-  Leverte bil til Munch-ranerne

Denne 37-åringen fra Østfold er siktet for medvirkning til Munch-ranet. Politiet mener han leverte fluktbilen til ranerne kort tid før kunstkuppet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

37-åringen fra Østfold har i lang tid vært forberedt på å bli pågrepet for Munch-ranet, ifølge Dagbladets opplysninger. Han ble hentet av etterforskerne på arbeidsplassen sin i Oslo sentrum i går ettermiddag. Politiet mener å knytte ham til fluktbilen, en Audi S4, og at han kjenner til hvem som var inne i Munch-museet.

-  Jeg var på kurs i Oslo da ranet ble begått, og dette har jeg vitner på. Jeg hørte om Munch-ranet da en annen kursdeltaker hadde hørt om det på radio, har 37-åringen sagt til politiet.

Dagbladet kjenner detaljer i politiets etterforskning av kunstranet på Tøyen søndag 22. august i fjor. Fortsatt er de ikke på sporet av verken «Skrik» og «Madonna», men Dagbladet får bekreftet at de nå jakter på navngitte menn med tilknytning til ransmiljøet.

Møtte Munch-siktet

Ransetterforskerne ser en sammenheng mellom dødsranet i Stavanger, Munch-ranet og ranet på Aker Brygge. Pågripelsen av David Toska og Ridvan Halimi skal være den direkte årsaken til Munch-siktelsen, rett og slett fordi politiet følte at «alt var i ferd med å komme ut av kontroll» i ransmiljøet. De fryktet at sentrale personer var i ferd med å rømme landet.

Møtte Dagladet

Det er like før jul. Dagbladet møter den nå siktede 37-åringen på et avsidesliggende sted i Østfold. Han er iført treningsbukse, collegegenser og joggesko. 37-åringen var siktet for det såkalte Enebakk-ranet i 1998 med et utbytte på 15 millioner kroner. Saken mot ham ble henlagt, men mannen mener politiet bevisst bruker den gamle siktelsen for å presse ham. 37-åringen ble i mars i år dømt til 21 dagers fengsel for trusler mot polititjenestemenn. Ifølge dommen skal han ha drapstruet to politimenn. Dommen skal være anket.

37-åringen har tidligere vært inne til avhør og han har hatt status som mistenkt i Munch-saken. Like før jul var han i avhør, og ifølge 37-åringen troppet det opp politimenn fra den lokale politistasjonen seint på kvelden før avhøret - for å informere ham om det som skulle skje.

 TOSKA-KAMERATER:  22. august slo tre ranere til mot Munch-museet. Minst to av David Toskas kamerater er mistenkt i saken. Foto: Politiet
TOSKA-KAMERATER: 22. august slo tre ranere til mot Munch-museet. Minst to av David Toskas kamerater er mistenkt i saken. Foto: Politiet Vis mer

-  Dette var en helt bevisst strategi fra politiets side. De visste at familien trolig var hjemme sammen med meg, sa han til Dagbladet.

Politiadvokat Morten Hojem Ervik er sparsommelig med opplysninger i saken.

-  Jeg kan ikke kommentere detaljer i etterforskningen, utover det at vi har siktet en person for medvirkning til ranet, sier Ervik. Politiet vurderer om de skal framstille 37-åringen for varetektsfengsling på mandag.

Informanter snakker

Søndag 22. august i fjor: To ranere, en av dem bevæpnet med pistol, tar seg inn i Munch-museet på Tøyen. De mister det ene kunstverket i bakken på vei ut til fluktbilen, en Audi S4. Politiets kriminalteknikere finner rammedeler ved Carl Berners plass, mens fluktbilen blir satt igjen ved Sinsen tennisklubb.

Inne i bilen finner politiet en pistol.

Kriminalteknikerne starter den omfattende jobben med å sikre biologisk materiale på pistolen. Samtidig starter noen av Norges fremste ransetterforskere ved avdeling for organisert kriminalitet arbeidet.

De henter fram etterretningsopplysninger, dommer og andre interne politidokumenter. Spanere i Oslo går ut i underverden for å skaffe informasjon. Raskt peker sporene mot ransmiljøet på Østlandet, det samme miljøet som politiet mener står bak dødsranet i Stavanger.

I ransmiljøet er det bare politiets informanter som snakker. Ingen vil la seg avhøre. Munch-etterforskerne tar kontakt med etterforskerne av dødsranet. Det viser seg at de jobber mot de samme personene.

Toska-kompiser

Ransetterforskerne tror minst to av David Toskas kamerater sto bak Munch-ranet. Ransmennene fra Aker Brygge blir også trukket inn i etterforskningen.

Politiet mener de vet hvem som var inne i Munch-museet, men de er ikke på sporet av bildene. Derfor har de ikke siktet noen før i går kveld.

Fluktbilen blir etter hvert sporet til en gård i Østfold. Politiet mener den siktede 37-åringen disponerte bilen, og at han overleverte den til ranerne. Ifølge Dagbladets opplysninger skal bilen ha gått gjennom flere ledd i ransmiljøet før den ble brukt. Bilen sto på en Østfold-gård sommeren 2003. Etterforskerne mener 37-åringen hentet den sammen med en eller to andre personer.

-  Jeg har ikke vært på den gården sammen med de personene politiet nevnte. Opplysningene har politiet hatt i flere måneder. Men først nå - rett før jul - drar de meg inn til avhør. Dette er skitne triks de bruker for å ramme mine nærmeste, sa mannen til Dagbladet ved juletider.

Navngitte i søkelyset

Advokat Sverre Næss bekrefter at hans klient er siktet i saken. I går møtte han 37-åringen på Politihuset i Oslo.

-  Han vil ikke forklare seg for politiet ut over det han allerede har sagt. Min klient stiller seg uforstående til siktelsen.

Dagbladet sitter med konkret informasjon som knytter navngitte personer i ransmiljøet til kunstranet. Politiet har biologiske spor, men har så langt ikke DNA-koblet noen til våpenet.

SIKTET: 37-åringen har i avhør sagt at han har alibi for ransdagen, 22. august i fjor. Politiet mener 37-åringen leverte fluktbilen, en Audi S4, til kunstranerne kort tid før de slo til mot Munch-museet. Dagbladet møtte den siktede 37-åringen like før jul.