Leverte 15 meter lang lunte til Breivik

Polsk sikkerhetspoliti med beslag hos 26-åring etter oppfordring fra norsk politi.

KJØPTE UTSTYR OVER HELE VERDEN: Anders Behring Breivik havnet først på PSTs lister i mars etter at han kjøpte kjemikalier i Polen. I en liste fra Toll- og avgiftsdirektoratet figurerte han, men PST foretok seg ikke noe, han handlet da bare for 120 kroner. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KJØPTE UTSTYR OVER HELE VERDEN: Anders Behring Breivik havnet først på PSTs lister i mars etter at han kjøpte kjemikalier i Polen. I en liste fra Toll- og avgiftsdirektoratet figurerte han, men PST foretok seg ikke noe, han handlet da bare for 120 kroner. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/BERLIN (Dagbladet): - Jeg mottok elektronisk post fra Anders Behring Breivik i november i fjor, opplyser 26-åringen til den polske avisa Gazeta.

- Han bestilte 15 meter lunte til en samlet pris av 30 amerikanske dollar.  Jeg husker at portoen var dyrere enn innholdet, sier mannen. 

Han er selv student og har det siste året dratt i gang en blomstrende internettbutikk hvor han fra gutteværelset hjemme i Poznan selger alle typer kjemiske komponenter.

Ingen varsellamper - Det lyste ingen varsellamper hos meg, for Breivik identifiserte seg etter alle kunstens regler, og han overførte meg pengene fra en konto som var registrert i hans eget navn.

Den polske sikkerhetstjenesten sto på døra hos ham få dager etter attentatet i Oslo.

- Jeg hadde sett bildene av de forferdelige tingene som skjedde, og jeg sa også til medlemmer av familien min at jeg fryktet gjerningsmannen hadde vært kunde i mitt firma.

- Folkene fra sikkerhetstjenesten har inndratt computerne mine og tatt kopier av alt som befant seg på harddiskene. Men overfor meg har etterforskerne gitt et klart inntrykk av at jeg ikke har brutt polsk lov.  Det var på anmodning fra norsk politi at de kom til meg, sier 26-åringen. 

Ryker for sterkt Mannen opplyser at lunta han sendte til Breivik var noen få millimeter tjukk og at den brenner spesielt sakte. 

- Men jeg tror ikke på at han kan ha brukt denne lunta til å utløse eksplosjonen i regjeringskvartalet. Den ryker voldsomt, og det er mitt faste inntrykk at Anders Behring Breivik hadde detonert bomba i den parkerte bilen med et elektronisk hjelpemiddel, sier 26- åringen - som trøster seg selv med et stort håp om at nettopp hans produkter bare ble benyttet da Breivik prøvesprengte ei bombe ved hjemmet sitt på Rena.

Men Breivik har i avhør opplyst at han tente lunta selv og at den hadde en brenntid på rundt seks minutter.

Ifølge manifestet gjorde Breivik det 13. juli i år. Etter mange nedturer, helseproblemer og tabber, jublet terroristen da han lykkes.

- Jeg tente lunte, gikk utenfor rekkevidde og ventet. Det var antakelig de lengste 10 sekundene i mott liv ... BOOM! detonasjonen var vellykket, skriver Breivik, som kjørte på en restaurant for å feire.

1. juli skriver han at han testet påtenning av lunte.

- Det var en 75 cm lang lunte så den burde brenne i 75 sekunder. På grunn av mangel på oksygen i røret brant den på mindre enn to sekunder!! Helvete, glad jeg sjekket dette på forhånd, skriver Breivik.

Vil ikke kommentere En talsmann for statsadvokatens kontor i Poznan vil kun bekrefte at saken er under etterforskning, men ønsker ikke verken å kommentere hvorvidt 26-åringen kan ha brutt polsk lov - eller om han overhodet kan vente å bli siktet i saken.

- Jeg selger aldri kjemi til folk som jeg må gå ut fra han kriminelle hensikter eller befinner seg i psykisk ubalanse. Men dette med å selge lunte er som å handle med vanlig redskap. Du kan umulig spå om en kunde skal bruke sin nye hammer til å bygge hus eller foreta en voldshandling med, sier 26-åringen til Gazeta.

En av 26-åringens konkurrenter - en mann i Wroclaw - befinner seg fortsatt under etterforskning av den polske sikkerhetstjenesten, som undersøker om han begikk en kriminell handling da han solgte ulike kjemiske stoffer til Breivik.