Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Löfven får regjere - dette er avtalen partene ble enige om

Endrer reglene for behandlingen av statsbudsjett.

 FORTSETTER:  Statsminister Stefan Löfven får fortsette å regjere etter at regjeringspartiene og alliansepartiene i opposisjon har blitt enige om en ny avtale med nye regler for budsjettbehandlinger. Foto: AP Photo / Bebeto Matthews
FORTSETTER: Statsminister Stefan Löfven får fortsette å regjere etter at regjeringspartiene og alliansepartiene i opposisjon har blitt enige om en ny avtale med nye regler for budsjettbehandlinger. Foto: AP Photo / Bebeto Matthews Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringspartiene Socialdemokraterna og Miljöpartiet skal fortsette å regjere i en mindretallsregjering med støtte fra alliansepartiene Folkpartiet, Centerpartiet, Moderaterna og Kristendemokraterna.

Det kom fram under en pressekonferanse i Riksdagen lørdag formiddag.

Da ble det klart at regjeringspartiene og opposisjonen i alliansepartiene hadde kommet fram til en avtale som erstatter planene om et nyvalg.

Slik er avtalen Avtalen sier i bunn og grunn at den statsministerkandidaten som samler mest støtte, skal regjere, og at en mindretallsregjering, slik som den nåværende svenske regjeringen skal kunne få støtte for sitt budsjett.

- Vi står her sammen i dag og er forberedt til å ta ansvar for at Sverige skal kunne styres, sa statsminister Stefan Löfven da pressekonferansen begynte.

Det var også hovedbudskapet fra de fem andre partene.

Fremmer mistillitsforslag Sverigedemokraterna og Vänsterpartiet var ikke en del av forhandlingene, og dermed ikke en del av pressekonferansen.

Til nyhetsbyrået TT sier fungerende partileder i Sverigedemokraterna Mattias Karlsson at partiet hans vil fremme et mistillitsforslag mot statsminister Stefan Löfven som følge av avtalen.

- Jeg har ingen tillit igjen til ham, sier Karlsson.

Sverigedemokraterna fikk 13 prosent av stemmene ved sist valg og ble med det Sveriges tredje største parti.

Vil forhandle om tre områder Partene har døpt avtalen for Desember-avtalen.

Den innebærer også at de to regjeringspartiene og alliansepartiene er enige om tre politiske områder som de vil forhandle om: forsvars- og sikkerhetspolitikk, pensjonspolitikk og energipolitikk.

Avtalen sier i tillegg at det skal være umulig å bryte ut av et budsjett.

De nye reglene for budsjettbehandlingene trer i kraft ved neste budsjettrunde i vår. Avtalen varer fram til 2022.

- Lar seg ikke diktere Partisekretær i Arbeiderpartiet, Socialdemokraternas søsterparti i Norge, Raymond Johansen roser statsminister Löfven for avtalen han offentliggjorde i dag.

- Dette er veldig positivt for demokratiet og Sverige at de fant en god løsning. Det er viktig at de ikke lar seg diktere av Sverigedemokraterna, sier Johansen til Dagbladet.

Han har selv utvekslet tekstmeldinger med Socialdemokraternas partisekretær Ylva Thörn i dag.

- De sier at de er veldig fornøyd med avtalen som også isolerer Sverigedemokraterna fra å ha noe å si for budsjettet, sier Johansen.

- Men er det riktig å isolere et parti som har fått 13 prosent av stemmene?

- Det var 87 prosent som ikke stemte på dem. De sitter ikke i regjering. Det var helt uaktelt for Löfven å skulle inngå en avtale med dem. Det har han vært helt tydelig på hele tiden.

Hemmelige forhandlinger 22. desember ble det kjent at den svenske regjeringen og opposisjonspartiene i den borgerlige alliansen satt i hemmelige forhandlinger om hvordan et nyvalg kan forhindres.

Samtalene skal ha handlet om hvordan Sverige skal kunne styres av mindretallsregjeringer og hvordan slike regjeringer skal kunne få vedtatt statsbudsjett.

De ble gjennomført av partienes finanspolitikere.

Budsjettproblemer Tidlig i desember uttalte Löfven at de ville holde nyvalg 22. mars. Den endelige beslutningen måtte tas 30. desember.

Sverigedemokraterna bidro til at den rødgrønne regjeringens budsjettforslag ble stemt ned, noe som førte til at statsministeren ville skrive ut nyvalg.

Den politiske situasjonen i Sverige hvor det ble varslet nyvalg har ikke skjedd siden 1958.

Nyvalg eller ekstravalg i Sverige er det bare den sittende regjering som kan fremme.

Dagbladet oppdaterer saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media