Spiondømte Frode Berg (64):

Leverte reiseregninger: - Amatørmessig

Hensynet til nøyaktig revisjon lar seg sjelden kombinere med spionasje. Det viser Frode Bergs reiseregninger på pinlig vis, mener tidligere forsvarstopp.

- VANSKELIG: Spiondømte Frode Berg forteller om forholdene i tomannscellen i Lefortovo-fengselet, Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den spiondømte Kirkenes-mannen Frode Berg (64) føler seg ikke som noen spion, avfeier at han har blitt «vervet» av E-tjenesten, men visste at personen som ba ham være kurer i Russland var en del av E-tjenesten.

Derfor krevde Berg å få levere reiseregninger til denne kontaktpersonen, forklarte Berg selv i et intervju med Dagbladet tirsdag.

At Berg leverte reiseregninger, får tidligere forsvarstopp Jacob Børresen til å lange ut mot norsk etterretningstjeneste.

- Det er også litt latterlig, og viser at Norge er et lite, litt naivt og amatørmessig land, sier Børresen til Dagbladet.

- Snubler i egne føtter

Han mener Bergs reiseregninger illustrerer den vanskelige balansegangen hemmelige etterretnings- og sikkerhetstjenester står overfor i liberale, åpne demokratier.

- Vi klarer ikke å stokke beina helt, og snubler i egne føtter av hensyn til ryddig offentlig forvaltning og nøyaktige regnskap. Opptattheten av at alt må være på stell i regnskapene, kolliderer litt med hensynene man vil ta for å holde etterretningsvirksomhet skjult, sier Børresen.

Børresen er pensjonert flaggkommandør og har blant annet tjenestegjort som skipssjef om bord i ubåt og på fregatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.