Leverer anmeldelsen i morgen

Krekar har brukt kvelden på å gå gjennom anmeldelsen mot Shabana.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekar hadde ved 21-tiden i kveld ennå ikke levert noen anmeldelse mot komikeren Shabana Rehman som tirsdag løftet ham foran øynene på hans kone.

Krekars advokat, Brynjar Meling, sier til NTB at han har skrevet anmeldelsen for mullaen, og at Krekar har brukt kvelden til å gå gjennom den med en tolk. Meling bekrefter at han er innforstått med at en anmeldelse er nødvendig for at påtalemyndigheten skal vurdere saken.

Hvis stand up-komikeren virkelig blir anmeldt, er det med henvisning til straffelovens paragraf 228 første ledd, som omhandler simpel legemsfornærmelse. Denne paragrafen kan politiet også benytte for å etterforske uten anmeldelse dersom allmenne hensyn tilsier det. Slik skjedde det da Frp-politikeren, Martin Schanche, fikk bot for å ha slått til en annen politiker.

Meling stenger ikke døra for at anmeldelsen kan trekkes. Det er mulig helt fram til saken er påtalemessig avgjort. Men det forutsetter at Rehman tar kontakt og ber om unnskyldning. Konsekvensen av en unnskyldning vil imidlertid være avhengig av form og innhold, sier Meling.

- Hittil har vi ikke hørt noe fra henne, sier Krekar-advokaten.

Rask behandling

Fungerende seksjonssjef Jostein Bakke ved påtaleseksjonen i Oslo politidistrikt lover rask behandling når anmeldelsen foreligger.

- Vi skal forsøke å få den behandlet i løpet av 60 dager, sier Bakke til TV 2 Nettavisen.

Årsaken er ikke kjendisfaktoren, men at politiet har valgt ut denne typen saker som prioriteringssaker.

Strafferammen etter paragraf 228 første ledd er på inntil seks måneders fengsel, men praksis som regel er atskillig lavere enn dette.

Men først må påtalemyndigheten ta stilling til om det er straffbart å løfte noen.

- Vi har ingen praksis på når noen løfter en annen person. Det vanlige som omfattes av paragrafen er for eksempel å helle et vannglass over noen, sier Jostein Bakke, som konstaterer at den enkeltes subjektive opplevelse av fornærmelsen må vurderes i en slik sak.

Frarådet søksmål

I går frarådet advokat Brynjar Meling sin klient å gå til sivilrettslig søksmål mot Rehman. Men etter å ha gått gjennom et videoopptak fra episoden anbefaler Meling at saken blir anmeldt, basert på straffelovens paragraf 228 om legemsfornærmelse.

- Da jeg ble fortalt om saken første gang, var det helt åpenbart for meg at dette ikke var en sivilrettslig tvist. Dersom det er noe, så dreier det seg om en strafferettslig tvist. Når min klient har levert inn anmeldelsen, er jeg ferdig med den juridiske biten av dette. Så blir det opp til politi og påtalemyndighet å ta konsekvensen av dette, sier Meling.

Den samfunnsdebatten dette reiser blir en sak for seg, mener advokaten.

- Grunnlag for tiltale

En anmeldelse for legemsfornærmelse innebærer at politiet må vurdere anmeldelsen opp mot bevis og ta stilling til eventuell tiltale. Fra Krekars ståsted blir videoopptaket et sentralt bevis i saken.

- Har du tro på at anmeldelsen fører til tiltale?

- En hver fysisk kontakt med en person mot hans vilje er per definisjon legemsfornærmelse. Det er helt klart at det foreligger grunnlag for strafferettslig tiltale her, sier Meling.

(NTB)

IKKE TATT KONTAKT:</B> Verken Krekar eller hans advokat har hørt fra Shabana.
ANMELDER: Advokat Brynjar Meling har forfattet en anmeldelse mot Shabana Rehman for løftet av Mulla Krekar.