Lewinsky vil tilstå sex med Clinton

Moncia Lewinsky skal være villig til å tilstå at hun har hatt sex med Clinton, men hun vil ikke si at presidenten eller hans venn Vernon E. Jordan ba henne ljuge om det. For å gi henne en slik avtale forlanger derimot spesialetterforsker Kenneth Starr at hun erklærer seg skyldig i «ett-eller-annet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye advokatene til Monica Lewinsky skal ifølge Washington Post være i forhandlinger med Kenneth Starr og hans etterforskerteam om en mulig avtale som innebærer at frøken Lewinsky forteller om sex med president Clinton. Lewinsky vil derimot ikke si at hun ble oppfordret til å ljuge om dette av president Clinton eller hans venn Vernon E. Jordan Jr.

   Starr har tidligere avvist å gi Monica Lewinsky full strafferettslig immunitet, dersom hun ikke tilstår mer enn ett seksuelt forhold til president Clinton. Men nå håper hennes nye advokater, Jacob A. Stein og Plato Cacheris, at et slikt vitnemål vil være nok. Hun vil i så fall bli et viktig vitne for Starr.

   Så langt krever han derimot at Monica Lewinsky i en avtale erkjenner begrenset straffeskyld, slik at hun ikke går helt fri.

   Et vitnemål som bekrefter et seksuelt forhold til Clinton, vil i første omgang ikke bety juridiske vansker for presidenten, men det vil ikke være uproblematisk for ham politisk.

Nektet på TV

Dersom Lewinsky tilstår at hun har hatt sex med Clinton, så vil det være i direkte konflikt med hans eget vitnemål i saken mot Paula Jones, og uttalelsen på TV der han nektet for forholdet:

   - Jeg hadde ikke et seksuelt forhold med frøken Lewinsky, sa president Clinton på TV, så alle amerikanere hørte det selv.

   Rådgiverne i Det hvite hus har lenge forberedt seg på en slik utvikling, og har ansatt private etterforskere for å kunne motvirke vitnemålet. For flere måneder siden ble en privatdetektiv satt til å etterforske Monica Lewinskys bakgrunn.

Forbereder rettssak

Dersom det ikke blir blir noe avtale med Starr forbereder Monica Lewinskys advokater seg på en rettssak. Spesialetterforsker Starr har aktivt samlet bevis for å bevise at Monica Lewinsky løy da hun i sin forklaring 7. januar nektet for å ha et seksuelt forhold til Clinton.

   Monica Lewinskys advokater har tro på at de kan få en frikjennelse, rett og slett fordi de tror en jury vil kvie seg for å dømme en ung kvinne bare fordi hun løy om å ha sex.

   Forhandlingene fortsetter de nærmeste dagene, og så langt har advokater på begge sider gitt uttrykk for at de tror de kan komme til enighet før det blir aktuelt å gå til retten.

OPTIMISTISK: Den nye advokaten til Monica Lewinsky, Jacob A. Stein, er optimistisk i forhold til en rettssak. Men først og fremst vil han ha en avtale med spesialetterforsker Starr som sikrer at Monica Lewinsky ikke må i fengsel.