Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hadde et overskudd på 1,7 milliarder i 2017:

Leverte ikke inn selvangivelse - må skatte en halv milliard

Svenske Sebastian Thorbrun skal ha hatt et overskudd på 1,7 milliarder i 2017, men glemte å levere inn selvangivelsen.

MÅ SKATTE: Svenske Sebastian Thorbrun hadde et overskudd på 1,7 milliarder i 2017, men leverte aldri selvangivelsen. Foto: Privat / NTB Scanpix
MÅ SKATTE: Svenske Sebastian Thorbrun hadde et overskudd på 1,7 milliarder i 2017, men leverte aldri selvangivelsen. Foto: Privat / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sebastian Thorbrun (34) er overlegen i Sverige når det gjelder kapitalinntekt, som er renter av blant annet bankinnskudd og utestående fordringer, aksjeutbytte og gevinst ved salg av fast eiendom.

Ti år etter at Thorbrun skrev bacheloroppgave om nettopp børsen, er han den som har høyest person- og kapitalinntekt i Sverige, ifølge Expressen (krever abonnement).

I 2017 hadde Thorbrun et overskudd på nesten 1,7 milliarder svenske kroner.

Betale en halv milliard i skatt

Men lykkebobla har imidlertid sprukket for 34-åringen som ifølge Dagens Industri (krever abonnement) har glemt å levere inn selvangivelsen (skattemeldingen) sin for 2018, inntektsåret 2017.

Det førte til at det svenske Skatteverket i november vurderte hvor mye har han tjent, og bestemte at de krever nesten en halv milliard kroner i skatt fra svensken.

Solgt aksjer for 3,3 milliarder svenske kroner

Ifølge avisa har de, basert på en skjønnsmessig vurdering begrunnet summen med at Thorbrun i 2017 solgte aksjer for omtrent 3,3 milliarder svenske kroner. Skatteverket vurderer at halvparten er fortjeneste.

I tillegg hevder de han skal ha gjort overskudd på 16 millioner svenske kroner for handel i såkalte «CDF-kontrakter, futures og opsjoner».

Det beregner Skatteverket til å gi et overskudd på nesten 1,7 milliarder svenske kroner, og gjør at han må betale nærmere en halv milliard kroner i skatt.

Knuser alle andre

Likevel knuser Thorbrun flere store navn når det gjelder kapitalinntekt for samme inntektsår.

Både navn som H&M eiere Liselott Tham og Stefan Persson, samt foretakseier Max Hansson og filmregissør Lars Edman er under han på en liste over dem som må har høyest kapitalinntekt for inntektsåret 2017, som avisa har laget.

Thorbrun skal være en såkalt «daghandler», som betyr at den som kjøper og selger gjør dette i et høyt tempo hvor vedkommende utnytter kursvariasjonene som oppstår innenfor en enkelt handelsdag.

Svensken må betale skatten innen 25 februar, men fristen kan endres om 34-åringen leverer inn en deklarasjon.

Thorbrun har så langt ikke kommentert saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!