Lewinsky med forandret versjon

For flere måneder siden skal Monica Lewinsky ha forklart at hun ikke hadde et seksuelt forhold til USAs president. I et møte med president-jegeren Kenneth Starr i går skal hun ha forandret forklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MSNBC skriver i dag at Lewinsky ikke bare har forandret forklaringen om det seksuelle forholdet med presidenten, men også gitt en annen versjon om hvorvidt Clinton oppfordret henne til å ljuge om det.

Det spørsmålet er kritisk for Kenneth Starr som etterforsker om Clinton har begått kriminelle handlinger.

Å oppfordre andre til å ljuge under ed er straffbart.

Troverdighet

Dersom det stemmer at Monica Lewinsky har forandret forklaring er det godt mulig at storjuryen vil stå ovenfor en situasjon der det er hennes ord mot presidenten. Lewinsky har allerede avgitt en forklaring i Paula Jones' søksmål mot presidenten, der hun benekter et seksuelt forhold til Clinton.

Det er denne forklaringen for sju måneder siden som gjør at Lewinsky risikerer fengsel. Nå er hun villig til å forandre forklaring, og hevde at Clinton oppfordret henne til å ljuge, i bytte mot strafferettslig immunitet.

Starr har samlet bevis for å sannsynliggjøre at Monica Lewinsky løy i sin første forklaring. Han har blant annet innkalt presidenten som ufrivillig vitne. Det storjuryen må avgjøre er om Monica Lewinsky snakker sant nå.

Det blir et spørsmål om troverdighet - uansett versjon.

Nærmer seg presidenten

Starr ble oppnevnt for å etterforske om ekteparet Clinton begikk lovbrudd i en eiendomshandel i Whitewater i Arkansa, mens Bill Clinton fremdeles var guvernør der. Clintons partner og hans kone ble dømt til fengsel, men Starr klarte ikke å knytte kriminelle forhold til Bill og Hillary Clinton.

I mellomtiden har etterforskningen blitt utvidet til også å omfatte beskyldninger rundt presidentens seksuelle forhold. Det var Paula Jones' advokater som involverte Starr. De mente presidenten og Monica Lewinsky hadde løyet i sine skriftlige forklaringer.

Clinton har hele tiden benektet et seksuelt forhold med Monica Lewinsky. Det vil utvilsomt være politisk pinlig for ham hvis Monica Lewinsky forandrer sin versjon.

Mer alvorlig er det hvis han eller vennen Vernon Jordan oppfordret Monica Lewinsky om å ljuge i sin rettslige forklaring.

Kongressen avgjør

Etter å ha skiftet advokater i forrige måned har det kommet signaler om at Monica Lewinsky vil gi en ny forklaring.

Presidenten led et annet nederlag i går da det ble klart at hans rådgiver Bruce Lindsey vil måtte avgi forklaring til Starr. Det Hvite Hus forsøkte å slippe unna med henvisning til klient-advokat fortrolighet.

Kenneth Starr kan dersom han mener det er tilstrekkelig bevis for straffbare forhold, be om at det tas ut tiltale mot Clinton. Den amerikanske kongress er de eneste som faktisk kan ta ut en slik tiltale. Men det er lite sannsynlig gitt kongressens sammensetning.