Leverte denne på døra - havnet i retten

Kvinnen hevdet det var en spøk. Mannen hevdet det trigget hans PTSD. Slik blir det rettssak av.

DUKKESPØK: Kvinnen leverte denne dokka på døra til en venn. Nå har hendelsen vært gjennom to rettsinstanser. Foto: Politiet
DUKKESPØK: Kvinnen leverte denne dokka på døra til en venn. Nå har hendelsen vært gjennom to rettsinstanser. Foto: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var i utgangspunktet en helt vanlig fest, da vennene bestemte seg for å ta en kjøretur. Med seg på ferden tok de ei sexdokke.

Slik startet historien som nå har vært gjennom to runder i retten i Troms, hvor ei kvinne i 20-åra har stått tiltalt.

Kjøreturen endte til slutt hos en venn av kvinnen, som hun ikke hadde hatt kontakt med det siste halvåret. Der ble dokka overlevert uten noen form for seksuelt budskap eller dramatikk.

«Tiltalte gikk ut av bilen, ringte på og ga dukken til fornærmede da han åpnet. Fornærmede tok imot dukken og lukket døra», heter det i lagmannsrettens avgjørelse.

Trigget PTSD

Historien kunne sluttet der, men endte i stedet med en anmeldelse. Underveis på kjøreturen hadde vennene skrevet og tegnet flere motiver på dokka - blant annet et hakekors og flere seksualiserte ord og uttrykk.

I etterkant av hendelsen anmeldte mannen kvinnen.

«Han har forklart at en del av det som står på dukken har trigget PTSD», skriver lagmannsretten.

Det var avisa Nordlys som først omtalte rettssaken.

DEKORERT: Dokka var tegnet på flere steder før den ble levert. Foto: Politiet
DEKORERT: Dokka var tegnet på flere steder før den ble levert. Foto: Politiet Vis mer

Ikke nok

Tingretten dømte kvinnen for hensynsløs atferd. Straffen ble satt til saksomkostninger og ei bot på 4800 kroner. Det nektet hun å godta, og anket saken til lagmannsretten, som frifant henne.

«Lagmannsretten er enig med aktor i at det forhold at det var tale om en sexdokke som normalt benyttes i seksuell sammenheng, medfører at det å få overlevert en slik dukke, i noen sammenhenger vil kunne oppleves som krenkende», heter det i avgjørelsen.

Etter en samlet vurdering slår retten likevel fast at dokke-stuntet ikke kan betraktes som klanderverdig nok til en dom. Lagmannsretten har videre lagt vekt på at tiltalte og fornærmede kjente hverandre godt, og at handlingen var ment som en spøk.

BEKLAGET: FC Seoul måtte beklage etter dette stuntet i Sør-Koreansk fotball. Vis mer

- Får ikke prøvd bevisene

Statsadvokat Tor Børge Nordmo sier til Dagbladet at kvinnens anke gjaldt lovanvendelsen som tingretten hadde tatt i bruk.

- Så man får ikke prøvd bevisene om igjen. Dermed fikk vi ikke underbygget noe nærmere hva bruddet i kontakten mellom de to partene et halvt år tidligere skyldtes, og om kvinnen kjente til fornærmedes PTSD, sier Nordmo.

Han mener utover det at dommen har en begrenset verdi med tanke på å kunne brukes som grunnlag for å sette straffenivå i framtidige saker.

- Jeg merker meg at det ikke er nevnt i dommen om saken hadde stilt seg annerledes hvis det hadde vært en mann som leverte ei dokke til ei kvinne, forklarer statsadvokaten.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med den frikjente kvinnens advokat, Tom Ovesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer