DIREKTE: Avstemning i Riksdagen om nåværende statsminister Stefan Lövfen skal fortsette i jobben. Video: Expressen Vis mer

Löfven må gå av som statsminister

Riksdagen i Stockholm stemmer tirsdag om statsministerposten.

Tirsdag klokka 9.30 startet avstemningen over statsministerposten i Riksdagen, og det ble et skjebnesvangert øyeblikk for Sveriges sosialdemokratiske statsminister Stefan Löfven.

Knappe 20 minutter seinere ble det klart at Löfven må gå av. Avstemningen endte med 142 ja-stemmer og 204 nei-stemmer.

- Som resultat av avstemningen er jeg formelt ferdig som statsminister, sier Löfven under en pressekonferanse.

Nå går regjeringens forhandlinger inn i en nye fase, bemerker han. Löfven forteller at for han selv innebærer dette at de må få en regjering som får gjennom sin sentrale politikk.

- Jeg står til talmannens disposisjon. Jeg vil fortsette å tjene vårt land.

Selv om Löfven ble nedstemt, kommer han til å lede en overgangsregjering fram til en ny er på plass. Det er ikke klart hvem som tar over som statsminister i Sverige.

- Totalt avhengig

Han lar ikke Sverigedemokraterna slippe unna, og tar opp partiets koblinger til rasistiske og nazistiske organisasjoner.

Verken den blå eller den røde blokken sikret seg parlamentarisk flertall i valget 9. september. Ingen av dem ønsker å styre med støtte fra Sverigedemokraterna, som ble Sveriges tredje største parti.

- Mange kjenner uro over at SD skulle få makt over Sveriges regjering, men velger de borgerlige å forsøke å regjere som minste blokk, gjør de seg totalt avhengig av SD. De kommer til å trenge deres aktive støtte i alle avstemninger, og jeg ser det som helt usannsynlig at SD skulle ha den maktposisjonen i fire år uten å kreve noe tilbake, for eksempel regjeringsposter, sier Löfven.

«En tydelig start»

Moderaternas leder, Ulf Kristersson sier at det var en tydelig majoritet for at denne regjeringen ikke skal forbli, og kaller det «en tydelig start.»

- Nå har talmannen ballen. Vi ønsker å bygge Allianse-regjering og vi trenger da vidtrekkende avtaler over blokkgrensene.

Det er talmannen - det svenske svaret på stortingspresidenten - som ledet avstemningen. Mandag ble Andreas Norlén fra Moderaterna valgt til talmann.

Norlén skal nå i løpet av de nærmeste to ukene forsøke å finne en ny statsminister.

Forventet

De borgerlige partiene og Sverigedemokraterna hadde i forkant sagt de ikke støtter Löfven som statsminister, og det var forventet at han måtte gå av.

Det er første gang en slik avstemning avholdes, og Expessens politiske kommentator kaller det for en «historisk hendelse».

- Vi har gjort flere forsøk på å avsette Stefan Löfven og bytte ut regjeringen. Da har resten av Alliansen sittet på tribunen. Men nå ser vi ut til å ha noe til felles, sa SD-leder Jimmie Åkesson rett før avstemningen.

Utenriksminister Margot Wallström (S) sier til Expressen at Åkesson var tydelig på at SD ikke kommer til å slippe fram en Allianseregjering uten å få noe i retur.

Alliansen vil danne regjering

Alliansen anser det som en selvfølge at oppdraget med å danne regjering går til Moderaternas leder Ulf Kristersson, men SDs leder Jimmie Åkesson har før avstemningen uttalt at han ikke ser en Allianse-regjering som et realistisk alternativ.

I en felles uttalelse etter avstemningen sier Alliansen at de fortsatt vil danne regjering, ifølge Aftonbladet.

Miljøpartiets Isabella Lövin mener derimot at mye tyder på at Alliansen kommer til å sprekke innenifra.

- Det er en alvorlig splittelse mellom de borgerlige partiene. Det er nå et veiskille i svensk politikk, sier hun og legger til at det var selvsagt for MP å støtte Löfven.

SVERIGEDEMOKRATERNA: Under årets valg til nasjonalforsamling i Sverige fikk det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna over 17 prosent av stemmene. Hvorfor velger nesten hver femte av Söta Bror å stemme på et parti med bakgrunn i rasisme og nasjonalisme? Video: Nicolai Delebekk Vis mer