Krigen i Ukraina

- Lever som et jævla dyr

Ukrainske innbyggerne og soldater i byen Bakhmut forbereder seg på at russerne kommer.

ØDELEGGELSER: Det er store ødeleggelser i byen Bakhmut etter flere måneder med kamper. De fleste av byens 70 000 innbyggere har allerede forlatt byen, men noen har ikke mulighet for å dra. Foto: Dimitar Dilkoff/AFP/NTB

ØDELEGGELSER: Det er store ødeleggelser i byen Bakhmut etter flere måneder med kamper. De fleste av byens 70 000 innbyggere har allerede forlatt byen, men noen har ikke mulighet for å dra. Foto: Dimitar Dilkoff/AFP/NTB

Vis mer
Publisert

I den ukrainske byen Bakhmut i Donetsk, ti kilometer fra byen Soledar, er det fortsatt noen innbyggere som har blitt igjen i byen som før krigen hadde en populasjon på rundt 70 000 innbyggere.

Flere av dem kan ikke flykte. Mange er skadd, gamle, har dårlig helse eller økonomi.

Noen nekter å dra. Andre har gitt opp.

CNN har laget en videoreportasje fra byen der kampene fortsatt pågår for fullt.

Ekkoene av kampene runger gjennom byen, og i gatene går sivile som bare prøver å overleve.

Ivan er en av dem. Når CNN møter ham, har han vært ute for å hente ved. Uten varme og elektrisitet i byen, kan kulden være dødelig.

- Folk har frosset i hjel i leilighetene sine, sier han til kanalen.

«ZOMBIER»: Denne videoen fra Ukraina har vekker oppsikt på grunn av soldatenes atferd. Video: Iltalehti. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Bygger skyttergraver

I helga erklærte russerne seier i byen Soledar. Kampene har pågått i månedsvis og begge sidene har lidd store tap.

Ukrainske styrker kjemper fortsatt i Soledar, ifølge den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj, og i Bakhmut forbereder de seg nå på at de russiske troppene kommer inn i byen.

De ukrainske soldatene bygger skyttergraver i byen.

Ifølge CNN-reporteren sier en lokal innbygger at hvor det tidligere fløy granater over hodene deres, er det nå rifleprosjektiler

- Vil ikke reise

I reportasjen snakker CNN med flere lokale innbyggere som ikke har flyktet fra byen. Reporteren beskriver at det virker som om de nesten har blitt immune for lydene av krigen.

- Det er landet mitt. Jeg vil ikke reise, sier Dmytro

Vest i byen er det et satt opp et marked på gata der befolkningen kan få tak i nødvendige varer, som mat. En lokal kjøpmann forteller at hans to butikker ble ødelagt, så nå bli han nødt til å selge varene sine på markedet.

KAMPER: Kampene i byen Bahmut i Donetsk har stått på i flere måneder. Foto: REUTERS/Oleksandr Ratushniak/NTB
KAMPER: Kampene i byen Bahmut i Donetsk har stått på i flere måneder. Foto: REUTERS/Oleksandr Ratushniak/NTB Vis mer

Det er likevel ikke alle som har råd til maten på markedet. En av dem er Serhij.

- Jeg lever som et jævla dyr, sier han i reportasjen.

Mange soldater

Det russiske forsvarsdepartementet bekreftet søndag at russiske styrker gjennomførte en rekke rakettangrep mot nabolandet lørdag.

I meldingen hevder de at alle utvalgte mål ble truffet, og at målsettingen med angrepet ble oppnådd.

Samtidig hevder de at russiske styrker har rykket fram mot byen Bakhmut i Donetsk øst i Ukraina, som russerne har forsøkt å innta i flere måneder.

VARULVEN: Mikhail Popkov drepte og voldtok i nesten to tiår. Nå ønsker den russiske «varulven» å kjempe for Russland i Ukraina. Video: AP, Reuters, Telegram, Vesti Irkutsk. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

I sin daglige videotale mandag uttalte Zelenskyj at avgjørelsene om militærbistand må tas raskere, og viste til at Russland har mange soldater i Donbas-regionen, særlig rundt byene Bakhmut og Soledar, men også sør i Ukraina.

- Vi får se hva Russland forbereder her, sa Zelenskyj.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer