Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leyla Zanas ektemann pågrepet

Den kurdiske menneskerettighetsaktivisten ble pågrepet da han kom tilbake til Tyrkia etter ti år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tyrkisk politi pågrep i dag Mehdi Zana (64), som er gift med den menneskerettighetsforkjemperen Leyla Zana.

Mannen ble arrestert idet han satte sin fot på tyrkisk jord for første gang på ti år, melder AP.

Mehdi Zana forlot Tyrkia etter å ha sonet til sammen 16 år i fengsel for å ha kjempet for kurdisk separatisme.

Han har vært politisk flykting i Sverige, men har de siste dagene oppholdt seg i Belgia, der kona Leyla Zana i går tok imot EUs menneskerettighetspris.

Mehdi Zana var tidligere borgermester i byen Diyarbakir i det sørøstlige Tyrkia, der det bor et kurdisk flertall. Kona Leyla er kurdisk forfatter og tidligere parlamentariker. I juni i år ble hun løslatt etter ti år bak murene, for angivelig å ha hatt kontakt med kurdiske opprørere.

Leyla Zana har vært nominert til Nobels fredspris flere ganger. I 1995 ble hun tildelt EUs Sakharov-pris for hennes arbeid for å fremme menneskerettigheter for den kurdiske befolkningen i Tyrkia, og i 1994 fikk hun Rafto-prisen.

Roste Tyrkia

Zana-ekteparets besøk i Brussel fant sted samtidig med at debatten om et mulig tyrkisk EU-medlemskap blir stadig hetere.

Kritikere hevder at Tyrkia fremdeles bryter menneskerettighetene på en rekke punkter.

Leyla Zana var bare delvis enig i kritikken i går.

- Regjeringen har gjort store framskritt, sa Zana til pressen ifølge NTB.

- Jeg tror ikke det lenger er systematisk bruk av tortur i Tyrkia, sa hun.

På spørsmål om det var frykt for represalier som gjorde at hun ikke uttalte seg mer kritisk, svarte hun at hun ikke fryktet noe på egne vegne, men at hun ikke ville bidra til økt konflikt.

KURDISK AKTIVIST: Leyla Zana har sittet ti år i tyrkisk fengsel, men ble sluppet fri i juni i år. I går mottok hun EUs menneskerettighetspris.
HYLLET: Kurdiske Mehdi Zana (til venstre) og kona Leyla fotografert på torsdag. I midten står Europarådets president Josep Borrell.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media