for Sigrid-drapet, men mistet jobben etter 48 år. - Jeg har en formening om hva som skjedde.

 RENVASKET:  Den 65 år gamle avissjåføren og bilentusiasten er glad for henleggelsen. Men livet er snudd opp ned etter at bevæpnet politi stormet inn verksteddøra for 10 måneder siden. FOTO: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET.
RENVASKET: Den 65 år gamle avissjåføren og bilentusiasten er glad for henleggelsen. Men livet er snudd opp ned etter at bevæpnet politi stormet inn verksteddøra for 10 måneder siden. FOTO: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da bevæpnet politi slo inn verksteddørene på Kolbotn 3. september i fjor, falt bunnen ut av livet til den nå 65 år gamle VG-sjåføren og bilentusiasten.

Han skjønte det ville bli en hyggeligere tirsdag, 10 måneder etter, da advokaten ringte klokka 07.30 og sa at han burde slå på tv klokka 12 og følge politiets pressekonferanse.

Da ble siktelsen henlagt og 65-åringen formelt sjekket ut av saken om drapet på 16 år Sigrid Giskegjerde Schjetne, som ble funnet av likhunder like nedenfor verkstedet hans rett før arrestasjonen.

Erstatningskrav Da hadde jakten på 16-åringen og mysteriet om hva som skjedde etter at hun forsvant fra hjemtraktene på Østensjø i Oslo, vært landets mest omtalte kriminalsak i fire uker.

Nå har den arbeidsløse 65-åringen og hans advokat varslet erstatningskrav mot staten for at han urettmessig har mistet livsgrunnlaget etter 48 års tjeneste for Scibsted - sist som selvstendig avisbilsjåfør for VG og før det blant annet som kjøreleder i Aftenposten.

Størrelsen på kravet overlater han foreløpig til advokatene å beregne.

- Nå lever jeg på kneip til åtte kroner og potetmos på tilbud til ei krone pakka. Det blir 50 øre dagen. Jeg har ikke råd til å kjøpe is, en gang. Gamle kamerater har ringt og spurt om jeg trenger å låne penger selv om jeg ikke har bedt om det.

-Jeg har svart at jeg ikke kan betale tilbake før jeg får erstatning eller dersom noen sjefer i VG eller noen andre ringer meg og spør om jeg vil begynne å jobbe igjen, sier mannen til Dagbladet.

For første gang etter at han ble løslatt, snakker han nå med media om marerittet som har snudd livet hans opp ned.

Har en formening Om selve Sigrid-saken sier han:

 DRAPSOFFERET:  Sigrid Giskegjerde Schjetne hadde fylt 16 år en måned før hun forsvant på vei hjem til foreldrene like over midnatt natt til 5. august i fjor. Foto: Privat/NTB Scanpix.
DRAPSOFFERET: Sigrid Giskegjerde Schjetne hadde fylt 16 år en måned før hun forsvant på vei hjem til foreldrene like over midnatt natt til 5. august i fjor. Foto: Privat/NTB Scanpix. Vis mer

- Etter seks uker i isolasjon, 80 timer i politiavhør og etter å ha lest permer med aviser etter at jeg ble løslatt, har jeg en formening om hva som har skjedd. Men fordi jeg etter all sannsynlighet blir innkalt som vitne i saken, kan jeg ikke gå i detaljer om det. Jeg VET ikke, men jeg håper som alle andre at sannheten kommer fram i rettssaken, sier mannen.

I sitt første intervju som fri mann igjen kaster han nytt lys over det mørke hullet på fire uker fra Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant på vei hjem fra en venninne til foreldrene på Østensjø like over midnatt natt til søndag 5. august til liket av jenta ble funnet verd verkstedet han leier på Kolbotn.

«Mekkekompiser» i 15 år Først forteller han hvordan han ble kjent med 38-åringen fra Ålesund, som er nå tiltalt aleine for drapet.

- For 15 år siden trengte han på få fikset på bilen, og slik kom han i kontakt meg. Siden har vi vært «mekkekompiser». Han har hjulpet meg mye på verkstedet de periodene han har vært i Oslo.

- Kjente du til at han har involvert i voldsepisoder tidligere ?

- Det hørte jeg, men han har alltid vært grei med meg og andre «mekkekompiser», uten noe tull, sier 65-åringen, som er en kjent Mr. Fix It i Citroen-miljøet.

Han har et stort delelager på Bryn, som var mye plaget av innbrudd og tyverier for noen år siden.

Det ble det slutt på da den drapstiltalte fra Ålesund frivillig påtok seg å holde vakt der.

Kjørte VG til Romerike Natt til 5. august i fjor skulle 65-åringen kjøre aviser som vanlig fra trykkeriet i Nydalen til Romerike.

- Selve jobben begynner klokka 01, og det hender at vi sjåførene kommer en times tid før for å slappe av i bilen. Jeg husker ikke nøyaktig når jeg kom fra kontoret på Bryn den natta. Og det har vel vært et av problemene for meg at jeg ikke kunne redegjøre for hvert eneste minutt den natta siden det ikke skjedde noe spesielt. Bare prøv å huske sånne detaljer selv en helt vanlig natt, sier 65-åringen.

 HER BLE HUN FUNNET:  Sigrid ble funnet død i en skråning rett bak campingvogna på verkstedtomta på Kolbtn 3. september i fjor. Her er den nå renvaskede 65-åringen tilbake på verkstedet sammen med politiet 30. oktober i fjor - da han satt varetekstefengslet. FOTO: FRODE HANSEN/DAGBLADET.
HER BLE HUN FUNNET: Sigrid ble funnet død i en skråning rett bak campingvogna på verkstedtomta på Kolbtn 3. september i fjor. Her er den nå renvaskede 65-åringen tilbake på verkstedet sammen med politiet 30. oktober i fjor - da han satt varetekstefengslet. FOTO: FRODE HANSEN/DAGBLADET. Vis mer

Det som er klart, er at han kjørte aviser den natta - og at drapstiltalte 38-åringen kom til han utpå søndagen.

Usannsynlig forklaring - Bilen hans hadde fått noen skader i fronten, og jeg spurte hva som hadde skjedd. Forklaringen hans hørte ikke sannsynlig ut for meg med alle de bilskadene jeg har sett. Det så ut som bilen hadde truffet noe eller noen.

- Da visste jeg ikke noe om Sigrid-saken, men det slo meg at det kunne være en sammenheng da jeg så bildet av skoene til Sigrid i veikanten på et bilde i VG på trykkeriet natta etter.

- Spurte du han seinere om Sigrid-saken og bilskaden ?

- Nei, når han først hadde gitt en forklaring, kom han ikke til å si noe annet dagen etter. Så godt kjenner jeg han. Det er lett å være etterpåklok, men jeg tok faktisk et bilde av skaden på bilen, som politiet har fått. Dersom ikke politiet hadde fokusert så veldig de første dagene på at det var en bortføringssak, hadde jeg kanskje gått til dem med det bildet da. Nå ligger det i påtalemyndighetenes materiale.

Ikke et ord om Sigrid - Hvor ofte var du i kontakt med drapstiltalte fram til dere ble pågrepet i verkstedet ?

- Vi mekket biler sammen nesten hver eneste dag, som vanlig. Jeg kan ikke huske at Sigrid-saken ble nevnt med et ord mellom oss, bortsett fra kanskje hvis det var et spesielt nytt oppslag i media.

Det var etter etterlysning fra Sunnmøre politidistrikt at 38-åringen ble pågrepet sammen den nå reinvaskede verkstedsjefen og avissjåføren.

En helt annen forklaring - Hyggelige VG-kolleger kom til meg med store avisbunker da jeg ble løslatt. Jeg har lest det meste om saken, og ser forklaringen til den nye eieren av det som skal være drapsbilen.

- Til han skal 38-åringen ha forklart at noen kastet stein på bilen. Det var en helt annen forklaring enn det han sa til meg dagen etter. Da tenkte jeg mitt, sier mannen til Dagbladet.

Etter henleggelsen tirsdag, er han glad for alle hyggelige reaksjonene fra sjåførkolleger og kompiser i bilmiljøet. 

 SPORJAKT:  En kriminaltekniker på jakt etter spor i Kanvas barnehage på Østensjø 6. august i fjor. Det var her mobiltelefonen og skoene til Sigrid Giskegjerde Schjetne ble funnet etter at hun ble påkjørt rett ved natt til søndagen før. FOTO: JONAS RASCH/DAGBLADET.
SPORJAKT: En kriminaltekniker på jakt etter spor i Kanvas barnehage på Østensjø 6. august i fjor. Det var her mobiltelefonen og skoene til Sigrid Giskegjerde Schjetne ble funnet etter at hun ble påkjørt rett ved natt til søndagen før. FOTO: JONAS RASCH/DAGBLADET. Vis mer

Og han har ikke noe negativt å si om politifolk eller fengselsansatte på Ila den tiden han satt i avhør og varetekt.